fbpx

Μπορούν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες να είναι υγιεινά;

Τόσο καιρό γνωρίζαμε ότι υψηλές θερμίδες σημαίνει κακό για την υγεία μας. Τι γίνεται όμως αν σας λέγαμε ότι ο τρόπος σκέψης ήταν ξεπερασμένος, και το πιο σημαντικό, λάθος;

 Η ποιότητα ενός φαγητού δεν καθορίζεται από ένα μόνο χαρακτηριστικό. Μάλλον, είναι το άθροισμα όλων των μερών του  με τον αριθμό θερμίδων να είναι μόνο ένα συστατικό. Στην πραγματικότητα, ένα σωρό βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να συνοδεύουν ένα τρόφιμο πυκνό σε θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι υψηλές σε θερμίδες μπορούν επίσης να έχουν υψηλή διατροφική αξία. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μιλάμε για θερμιδικά πυκνά τρόφιμα όπως ψητά, πατατάκια ή καραμέλες, τα οποία έχουν λιγότερα να προσφέρουν διατροφικά. Αντ ‘αυτού, θα επικεντρωθούμε σε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα που θεωρούνται ότι συνεισφέρουν υγιεινά συστατικά στην καθημερινή διατροφή μας.

Πάρτε για παράδειγμα ξηρούς καρπούς, σπόρους και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Οι ξηροί καρποί , οι σπόροι και τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς και σπόρους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά που σχετίζονται με τη μείωση της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (αλλιώς γνωστή ως LDL, ή το «κακό» είδος χοληστερόλης). Είναι επίσης μια πηγή πρωτεΐνης , η οποία μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι μετά την κατανάλωσή τους-σε αντίθεση με άλλα σνακ πλούσια σε θερμίδες, αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, όπως τσιπς και μπισκότα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν πρωτεΐνη, ασβέστιο , βιταμίνη D (εάν είναι εμπλουτισμένη) και κάλιο . Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά έχει περισσότερα λιπαρά από ό, τι χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό θερμίδων, αλλά επίσης ενισχύει τον πλούτο του γάλακτος και του γιαουρτιού. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο ικανοποιημένοι από ό, τι αν είχαμε καταναλώσει κάτι με λιγότερα λιπαρά, διευκολύνοντας τη διατήρηση των μερίδων υπό έλεγχο.

Ακολουθούν μερικές ακόμα θερμίδες πυκνά τρόφιμα που είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά:

  • Αβοκάντο : Ένα μεσαίο αβοκάντο έχει περίπου 240 θερμίδες. Είναι πλούσια σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά και είναι επίσης μια καλή πηγή χαλκού, φυλλικού οξέος , φυτικών ινών και βιταμίνης Κ.
  • Ελαιόλαδο :Το ελαιόλαδο είναι μια μεγάλη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Τα μονοακόρεστα λίπη, ειδικά τα είδη που βρίσκονται στις φυτικές πηγές, βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης (το «κακό» είδος που θέλουμε λιγότερο), το οποίο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς. Μια κουταλιά της σούπας έχει περίπου 120 θερμίδες. Άλλα μαγειρικά έλαια, όπως το λάδι ελιάς,η σόγια και το αβοκάντο, έχουν διαφορετικά προφίλ λίπους που μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.
  • Σπόροι Chia: Δύο κουταλιές της σούπας σπόροι chia έχουν περίπου 140 θερμίδες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (11 γραμμάρια, ή περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας) και ασβέστιο και συνεισφέρουν σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σημαντικά μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθώς η συνεισφορά τους σε θερμίδες μπορεί να συγκεντρωθεί γρήγορα. Για παράδειγμα, μία μερίδα ξηρών καρπών και σπόρων ισούται με το ένα τέταρτο του φλιτζανιού, ή περίπου το μέγεθος της παλάμης του χεριού σας, και μια μερίδα πλήρους γάλακτος είναι ένα φλιτζάνι 230 γραμμαρίων. Το να αφιερώνουμε χρόνο για να μοιράσουμε μια μερίδα και να μάθουμε πώς μοιάζει αυτό το ποσό μας βοηθά να γνωρίζουμε περισσότερα για το τι βάζουμε στο σώμα μας και μπορεί να εξαλείψει το άγχος από την κατανάλωση μερικών από αυτά τα είδη τροφίμων.

Πώς αποφασίζετε εάν κάτι υψηλής θερμιδικής αξίας είναι μια καλή «διατροφική επένδυση»;

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο ή για κάποιους, πιθανώς να προκαλεί άγχος αλλά η τοποθέτηση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες στο καθημερινό πρότυπο διατροφής σας μπορεί να γίνει με λίγο προσεκτικό προγραμματισμό. Πρώτον, αξίζει να δείτε αυτά τα τρόφιμα στο πλαίσιο του πώς ταιριάζουν στη συνολική διατροφή σας και στις συμπεριφορές σας γύρω από το φαγητό. Τι επιλογές έχετε για να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αυτά τα «επενδυτικά» τρόφιμα; Και πώς θα αποφασίσετε πόσο θα φάτε; Εάν είστε επιρρεπείς στο να το παρακάνετε όταν τρώτε ξηρούς καρπούς ή σπόρους, μπορείτε να τους αποθηκεύσετε για ειδικές περιπτώσεις και αντ ‘αυτού να πάρετε τα υγιή λίπη σας από άλλα τρόφιμα όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο ή ψάρι. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η προ-μερίδα ξηρών καρπών σε μεμονωμένα δοχεία (μία μερίδα ξηρών καρπών και σπόρων είναι περίπου το ένα τέταρτο του φλιτζανιού) αντί να έχετε ένα μεγάλο βάζο στο γραφείο ή τον πάγκο της κουζίνας σας.

Συνολικά, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη πόσες θερμίδες λαμβάνετε μέσω τροφών και σνακ, αλλά δεν πρέπει να γίνει εμμονή. Τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά μπορούν και πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής όλων και η εκμάθηση στρατηγικών για ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιεινή διατροφή. Η εξισορρόπηση της πρόσληψης θερμίδων με τις διατροφικές ανάγκες είναι μια μαθημένη δεξιότητα, αλλά με λίγη εξάσκηση γίνεται ευκολότερη και ευκολότερη.

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top