20'
Χρόνος Εκτέλεσης
4-5 ώρες
Χρόνος Αναμονής
Εύκολο
Δυσκολία
8-10
Μερίδες
Ζακυνθινή Φρυγανιά πεντανόστιμο Παραδοσιακό Γλυκό Ψυγείου!
Απολαύστε την αυθεντική Ζακυνθινή Φρυγανιά ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό ψυγείου, χωρίς ψήσιμο, ιδανικό για γιορτές, οικογενειακά τραπέζια ή απλά για να κεράσετε τον εαυτό σας! Στρώσεις από φρυγανιές βουτηγμένες σε σιρόπι, αφράτη κρέμα και σαντιγί δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό που λιώνει στο στόμα. Εγώ το έχω επιλέξει φέτος για το γλυκό της Γιορτής μου σπιτική, μαμαδίστικη νοστιμιά!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 250 γρ. Φρυγανιές
Για το σιρόπι
- 350 γρ. Νερό
- 350 γρ. Ζάχαρη
- Φλούδες λεμονιού
- 1 στικ κανέλας
Για τη κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γρ. Ζάχαρη
- 100 γρ. Κορν φλάουρ
- 2 βανιλίνες
- 2 Κρόκοι από μέτρια αυγά
- 80 γρ. Βούτυρο
Για τη σαντιγί
- 350 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (κρύα)
- 1 κ.σ. ζάχαρη
Για το πασπάλισμα
- Κανέλα
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού, το στικ κανέλας και με το που έρθει σε σημείο βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Βουτάμε τις φρυγανιές μια μια στο σιρόπι και τις στρώνουμε σε ένα ταψί 25χ30 φτιάχνοντας 2 στρώσεις.
- Ότι σιρόπι περισσεύει το ρίχνουμε πάνω απο τις φρυγανιές.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να βράσει και να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τις βανιλίνες, τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε απευθείας τη κρέμα πάνω από τις φρυγανιές, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά και έπειτα στο ψυγείο.
- Χτυπάμε τη κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.
- Βάζουμε τη σαντιγί σε κορνε με μεγάλη μύτη και φτιάχνουμε ροζέτες πάνω από τη κρέμα.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4 με 5 ώρες και έπειτα πασπαλίζουμε με κανέλα.
Καλή σας επιτυχία!