fbpx

Η δύναμη της πρωτεΐνης: Γαλακτοκομικά!

Ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, της υγείας των οστών και του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα

Τι είναι η πρωτεΐνη;

Στην απλούστερη μορφή της, μια  πρωτεΐνη  είναι μια αλυσίδα αμινοξέων που συνδέεται μεταξύ τους  και  μοιάζει με  μια σειρά από σφαιρίδια. Αυτές οι χορδές στρίβονται και διπλώνονται σε τελικό σχήμα πρωτεΐνης. Όταν τρώμε πρωτεΐνη, διασπάται στα αμινοξέα του , τα οποία μπορούν να συναρμολογηθούν σε όποιο είδος πρωτεΐνης χρειάζεται το σώμα μας εκείνη τη στιγμή .

Γιατί  χρειαζόμαστε  πρωτεΐνη ; 

Είναι  ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, της υγείας των οστών και του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες περιέχουν πολλές από τις  βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που  χρειάζονται για να υποστηρίξουν την άμυνα του σώματος και να προωθήσουν την ταχύτερη επούλωση . Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες  μπορεί   σας βοηθά επίσης να εκπληρώσετε και να διατηρήσετε τους στόχους σας για το βάρος ικανοποιώντας την πείνα και μειώνοντας την επιθυμία για σνακ μεταξύ των γευμάτων. Η σημασία της ποιοτικής διατροφής είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς οι ανάγκες της όρεξης και των θερμίδων μας μειώνονται με την ηλικία .  Η διατήρηση του μυϊκού ιστού του σώματός μας διατηρώντας την πρόσληψη πρωτεΐνης μας επιτρέπει να παραμένουμε δραστήριοι.

Τι κάνει τη γαλακτοκομική πρωτεΐνη ξεχωριστή;

Τα γαλακτοκομικά  τρόφιμα περιέχουν  δύο κύριες μορφές πρωτεΐνης: τον ορό γάλακτος και την καζεΐνη.  Το 80% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες του γάλακτος προέρχεται από καζεΐνη και το υπόλοιπο  20%  είναι ορός γάλακτος. Ο ορός γάλακτος χωνεύεται γρήγορα , ενώ η  καζεΐνη χωνεύεται πιο αργά , παρέχοντας μια παρατεταμένη είσοδο αμινοξέων στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν φτιάχνετε τρόφιμα όπως το γιαούρτι ή το τυρί, το υπερβολικό υγρό  που  περιέχει πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποστραγγίζεται , αφήνοντας ένα  στερεό ή ημιστερεό  προϊόν που μπορεί να έχει υψηλότερη  αναλογία  καζεΐνης -προς- ορό γάλακτος  σε σύγκριση  με το  γάλα.  

Όπως και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το  γάλα, το  γιαούρτι  και το τυρί θεωρούνται υψηλής ποιότητας πηγές πρωτεΐνης επειδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να φτιάξει ο οργανισμός μας και τα  οποία  πρέπει να πάρουμε μέσω  της  τροφής μας . Σε σύγκριση, οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης λείπουν από ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα (το γάλα σόγιας  αποτελεί εξαίρεση σε αυτό). Συχνά , τα  εναλλακτικά φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν  λιγότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα  από το αγελαδινό γάλα .  Τα γαλακτοκομικά είναι  πρωτεϊνική επιλογή τόσο για παμφάγα όσο και για λακτο-χορτοφάγους  (  που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά όχι ζωικό κρέας ) .

Πόση πρωτεΐνη παρέχουν τα γαλακτοκομικά τρόφιμα;

Αυτός ο πίνακας συνοψίζει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες διαφόρων γαλακτοκομικών τροφίμων, ενδεικτικα:

  • 170 γρ. πλήρες γιαούρτι περιέχει 17 γρ. πρωτεϊνης
  • 1/2 φλυτζ Cottage 2% περιέχει  11,8 γρ πρωτεϊνης
  • 170 γρ γιαούρτι 2% περιέχει 17 γρ πρωτεϊνης
  • 1 κούπα γάλα 1% περίεχει 8,2 γρ πρωτεϊνης
  • 1 κτγ βούτυρο αγελάδος περιέχει 0,1 γρ πρωτεϊνης
  • 50 γρ τυρί τσένταρ περιέχει 9,6 γρ πρωτεϊνης
  • 50 γρ τυρί μοτσαρέλα περιέχει 10 γρ πρωτεϊνης

Ορισμένες  ομάδες, όπως οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες καθώς και οι αθλητές, έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη και οι ηλικιωμένοι ενδέχεται επίσης να επωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης. Μερικές μερίδες γαλακτοκομικών μπορούν να παρέχουν μια μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε καθημερινά.  

Ποια είναι τα βασικά οφέλη;

Η πρωτεΐνη  παίζει έναν απαραίτητο ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας ως μέρος μιας θρεπτικής διατροφής. Οι συνεισφορές πρωτεϊνών από διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά , οπότε αν επιλέξετε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά, είναι σημαντικό να επιλέξετε τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί που προσφέρουν υψηλή διατροφική έκπληξη. Η ανάγνωση   ετικετών N utrition  Facts  μπορεί να σας βοηθήσει να  επιλέξετε το πλούσιο σε πρωτεΐνες γαλακτοκομικό προϊόν που είναι κατάλληλο για εσάς. 

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top