fbpx

Μαγικό ελαιόλαδο!Οφέλη για την υγεία !

Από την υγεία της καρδιάς έως την απώλεια βάρους, αυτό είναι ένα σούπερ φαγητό!!

Το ελαιόλαδο ήταν το δώρο της Αθηνάς για τους αρχαίους Έλληνες , αλλά μόλις πρόσφατα έγινε κατανοητή η πλήρης αξία αυτού του πολύτιμου δώρου. Αποδεικνύεται ότι το ελαιόλαδο , ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο , είναι αρκετά καλό για την υγεία σας και έχει πολλά οφέλη, από την υγεία της καρδιάς έως την πρόληψη του καρκίνου έως την απώλεια βάρους έως τη γήρανση καλά.

Κάποια από τα σημαντικά οφέλη, είναι τα παρακάτω:

  • Αποτρέπει την καρδιακή νόσο

Το ελαιόλαδο είναι μια καλή πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. το σώμα μετατρέπει αυτά τα οξέα σε προσταγλανδίνες, ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της λειτουργίας της καρδιάς, του ήπατος και των νεφρών.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι για να αποκομίσετε το μέγιστο όφελος από τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, πρέπει να τα καταναλώσετε στη σωστή αναλογία, που είναι 1 μέρος ωμέγα-3 έως 10 μέρη ωμέγα-6.  Συμπτωματικά, η οποία είναι ο λόγος στον οποίο αυτά υπάρχουν στο ελαιόλαδο. Συγκριτικά, πολλά άλλα τρόφιμα στη δυτική διατροφή προσφέρουν αναλογίες μεταξύ 20 και 50.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι αντιφλεγμονώδες που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη LDL (το είδος που φράζει τις αρτηρίες) και να αυξήσει τη χοληστερόλη HDL (η οποία είναι ευεργετική) ενώ μειώνει τα τριγλυκερίδια, όλους τους παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της καρδιάς μας σε καλή κατάσταση.

  • Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Το ελαιόλαδο είναι μια υψηλή αντιοξειδωτική τροφή. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη ασθενειών. Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα αντικαρκινικών παραγόντων (όπως σκουαλένιο και τερπενοειδή). Μία μελέτη στην Ιταλία έδειξε ότι υπήρχε άμεση συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης ελαιολάδου και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Παρόλο που δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ως προς την αιτία, η υπόθεση είναι ότι υπάρχει σχέση μεταξύ υγιών λιπών και ορμονικής λειτουργίας.

Το κυρίαρχο μονοακόρεστο λίπος στο ελαιόλαδο είναι το ελαϊκό οξύ, που αποτελεί σχεδόν τα 3/4 της περιεκτικότητας σε λάδι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαϊκό οξύ είναι μια αντιφλεγμονώδης ένωση που έχει συγκριθεί με την ιβουπροφαίνη όσον αφορά το προφίλ και τη δραστικότητα του. Παρατηρήθηκε ότι αυτό το οξύ, είναι ευεργετικό ως προς την πρόληψη των διαφόρων ειδών καρκίνου.

  • Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και καταπολεμά την κατάθλιψη

Ο εγκέφαλος απαιτεί κάπως υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων για να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά. Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, βοηθά να μας βοηθήσει να εκτελέσουμε εργασίες και να σκεφτούμε καθαρά. Βελτιώνει επίσης την εστίαση και τη μνήμη μας. Το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή της σχετικής με την ηλικία γνωστικής μείωσης

Έχει αποδειχθεί ότι τα υγιή λίπη έχουν την ικανότητα να βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών, οι οποίες, μαζί με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αποτρέπουν τη δυσλειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στη ρύθμιση των διαθέσεών μας και στην αποτροπή της κατάθλιψης.

  • Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η ινσουλίνη δεν είναι απλώς μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μας προκαλεί επίσης να αυξήσουμε το βάρος και να διατηρήσουμε αυτό το βάρος. Τα υγιή λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο βοηθούν στον έλεγχο της περίσσειας ινσουλίνης και επομένως βοηθούν στον έλεγχο του βάρους μας. Αυτά τα λίπη μειώνουν επίσης την πείνα, μας κρατούν αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στον έλεγχο της επιθυμίας και της υπερκατανάλωσης τροφής. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ οι δίαιτες που περιλαμβάνουν υγιή λίπη και μειωμένους υδατάνθρακες ήταν πιο επιτυχημένες.

  • Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του τύπου λιπών που βρίσκεται στο ελαιόλαδο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ευαισθησία ενός ατόμου έναντι της ινσουλίνης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα λίπη στην πραγματικότητα βοηθούν στη ρύθμιση της ινσουλίνης και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορούν να επιβραδύνουν την επίδραση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η απόλαυση του ελαιολάδου θα σας κάνει επίσης να αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι μετά τα γεύματα και πιθανώς να αποκρούσετε την επιθυμία για ζάχαρη.

  • Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης

Το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην ευημερία μας στα γηρατειά καθώς βοηθά στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Νευρολογία, μια ομάδα ατόμων ηλικίας 65 έως 85 ετών μελετήθηκε για μια περίοδο 10 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο την ημέρα έτειναν να ζουν περισσότερο και καλύτερα από εκείνους που δεν το έκαναν, ενώ όσοι κατανάλωναν 1/2 φλιτζάνι την ημέρα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.Είναι το αντιοξειδωτικό που ονομάζεται secoiridoids, που υπάρχει στο ελαιόλαδο, που βοηθά στην ενεργοποίηση των γονιδιακών υπογραφών που είναι υπεύθυνα για τη μείωση του κυτταρικού στρες και την αντιγήρανση.

Κατανάλωση ελαιολάδου

Η κατανάλωση 1 1/2 κουταλιών της σούπας την ημέρα σίγουρα θα σας κάνει καλό, με πολλούς τρόπους. Αλλά το είδος του ελαιολάδου που καταναλώνετε και πώς χρησιμοποιείται σε συνταγές, έχει μεγάλη σημασία. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων, οπότε κερδίζετε περισσότερα χρήματα. Αλλά αν σκέφτεστε πώς δεν μπορείτε να τηγανίζετε με έξτρα παρθένο, αυτό είναι πραγματικά καλό. Όταν το ελαιόλαδο μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γήρανση.

Δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα έξτρα παρθένα και πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το λάδι παρθένο ή εξτρα παρθενο. Το λάδι πρέπει να είναι πράσινο, αν και όχι πολύ λαμπερό πράσινο. Να είστε προσεκτικοί, από την άλλη πλευρά, από λάδι σε δοχεία που δεν μπορείτε να δείτε, καθώς και από πολύ ωχρά έλαια ή κίτρινα έλαια – τα ανοιχτόχρωμα λάδια έχουν σίγουρα φιλτραριστεί και μπορεί να έχουν αναμιχθεί με άλλα λιγότερο υγιή έλαια, ενώ τα βαθιά κίτρινα έλαια μπορεί να είναι παλιά.

Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να καταναλώνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο καθημερινά;

Η πιο προφανής απάντηση είναι να περιχύνουμε σε μια σαλάτα ή πάνω από μια φέτα ψωμί. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες επιλογές , όπως στη μπρουσκέτα , όταν μαρινάρετε το τυρί , σε μια σάλτσα λεμονιού για θαλασσινά ή σε σούπες . Αυτό το υγιές λάδι είναι επίσης η τέλεια πινελιά για μια μεγάλη ποικιλία πιάτων. Δοκιμάστε το σε μια σαλάτα οσπρίων, μια ντομάτα, σε μοτσαρέλα, σε πράσινες σαλάτες και ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά.

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top