fbpx

7 Μύθοι για τα Ζυμαρικά

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από το μαγείρεμα των ζυμαρικών, θα δούμε τους 7 σημαντικότερους!

Το να μαγειρέψουμε ζυμαρικά φαίνεται να είναι πολύ εύκολo αφού βράζουμε νερό, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, βράζουμε στον αναγραφόμενο χρόνο της συσκευασίας και στραγγίζουμε! Ωστόσο γίνονται αρκετά λάθη στο μαγείρεμα των ζυμαρικών που είναι κατά βάση ιταλικό φαγητό.

Ποιοι είναι όμως οι 7 μύθοι;

1.Εάν δεν προσθέσουμε λάδι στο νερό όταν μαγειρεύονται, τα ζυμαρικά θα κολλήσουν μεταξύ τους

Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που κάνει το λάδι στο νερό είναι να αποτρέψει τη σάλτσα να κολλήσει στα ζυμαρικά και να σπαταλήσουμε λάδι. Σίγουρα δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους, θα πρέπει να κάνυμε τα εξής : α) Να βεβαιωθούμε ότι όταν ρίξουμε τα ζυμαρικά στο νερό, θα πρέπει το νερό να βράζει και β) να ανακατεύουμε τα ζυμαρικά ανά διαστήματα.

2.Δεν χρειάζεται να αλατίσουμε το νερό

Πολλοί δεν βλέπουν  νόημα στο να αλατίζουν το νερό μαγειρέματος, πιστεύοντας ότι μόνο το αλάτισμα των ζυμαρικών μετά το μαγείρεμα (ή το αλάτι μόνο στη σάλτσα) αρκεί για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι θέμα γεύσης,καθώς αν αλατίζουμε το νερό έχουμε πιο πολύ τη γεύση της ¨θάλασσας¨, ενώ αν δεν το αλατίζουμε τα ζυμαρικά έχουν μια πιο ουδέτερη γεύση, αλλά σε γενικές γραμμές, περίπου 1 με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι ανά 4 έως 6 λίτρα νερού (2 με 3 κουταλιές της σούπας αν χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι).  Επίσης λέγεται πως η προσθήκη αλατιού στο νερό βρασμού αυξάνει την θερμοκρασία βρασμου κι έτσι μειώνεται ο χρόνος βρασμου, στην πραγματικότητα όμως η αύξηση της θερμοκρασίας είναι αμελητέα.

3.Στραγγίζουμε καλά

Πάντα στραγγίζουμε καλά τα ζυμαρικά, αλλά διατηρούμε λίγο από το αμυλούχο νερό μαγειρέματος των ζυμαρικώ. Το νερό το χρησιμοποιούμε για να αραιώσουμε παχύρεσυτες σάλτες, όπως η σάλτσα πέστοή εκείνες που έχουμε ψύξει και θέλουμε να ζεστάνουμε. Με την προσθήκη αμυλούχου νερού οι σάλτσες προσκολλώνται ευκολα στα ζυμαρικά

4.Ξεπλένουμε τα ζυμαρικά μετά το μαγείρεμα

Δεν χρειάζεται να το κάνουμε , εκτός εάν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ζυμαρικά σε  κρύα σαλάτα ζυμαρικών. Διαφορετικά, ξεπλένουμε πολύτιμα άμυλα και πάλι, η σάλτσα μας δεν θα κολλήσει ποτέ πάνω στα ζυμαρικά

5.Τα ζυμαρικά χρειάζονται μεγάλη ποσότητα σάλτσας για να είναι αρεστά

Σύμφωνα με τη γενική αμερικανική πεποίθηση ότι «περισσότερο είναι καλύτερα», πολλοί μάγειρες ζυμαρικών στις ΗΠΑ κάνουν αρκετά βαριές τις σάλτσες και όταν σερβίρουν τα ζυμαρικά τα πνίγουν μέσα σ αυτές. Στην Ιταλία οι σάλτσες εφαρμόζονται συχνά τόσο ελαφρά που υπάρχει μόνο μια υπόδειξη επικάλυψης στα πιάτα. Δεν χρειάζεται τα ζυμαρικά μας να τα καλύπτει μεγάλη ποσότητα σάλτσας, αρκεί μια μικρή ποσότητα για ένα πεντανόστιμο πιάτο που θα αναδείξει τη νοστιμιά του ζυμαρικού και της σάλτσας.

6.Οποιοδήποτε σχήμα ζυμαρικού ταιριάζει με οποιαδήποτε σάλτσα

Ο καθένας μπορεί να συνδυάσει το αγαπημένο του ζυμαρικό με την αγαπημένη του σάλτσα, αλλά το κάθε ζυμαρικό ταιριάζει με συγκεκριμένη σάλτσα. Ένας γενικός κανόνας είναι:

  • Οι σάλτσες κρέατος, που θα πρέπει να είναι κυρίως κρέας, με πολύ λίγη ντομάτα, συνδυάζονται καλύτερα με φαρδιά, επίπεδα ζυμαρικά, όπως παπαρδέλες ή ταλιατέλες
  • Οι λεπτότερες, πιο υδαρές ή λιπαρές σάλτσες ταιριάζουν καλά με τα πιο λεπτά ζυμαρικά, όπως το καπλίνι
  • Οι χοντρές σάλτσες λειτουργούν καλά με σωληνοειδείς χυλοπίτες όπως ραγκατόνι, πέννες ή πατσέρι
  • Και εκείνα που αποτελούνται κυρίως από μεμονωμένα κομμάτια, όπως σάλτσες με βάση τα λαχανικά, λειτουργούν καλά με μικρά σχήματα όπως το farfalle ή κοχύλια

7.Τα φρέσκα ζυμαρικά είναι καλύτερα από αποξηραμένα

Όχι απαραίτητα, είναι απλά διαφορετικά! Και όπως διαφορετικά σχήματα ζυμαρικών ταιριάζουν καλύτερα με διαφορετικές σάλτσες, έτσι ορισμένες σάλτσες σερβίρονται με φρέσκα ζυμαρικά, ενώ άλλες θεωρούνται καλύτερες για ξηρά ζυμαρικά.

8.Μπορούμε να καταλάβουμε πότε γίνονται τα ζυμαρικά πετώντας και κολλώντας τα σε επιφάνειες

Μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό να πετάμε τα ζυμαρικά στους τοίχους και την οροφή μας, αλλά δεν θα μας πει πραγματικά αν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα! Για να μαγειρέψουμε τα ζυμαρικά στην τέλεια υφή al dente , μπορούμε απλά  να χρησιμοποιήσουμεε τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία ως οδηγό. Θα πρέπει να έχει μια σταθερή υφή και να μασιέται εύκολα.

Όσοι και να είναι οι μύθοι γύρω απ τα ζυμαρικά, το σίγουρο είναι ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών τα λατρεύει!!

ακολουθούν συνταγές με ζυμαρικά:

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top