fbpx

Μαύρη Σοκολάτα, Χρήσεις της , διατροφική αξία και Σωστή Αποθήκευση!

Η Μαύρη Σοκολάτα χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική, αλλά έχει και πολλές ωφέλειες για την υγεία!

Η μαύρη σοκολάτα είναι σοκολάτα χωρίς προσθήκη στερεών γάλακτος. Τα βασικά συστατικά είναι κακάο, ζάχαρη, γαλακτωματοποιητής όπως η λεκιθίνη σόγιας για τη διατήρηση της υφής και αρωματικές ύλες όπως η βανίλια. Όσο περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη έχει η μαύρη σοκολάτα, τόσο πιο πικρή θα έχει η γεύση και σε μια μικρή ποσότητα θεωρείται ένα υγιεινό σνακ.

Μαύρη Σοκολάτα εναντίον Σοκολάτας Γάλακτος

Η μαύρη σοκολάτα έχει μια πιο έντονη γεύση πραγματικής σοκολάτας από τη σοκολάτα γάλακτος. Δεν περιέχει στερεά γάλακτος ή την περίσσεια ζάχαρης που δημιουργεί την πιο γλυκιά γεύση σοκολάτας που έχει η σοκολάτα γάλακτος. Ωστόσο, η έλλειψη προσθέτων γάλακτος σημαίνει επίσης ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πιο επιρρεπής σε ξηρή, αλευρώδη υφή και πικρή γευση.

Τύποι Μαύρης Σοκολάτας

Διαφορετικοί τύποι μαύρης σοκολάτας διακρίνονται από το ποσοστό στερεών κακάου στη μπάρα. Κατατάσσονται ως γλυκόπικρη, ημίγλυκη και γλυκιά μαύρη σοκολάτα. Η περιεκτικότητα σε κακάο των εμπορικών ράβδων μαύρης σοκολάτας μπορεί να κυμαίνεται από 30% για τη γλυκιά μαύρη σοκολάτα έως 80% (ή υψηλότερη) για εξαιρετικά πικρές μπάρες. Οι ημίγλυκες και γλυκόπικρες μερικές φορές κυμαίνονται από 50%  έως 60 % κακάο, το υψηλότερο ποσοστό δείχνει και το πόσο πικρή είναι.

Χρήσεις της μαύρης Σοκολάτας

Μπορούμε να φάμε τη μαύρη σοκολάτα απευθείας από τη συσκευασία ή να τη χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές. Μπορεί να τεμαχιστεί, να αλεσθεί, να ξυθεί, να λιωθεί και προτιμάται για ganache , μους και πουτίγκα. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε επιδόρπιο σοκολάτας μπορείτε να φανταστείτε.Δεδομένου ότι η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει γάλα, είναι επίσης χρήσιμη σε συνταγές vegan.

Χαρακτηριστικά Μαύρης Σοκολάτας

Γενικά, η μαύρη σοκολάτα είναι πικρή και λιγότερο γλυκιά από τη σοκολάτα γάλακτος με αρωματισμένη υφή. Όσο περισσότερο κακάο, τόσο πιο έντονα είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, αν και ακόμη και η γλυκιά μαύρη σοκολάτα δεν είναι τόσο γλυκιά ή λεία όσο η σοκολάτα γάλακτος.

Υποκατάστατα Σοκολάτας

Κατά την αντικατάσταση διαφορετικών τύπων σοκολάτας , πιθανότατα θα πρέπει να κάνετε προσαρμογές για να εξισορροπήσετε τη γλυκύτητα της συνταγής.Χρησιμοποιήστε την ίδια μέτρηση κατά την εναλλαγή μεταξύ ημι-γλυκιάς και γλυκόπικρης σοκολάτας ή όταν θέλετε να κάνετε μια συνταγή πιο γλυκιά με σοκολάτα γάλακτος.

  • Τα 30 γρ. ημίγλυκιας σοκολάτας ψησίματος ισούται με 3 κουταλιές της σούπας μαύρης σοκολάτας.Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε 30 γρ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη για να αντικαταστήσετε 30 γρ. ημι-γλυκιάς σοκολάτας. Αντίθετα, όταν αντικαθιστάτε τη μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, αφαιρέστε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη από τη συνταγή.
  • Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη, 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και 2 κουταλάκια του γλυκού λιωμένο βούτυρο.

Από πού Αγοράζουμε Μαύρη Σοκολάτα;

Όλοι οι τύποι  μαύρης σοκολάτας βρίσκονται σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Για πραγματικά καλή, υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, ίσως χρειαστεί να ψάξετε σε ειδικές αγορές που εξυπηρετούν φυσικά τρόφιμα ή σε καταστήματα με είδη υγειινής διατροφής.  Πωλείται ως μπάρα  και βρίσκεται  συνήθως με τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Η μαύρη σοκολάτα είναι γενικά πιο ακριβή από τις σοκολάτες χωρίς ζάχαρη και γάλακτος και η τιμή αυξάνεται με την ποιότητα και την ποσότητα του κακάου. Όταν επιλέγετε μαύρη σοκολάτα, δώστε προσοχή στο ποσοστό του κακάου ως ένδειξη της πικρίας του.

Αποθήκευση

Αποθηκεύστε τη μαύρη σοκολάτα σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος – ένα ντουλάπι που δεν βρίσκεται κοντά σε θέρμανση. Τυλίξτε την περίσσεια σοκολάτας στην ανοιγμένη συσκευασία και, στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα πλαστικού περιτυλίγματος ή τοποθετήστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο για να σφραγίσετε την υγρασία. Με σωστή αποθήκευση, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να διατηρηθεί για ένα ή δύο χρόνια. Η ψύξη δεν είναι απαραίτητη εκτός αν είναι πολύ ζεστή στην κουζίνα σας, οπότε θα διατηρηθεί για τρεις έως έξι μήνες. Βεβαιωθείτε ότι είναι πολύ καλά σφραγισμένη, επειδή η σοκολάτα μπορεί να πάρει οσμές από άλλα τρόφιμα. Η υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει τη “άνθιση” της σοκολάτας, δημιουργώντας μια λευκή, σκόνη ή ραβδωτή επιφάνεια επειδή η ζάχαρη έχει αυξηθεί στην επιφάνεια.

Διατροφή και οφέλη

Όσο περισσότερο κακάο σε μαύρη σοκολάτα, τόσο περισσότερη θρεπτική αξία έχει. Μια σοκολάτα υψηλής ποιότητας με 70% έως 85% κακάο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Ωστόσο, μια μπάρα 100 γραμμαρίων έχει περίπου 600 θερμίδες, 43 γραμμάρια λίπους και 24 γραμμάρια ζάχαρης, οπότε θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μαύρη Σοκολάτα και Συνταγές

Οι γλυκές επιλογές με τη μαύρη σοκολάτα είναι ατελείωτες.Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα γλυκά! Μερικά από αυτά είναι η Τούρτα Σοκολατίνα, τα Νηστίσιμα Χαλβαδάκια με επικάλυψη σοκολάταςΣοκολατάκια με 3 υλικά, Βελούδινη κρέμα Σοκολάτας, Σοκολατάκια βραχάκια και πολλά άλλα.  

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top