fbpx

Τι είναι το σιρόπι Αγαύης; Είναι ωφέλιμο για την υγεία;

Σημαντικές πληροφορίες για το σιρόπι Αγαύης!

Το σιρόπι αγαύης προέρχεται από το φυτό αγαύης, ένα χυμώδες που είναι εγγενές στις ξηρές περιοχές του Μεξικού.

Το σιρόπι αγαύης αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη και λίγη γλυκόζη, μαζί με νερό, καθώς και μικρές ποσότητες άλλων υδατανθράκων, λίπους, πολυόλων και βιταμινών και μετάλλων.

Τα σάκχαρα στο σιρόπι αγαύης περιέχουν περίπου 80% φρουκτόζη και 20% γλυκόζη.

Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης φρουκτόζης, το σιρόπι αγαύης είναι πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη και έχει μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το σιρόπι αγαύης δεν είναι πιο υγιεινό από άλλα σάκχαρα, αλλά υπάρχουν μερικές διαφορές που το κάνουν ελκυστική επιλογή για μερικούς.

Τα σάκχαρα έρχονται σε πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων σιροπιών όπως το σιρόπι καλαμποκιού και το σιρόπι σφενδάμου, τα οποία είναι παχύρρευστα υγρά γλυκαντικά. Ένα είδος σιροπιού που έγινε πρόσφατα πιο οικείο στους καταναλωτές είναι το σιρόπι αγαύης. Επιστημονικά μιλώντας, το σιρόπι αγαύης είναι ένας τύπος υδατάνθρακα , που αποτελείται κυρίως από τα απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) φρουκτόζη και γλυκόζη.

Από πού προέρχεται το σιρόπι αγαύης;

Το σιρόπι αγαύης προέρχεται από το φυτό αγαύης, ένα χυμώδες που είναι εγγενές στις ξηρές περιοχές του Μεξικού. Προέρχεται κυρίως από δύο ποικιλίες αγαύης: μπλε και σαλμιάνα. Η μπλε αγαύη είναι επίσης διάσημη για τη χρήση της στην παραγωγή τεκίλας (δείτε το επιστημονικό της όνομα, τεκίλανα Agave) .

Το φυτό αγαύης περιέχει ινουλίνη, έναν μη γλυκό, μη εύπεπτο υδατοδιαλυτό πολυσακχαρίτη, καθώς και άλλους υδατάνθρακες και σάκχαρα. Το σιρόπι αγαύης προκύπτει από τη συγκομιδή και την επεξεργασία του πυρήνα του φυτού αγαύης (που μοιάζει με ανανά και είναι γνωστό ως «piña») μέσω μιας σειράς θέρμανσης, χυμού, φιλτραρίσματος και εξάτμισης που τελικά αποδίδει το υγρό γλυκαντικό.

Είναι το σιρόπι αγαύης φυσική ή πρόσθετη ζάχαρη;

Όπως το καθαρό σιρόπι σφενδάμου και το αγνό μέλι , το σιρόπι αγαύης θεωρείται πρόσθετη ζάχαρη όταν καταναλώνεται μόνο του, όταν προστίθεται σε τρόφιμα ή ποτά ή όταν περιλαμβάνεται ως συστατικό σε τρόφιμα ή ποτά. Παρόλο που το καθαρό σιρόπι αγαύης περιέχει φυσικά σάκχαρα και δεν έχει προσθέσει σάκχαρα κατά την παραγωγή του, η κατανάλωση σιροπιού αγαύης συνεισφέρει επιπλέον θερμίδες στη διατροφή χωρίς να παρέχει θρεπτικά συστατικά  κερδίζοντας έτσι την ετικέτα της “προσθήκης ζάχαρης”.

Έχει το σιρόπι αγαύης οφέλη για την υγεία;

Αν και το σιρόπι αγαύης δεν είναι πιο υγιεινό από άλλα σάκχαρα, υπάρχουν μερικές διαφορές που το κάνουν ελκυστική επιλογή για μερικούς. Για παράδειγμα, το σιρόπι αγαύης είναι πιο λεπτόρρευστο από το μέλι και επομένως πιο διαλυτό σε υγρά – έτσι αναμιγνύεται καλύτερα σε κρύα ροφήματα. Το σιρόπι αγαύης είναι επίσης πιο γλυκό από άλλα σάκχαρα που έχουν πιο ίσο μείγμα φρουκτόζης και γλυκόζης. Επειδή είναι πιο γλυκό, χρειάζονται λιγότερες θερμίδες σιροπιού αγαύης για να ταιριάξουν με τη γλυκύτητα των σακχάρων όπως η σακχαρόζη.

Η κατανάλωση σιροπιού αγαύης αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα λιγότερο από τα περισσότερα άλλα σάκχαρα λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη. Ωστόσο, έχει συζητηθεί εδώ και δεκαετίες σχετικά με τον αντίκτυπο της φρουκτόζης στην υγεία επειδή η φρουκτόζη μεταβολίζεται διαφορετικά από τη γλυκόζη. Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι η φρουκτόζη μπορεί να είναι μοναδικά επιζήμια για την υγεία. Πιο πρόσφατα, μια  συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση ελεγχόμενων ανθρώπινων μελετών του 2018 διαπίστωσε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των σακχάρων που περιέχουν φρουκτόζη δεν οφείλονταν στη φρουκτόζη, αλλά αντίθετα στη συμβολή των σακχάρων στην κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων.

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top