Τι είναι το tofu? Ανήκει στις υγεινές τροφές; Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας;
Τι είναι το Tofu;
Το Tofu είναι ένα προϊόν φτιαγμένο από συμπυκνωμένο γάλα σόγιας που συμπιέζεται σε συμπαγή λευκά τεμάχια σε μια διαδικασία παρόμοια με την τυροκομία. Το Tofu προέρχεται από την Κίνα.Το μεγαλύτερο μέρος της σόγιας στον κόσμο καλλιεργείται σήμερα στις ΗΠΑ και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι γενετικά τροποποιημένο (ΓΤΟ). Ωστόσο, εάν ανησυχείτε, απλώς επιλέξτε μάρκες βιολογικών tofu που δεν είναι ΓΤΟ.
Περιέχει θρεπτικά συστατικά;
Το Tofu έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας. Παρέχει επίσης λίπη, υδατάνθρακες και μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.
Μία μερίδα 100 γραμμάρια tofu περιέχει:
Πρωτεΐνη: 9 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 1,5 γραμμάρια
Ίνες: 0,8 γραμμάριο
Λίπος: 3 γραμμάρια
Μαγγάνιο: 31%
Ασβέστιο: 20%
Σελήνιο: 14%
Φώσφορος: 12%
Χαλκός: 11%
Μαγνήσιο: 10%
Σίδερο: 8%
Ψευδάργυρος: 5%
Έχει μόνο 70 συνολικές θερμίδες, γεγονός που καθιστά το τόφου τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο το Tofu περιέχει αντιθρεπτικά συστατικά όπως αναστολείς της θρυψίνης. Η ζύμωση της σόγιας πριν από την παραγωγή tofu μειώνει αυτά τα αντιθρεπτικά συστατικά, αυξάνοντας τη θρεπτική αξία της. Περιέχει ευεργετικές ισοφλαβόνες. Η σόγια περιέχει φυσικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ισοφλαβόνη, το tofu μπορεί να έχει οφέλη για μια ποικιλία καταστάσεων υγείας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Πού βρίσκουμε το tofu;
Το Tofu μπορεί να αγοραστεί χύμα ή συσκευασμένο, σε ψυγείο ή όχι. Μπορούμε επίσης να το βρούμε αφυδατωμένο ή κονσερβοποιημένο. Γενικά, η βαριά επεξεργασία δεν είναι απαραίτητη για την παραγωγή tofu, οπότε επιλέγουμε ποικιλίες που έχουν λίγα συστατικών . Μπορεί να δούμε συστατικά όπως σόγια, νερό, πηκτικά – όπως θειικό ασβέστιο, χλωριούχο μαγνήσιο ή δέλτα γλυκοναλακτόνη – και ίσως κάποια μπαχαρικά. Μόλις ανοίγουμε, τη συσκευασία tofu πρέπει να ξεπλυθούν πριν από τη χρήση.Τα περισσεύματα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα καλύπτοντας με νερό, αρκεί να αλλάζουμε συχνά το νερό. Το Tofu μπορεί επίσης να παγώσει στην αρχική του συσκευασία για έως και πέντε μήνες.