60'
Χρόνος Εκτέλεσης
180'
Χρόνος Αναμονής
50'
Χρόνος Ψησίματος
Μέτριο
Δυσκολία
2
Τσουρέκια
Φτιάξτε τα πιο αφράτα και επαγγελματικά νηστίσιμα τσουρέκια με ίνες που έχετε δοκιμάσει!!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
Για το Προζύμι :
- 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 50 γρ νωπή μαγιά
- 1 κτσ ζάχαρη
- 150 γρ γάλα αμυγδάλου
Για τη ζύμη:
- 850 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 280 γρ ζάχαρη
- 200 γρ μαργαρίνη
- 200 γρ γάλα αμυγδάλου
- 50 γρ χυμό πορτοκάλι
- 2 βανιλίνες
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 γρ μαστίχα(5 δάκρυα)
- 2 κτγ μαχλέπι
Για το άλειμμα:
- Γάλα αμυγδάλου
- Φιλέ αμυγδάλου
Ταψί 25χ35 εκ.
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε 150 γρ γάλα αμυγδάλου και σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια 50 γρ νωπή μαγιά
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως
- Προσθέτουμε το 1 κτσ ζάχαρη και τα 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν όλοι οι σβόλοι.
- Κάνουμε τον φούρνο στόφα(ανοίγουμε για 1 λεπτό τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 100 c και μετά από 1 λεπτό κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα το προζύμι να ενεργοποιηθεί).
- Όσο περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το προζύμι παίρνουμε έναν πολυκόφτη και ρίχνουμε 2 γρ. μαστίχα, την μισή ζάχαρη(140 γρ), 2 βανιλίνες, 2 κτγ μαχλέπι και τα σπάμε πολύ καλά να γίνουν τελείως σκόνη
- Παίρνουμε το μπολ από το μίξερ και ρίχνουμε τα μυρωδικά
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (140 γρ), 200 γρ γάλα αμυγδάλου , το ξύσμα πορτοκαλιού και 50 γρ χυμό πορτοκάλι
- Προσθέτουμε και το προζύμι και το βάζουμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά
- Ρίχνουμε το μισό αλεύρι για τσουρέκι(425 γρ)και ανακατεύουμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα
- Κόβουμε 200 γρ μαργαρίνη σε κομματάκια και ρίχνουμε ένα ένα μέσα στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα
- Αφού ρίξουμε όλη την μαργαρίνη και έχει ενσωματωθεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι για τσουρέκι(425 γρ)σιγά σιγά
- Αφού το ρίξουμε όλο χτυπάμε πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα για 10 με 15 λεπτά
- Μετά από 15 λεπτά κοιτάμε την ζύμη να μην σκίζεται όταν την τραβάμε
- Αν σκίζεται συνεχίζουμε να χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά
- Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ και αφού την πλάσουμε στον πάγκο σε μια μπάλα την βάζουμε σε ένα μπολ με μεμβράνη
- Κάνουμε στόφα τον φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 1/2 ώρα
- Αφού έχει φουσκώσει κόβουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια των 300 γρ
- Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε φυτίλια και τα πλάθουμε σε πλεξούδες
- Κάνουμε το πρώτο τσουρέκι και το βάζουμε με μια λαδόκολλα σε ένα πυρέξ 25χ35 εκ
- Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη μέχρι να πλάσουμε και το δεύτερο
- Βάζουμε και το δεύτερο ακριβώς δίπλα να είναι στριμωχτά και στην μέση σηκώνουμε την λαδόκολλα για να τα χωρίζει
- Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να φουσκώσουν
- Τα αλείφουμε με γάλα αμυγδάλου και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά στους 190 c
- Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα
Τα νηστίσιμα τσουρέκια είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε είναι τόσο νόστιμα με τόσες ίνες που δεν θα ξεχωρίζετε το νηστίσιμο από το κανονικό
Καλή σας επιτυχία!!!