fbpx

5 τρόποι χρήσης υπολειμμάτων τροφίμων που έχουν απομείνει και μείωση των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων

Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων είναι κοινή ευθύνη , πώς μπορούμε, ως καθημερινοί καταναλωτές, να βοηθήσουμε;

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, με εκτιμήσεις ότι το 30-40% του συνόλου των τροφίμων μένει απούλητο ή χωρίς να καταναλωθεί. Αποδεικνύεται ότι πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι οι δικές μας ατομικές επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μια  Έρευνα Τροφίμων και Υγείας διαπίστωσε ότι το 42% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι ατομικές επιλογές τροφίμων και ποτών έχουν μέτρια ή σημαντική επίδραση στο περιβάλλον.

Ένας πρακτικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα μεμονωμένα οικιακά απορρίμματα είναι να μάθουμε πώς να επαναχρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφίμων και απορριμμάτων αντί να τα πετάμε αμέσως στα σκουπίδια.

Ας δούμε πώς να χρησιμοποιήσουμε μερικά κοινά υπολείμματα τροφίμων ή υπολείμματα.

  • Φυλλώδη κομμάτια πράσινων

Θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σπαταλημένα είδη διατροφής, τα φυλλώδη χόρτα δεν χρειάζεται να γεμίζουν τους κάδους απορριμμάτων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα για αρκετά πιάτα,  σε ένα smoothie ή να προστεθούν σε ένα μείγμα.

  • Φλούδες εσπεριδοειδών

Οι φλούδες εσπεριδοειδών συχνά απορρίπτονται, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει αυτό. Αυτές οι φλούδες μπορούν να ζαχαρωθούν, να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα ποτών ή να προστεθούν σε νερό που εγχύεται. Εναλλακτικά, ξύστε τις φλούδες σας πριν χρησιμοποιήσετε τα εσπεριδοειδή και τοποθετήστε το ξύσμα στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα σε αρτοσκευάσματα ή κέικ.

  • Φλούδες λαχανικών και μίσχοι

Τα στελέχη λαχανικών (π.χ. μπρόκολο και σπαράγγια) μπορεί να φαίνονται σαν απόβλητα, αλλά δοκιμάστε να τα προσθέσετε σε μια σούπα ή να τηγανιστούν. Εναλλακτικά, μπορούν να αναμειχθούν σε ντιπ ή σάλτσα. Ομοίως, δημιουργήστε μια τσάντα κατάψυξης “φλούδες λαχανικών” και μέσα από τις φλούδες λαχανικών που σας περίσσεψαν, μετά από κάθε γεύμα. Μόλις γεμίσει η τσάντα σας, φτιάξτε ένα σπιτικό ζωμό λαχανικών.

  • Χυμός τουρσί

‘Ισως η πρώτη σας επιλογή είναι να το πετάξετε, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το χυμό τουρσί. Ο χυμός τουρσί μπορεί να προστεθεί σε σπιτικό ντρέσινγκ σαλάτας ή να αναμιχθεί σε ποτό κοκτέιλ.

  • Κομπόστ

Όταν τα υπολείμματα απορριμμάτων ή φλούδων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω, η κομποστοποίηση είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. Η κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης οργανικής ύλης, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων τροφίμων, σε λίπασμα που μπορεί να εμπλουτίσει το έδαφος και τα φυτά.

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top