20 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος
Εύκολο
Δυσκολία
4
Μερίδες
Μπακαλιάρος Σκορδαλιά με το πιο τέλειο κουρκούτι!! Μια υπέροχη συνταγή που θα ευχαριστηθείτε εσείς και η οικογένειά σας!!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 1-1,5 κιλό μπακαλιάρος(ξαλμυρισμένος χωρίς πέτσα και κόκκαλα)
Για την σκορδαλιά
- 800 γρ πατάτες
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 1 κτγ αλάτι
- 40 γρ λευκό ξύδι
- 100 γρ ηλιέλαιο
- 100 γρ ελαιόλαδο
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
Για το κουρκούτι
- 600 γρ σόδα
- 300 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κτγ μπέικεν πάουντερ
- 2 κτγ αλάτι
Για το πασπάλισμα
- Αλεύρι
Για το τηγάνισμα
- Ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο αλλάζοντας το νερό κάθε 4-5 ώρες για 24 ώρες.
- Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκκαλα και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σκουπίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου με απορροφητικό χαρτί ξανά και ξανά μέχρι να μην έχει υγρά.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για 15-20 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5-10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις τριμμένες σκελίδες σκόρδου, τις πατάτες και τις πολτοποιούμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε το λευκό ξύδι ,τον χυμό από 1/2 λεμόνι ,το αλάτι , το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο το ρίχνουμε σταδιακά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
- Βάζουμε την σκορδαλιά ή αλλιώς αλιάδα σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε την σόδα , το αλεύρι γ.ο.χ , το ψιλό σιμιγδάλι . το μπέικεν , το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα.
- Αφήνουμε το κουρκούτι να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Αφού έχουμε κόψει τον μπακαλιάρο σε κομμάτια πανάρουμε όλα τα κομμάτια με αλεύρι.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία.
- Βουτάμε τον μπακαλιάρο μέσα στο κουρκούτι και τον τηγανίζουμε σε μέτρια με χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα(περίπου 4-5 λεπτά).
- Τον αφήνουμε μέσα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε με την σκορδαλιά(αλιάδα) και με ότι σαλάτα μας αρέσει.
Ο πιο νόστιμος και εύκολος Μπακαλιάρος Σκορδαλιά είναι έτοιμος να στολίσει το τραπέζι της 25ης Μαρτίου!!
Καλή σας επιτυχία!!
Δείτε το βίντεο εδώ :