fbpx

Ντομάτα και λυκοπένιο

Ήξερες οτι ο πελτές Ντομάτας έχει παραπάνω Λυκοπένιο απο την φρέσκια ντομάτα???

Οι ντομάτες ( solanum lycopersicum ), είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μελιτζάνας. Αν και είναι γνωστό ως λαχανικό, ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Περιέχει λυκοπενιο  στο οποίο οφείλεται κόκκινο χαρακτηριστικό της  χρώμα  και είναι σχεδόν ένα θαύμα για την υγεία. Έχει πολλά χρώματα κόκκινο, μοβ, καφέ, κίτρινο και πράσινο. Η γεύση της ποικίλει απο όξινη ως και γλυκιά , όπως και ο καρπός της υπάρχουν μικροί καρποί ντομάτας, αλλά και αρκετά μεγάλοι, επίσης ποικίλει σε σχήματα.

Διατροφικά Οφέλη και Βιταμίνες

Το 95% της περιεκτικότητας της ντομάτας ειναι νερό, το υπόλοιπο 5% είναι κυρίως φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Επίσης περιέχει τις εξής βιταμίνες : Βιταμίνη C , Κάλιο, Βιταμίνη Κ1, Φυλλικό οξύ.

Πώς χρησιμοποιείται στη μαγειρική;

Είναι ένας καρπός που μπορεί εύκολα να καταναλωθεί μόνος του σε σαλάτες ή ακομη και smoothies κι έτσι παίρνουμε όλα τα διατροφικά του οφέλη. Μπορούν όμως να δημιουργηθούν πολλά τρόφιμα από τις ντομάτες όπως ο πελτές , ο οποίος  χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα γεύματα. Επίσης οι ντομάτες αποξηραίνονται(συνήθως στον ήλιο) κι έχουμε τις λιαστές ντομάτες.

Τι είναι το Λυκοπένιο;

Πρόκειται για φυτοχημική ουσία η οποία βρίσκεται στην φρέσκια ντομάτα σε υψηλές ποσότητες . Δηλαδή ο πελτές έχει υψηλότερες ποσότητες λυκοπενίου από την φρέσκια ντομάτα;  Ο πελτές Ντομάτας έχει τετραπλάσιο συγκεντρωμένο λυκοπένιο απο την φρέσκια ντομάτα.

Πως γίνεται αυτό;

Το μαγείρεμα της ντομάτας καταστρέφει την μεμβράνη των φυτικών κυττάρων με αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας λυκοπενίου στο φαγητό μας. Φυσικά δεν σημαίνει ότι θα αντικαταστήσουμε τον πελτέ αντί για τη φρέσκια ντομάτα που αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στα γεύματα μας.

Τα οφέλη του λυκοπένιου στην υγεία

Το λυκοπένιο είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε έντονα κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτες και καρπούζι. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, το οποίο είναι κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες χρωστικές ουσίες που δίνουν αυτό το χρώμα στα φυτά του.  Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της προστασίας από διάφορες ασθένειες. Τα προϊόντα ντομάτας, όπως κέτσαπ, χυμός ντομάτας, πολτός ντομάτας, σάλτσα πίτσας έχουν υψηλές ποσότητες λυκοπενίου. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του λυκοπενίου είναι ότι είναι αντιοξειδωτικό και προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να βλάψουν το DNA και άλλες κυτταρικές δομές. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες βοηθούν στο να διατηρηθούν τα οστά ισχυρά και υγιή, επίσης βοηθούν και στην όραση. Επίσης βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δοσολογία

Το λυκοπένιο που προέρχεται από πηγές τροφίμων δεν έχει καθορισμένη συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης. Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 2 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα στη διατροφή του.

Πού βρίσκεται το λυκοπένιο;

Τα τρόφιμα που πρέπει να αναζητήσετε με τις υψηλότερες ποσότητες λυκοπενίου είναι οι ντομάτες, τα γκρέιπφρουτ, παπάγια, κόκκινες πιπεριές, λωτός, σπαράγγια (παρόλο που δεν έχει το εμπορικό σήμα πορτοκαλί ή κόκκινη απόχρωση), κόκκινο λάχανο και μάνγκο.

Συνταγές που περιέχουν Ντομάτα ή Σάλτσα Ντομάτας :

Ντοματοκεφτέδες, Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, Πίτσα με σάλτσα ντομάτας, Σαλάτα με Ντομάτα

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top