40'
Χρόνος Εκτέλεσης
200'
Χρόνος Ψησίματος
Μέτριο
Δυσκολία
10-13
Μερίδες
Πως να ψήσετε παραδοσιακά αρνάκι στην Σούβλα με σωστά δεσίματα! Πρέπει να κρατήσουμε όσο μπορούμε την Παράδοση μας!!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
10 κιλά Αρνάκι
Για το Άλειμμα
- 100-120 γρ αλάτι
- 10γρ πιπέρι
- 70-100 γρ ελαιόλαδο
Εργαλεία
- 1 Σακοράφα
- 1 σπάγκο
- 15 κιλά κάρβουνα
Εκτέλεση
- Πρέπει να φροντίσουμε να πάρουμε απο την προηγούμενη μέρα ότι χρειαζόμαστε για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή.
- Το ιδανικό Βάρος για το αρνί πρέπει να είναι απο 10 κιλά μέχρι 13 έτσι θα πετύχουμε καλύτερο ψήσιμο και γευστικό αποτέλεσμα.
- Ανάβουμε τα κάρβουνα έτσι ώστε όταν ετοιμάσουμε το αρνί να έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία απο το κάρβουνο.
- Φροντίζουμε να πλύνουμε το αρνάκι και να ετοιμάσουμε το πάγκο όπου πρέπει να είναι σταθερός.
- Περνάμε την σούβλα από τον (ορθό) του αρνιού παράλληλα με την σπονδυλική στήλη φροντίζοντας να φτάσει στο κεφάλι όπου και θα κεντράρουμε να διαπεράσει το κέντρο του κρανίου! (Συνήθως χρειάζονται 2 άτομα!)
- Σπρώχνουμε το δίχαλο κάτω απο την λεκάνη ώστε να μπει στην σωστή θέση.
- Κοιτάμε να είναι στο κέντρο της σούβλας ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σωστά τα κάρβουνα μετέπειτα!
- Σπάμε λίγο τις αρθρώσεις από τα πόδια και τα περνάμε σταυρωτά απο την πίσω μεριά της σούβλας.
- Κόβουμε διπλό τον σπάγκο και δένουμε πολύ καλά τα πόδια 2 και 3 φορές ! Σε αυτό το σημείο (Πολλοί βρέχουνε το σπάγκο για να σφίξει καλύτερα!)
- Έπειτα δένουμε το λαιμό σε 2 σημεία 1 ακριβώς κάτω απο το κεφάλι και λίγο πιο κάτω όπου θα τον πιάσουμε μαζί με τα πόδια.
- Ξεκινάμε την διαδικασία να αλείψουμε με ελαιόλαδο όλο το αρνάκι εσωτερικά και εξωτερικά.
- Αλατοπιπερώνουμε πεταχτά όσο μπορούμε καλά σε όλα τα σημεία.
- Περνάμε στην διαδικασία να ράψουμε την κοιλιά με σπάγκο με την βοήθεια μιας σακοράφας.
- Προσπαθούμε να ράψουμε όσο γίνεται πιο κοντά για να διατηρήσουμε τα υγρά και το λίπος εσωτερικά.
- Μόλις δούμε ότι τα κάρβουνα έχουν ασπρίσει τότε είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε στην σούβλα το αρνί.
- Απλώνουμε τα κάρβουνα σε 2 σημεία 1 στα πόδια και στις ωμοπλάτες αποφεύγουμε στην κοιλιά.
- Τοποθετούμε την σούβλα αρχικά στην υψηλότερη σκάλα ώστε να ψήνεται σιγά σιγά.
- Μόλις δούμε μετά απο περίπου 50′ λεπτά ότι αρχίζει και Ιδρώνει τότε μπορούμε να κατεβάσουμε 1 σκάλα πιο κάτω την σούβλα.
- Ιδανικά είναι αν έχουμε μοτέρ το βάζουμε σε αργή ταχύτητα.
- Αν θέλετε να συμπληρώσετε κάρβουνα πρέπει να ανάψετε σε άλλο σημείο και να τροφοδοτείτε όταν χρειάζεται.
- Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται 3 με 4 ώρες στα 10 κιλά αρνί.
Καλή σας επιτυχία και καλό Πάσχα!
5/5