fbpx

Αρνάκι με Παραδοσιακό ψήσιμο στην Σούβλα!!!

40'

Χρόνος Εκτέλεσης

200'

Χρόνος Ψησίματος

Μέτριο

Δυσκολία

10-13

Μερίδες

Πως να ψήσετε παραδοσιακά αρνάκι στην Σούβλα με σωστά δεσίματα! Πρέπει να κρατήσουμε όσο μπορούμε την Παράδοση μας!!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :

10 κιλά Αρνάκι

Για το Άλειμμα

  • 100-120 γρ αλάτι
  • 10γρ πιπέρι
  • 70-100 γρ ελαιόλαδο 

Εργαλεία

  1. 1 Σακοράφα
  2. 1 σπάγκο
  3. 15 κιλά κάρβουνα

Εκτέλεση

  1. Πρέπει να φροντίσουμε  να πάρουμε απο την προηγούμενη μέρα ότι χρειαζόμαστε για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή.
  2. Το ιδανικό Βάρος για το αρνί πρέπει να είναι απο 10 κιλά μέχρι 13 έτσι θα πετύχουμε καλύτερο ψήσιμο και γευστικό αποτέλεσμα.
  3. Ανάβουμε τα κάρβουνα  έτσι ώστε όταν ετοιμάσουμε το αρνί  να έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία απο το κάρβουνο.
  4. Φροντίζουμε να πλύνουμε το αρνάκι  και να ετοιμάσουμε το πάγκο όπου πρέπει να είναι σταθερός.
  5. Περνάμε την σούβλα  από τον (ορθό) του αρνιού παράλληλα με την σπονδυλική στήλη φροντίζοντας να φτάσει στο κεφάλι όπου και θα κεντράρουμε να διαπεράσει το κέντρο του κρανίου!  (Συνήθως χρειάζονται 2 άτομα!)
  6. Σπρώχνουμε το δίχαλο κάτω απο την λεκάνη ώστε να μπει στην σωστή θέση.
  7. Κοιτάμε να είναι στο κέντρο της σούβλας  ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σωστά τα κάρβουνα μετέπειτα!
  8. Σπάμε λίγο τις αρθρώσεις από τα πόδια και τα περνάμε σταυρωτά απο την πίσω μεριά της σούβλας. 
  9. Κόβουμε διπλό τον σπάγκο  και δένουμε πολύ καλά τα πόδια 2 και 3 φορές ! Σε αυτό το σημείο (Πολλοί βρέχουνε το σπάγκο  για να σφίξει καλύτερα!)
  10. Έπειτα δένουμε το λαιμό σε 2 σημεία 1 ακριβώς κάτω απο το κεφάλι και λίγο πιο κάτω όπου θα τον πιάσουμε μαζί με τα πόδια.
  11. Ξεκινάμε την διαδικασία να αλείψουμε με ελαιόλαδο όλο το αρνάκι εσωτερικά και εξωτερικά.
  12. Αλατοπιπερώνουμε πεταχτά όσο μπορούμε καλά σε όλα τα σημεία.
  13. Περνάμε στην διαδικασία να ράψουμε την κοιλιά με σπάγκο με την βοήθεια μιας σακοράφας.
  14. Προσπαθούμε να ράψουμε όσο γίνεται πιο κοντά για να διατηρήσουμε τα υγρά και το λίπος εσωτερικά.
  15.  Μόλις δούμε ότι τα κάρβουνα έχουν ασπρίσει τότε είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε  στην σούβλα το αρνί.
  16. Απλώνουμε τα κάρβουνα σε 2 σημεία 1 στα πόδια και στις ωμοπλάτες αποφεύγουμε στην κοιλιά.
  17. Τοποθετούμε την σούβλα αρχικά στην υψηλότερη σκάλα  ώστε να ψήνεται σιγά σιγά.
  18. Μόλις δούμε μετά απο περίπου 50′ λεπτά ότι αρχίζει και Ιδρώνει  τότε μπορούμε να κατεβάσουμε 1 σκάλα πιο κάτω την σούβλα.
  19. Ιδανικά είναι αν έχουμε μοτέρ το βάζουμε σε αργή ταχύτητα.
  20. Αν θέλετε να συμπληρώσετε κάρβουνα πρέπει να ανάψετε σε άλλο σημείο και να τροφοδοτείτε όταν χρειάζεται.
  21. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται 3 με 4 ώρες στα 10 κιλά αρνί.

Καλή σας επιτυχία και καλό Πάσχα!

5/5

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top