«Το να τρως λίπος σε παχαίνει» ήταν μια κοινή πεποίθηση , τελικά ισχύει;
Δεν ήταν πολύ καιρό πριν ότι το λίπος διατροφής υποβιβάστηκε στην πλευρά των «κακών» του σχολιασμού της διατροφής. «Το να τρως λίπος σε παχαίνει» ήταν μια κοινή πεποίθηση και πολλοί άνθρωποι επέλεξαν τις εκδόσεις τροφίμων με χαμηλά ή μη λιπαρά όποτε ήταν δυνατόν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η έρευνα σχετικά με τα διαιτητικά λίπη και τον αντίκτυπό τους στην υγεία έχει προχωρήσει σημαντικά. Η παρεξήγηση ότι όλα τα λίπη είναι ανθυγιεινά αργά διορθώνεται ως επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις πιο υγιεινά είδη του λίπους είναι ευρύτερα κοινοποιείται. Καθώς αυξάνεται η κατανόηση και το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα διαιτητικά λίπη, οι ερωτήσεις εξελίσσονται , από το “Πώς τρώω λιγότερο λίπος;” στο “Πώς τρώω το πιο υγιεινό είδος λίπους ;” Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε έναν τύπο λίπους που είναι γνωστό ότι είναι ωφέλιμο για την υγεία μας : τα μονοακόρεστα λίπη.
Τι κάνουν τα μονοακόρεστα λίπη;
Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω για να μιλήσουμε για το τι κάνει το λίπος «μονοακόρεστο . » Οι όροι“κορεσμένα”και“ακόρεστο” αναφέρονται στην χημική δομή των λιπαρών οξέων, τα οποία είναι οι βασικές δομές των περισσότερων διαιτητικών λιπών. Τα λίπη αποτελούνται από μια αλυσίδα ατόμων άνθρακα που συνδέονται με άτομα υδρογόνου. Διαφορές στον αριθμό των ατόμων άνθρακα στην αλυσίδα, πώς από όπου και αν συνδέονται προς υδρογόνο , και το σχήμα της αλυσίδας είναι αυτό που διακρίνει ένας τύπος λιπαρού οξέος από ένα άλλο .
Ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ έχει το μέγιστο αριθμό ατόμων υδρογόνου – η αλυσίδα είναι «κορεσμένη» με υδρογόνο. Τα ακόρεστα λίπη έχουν λιγότερη από τη μέγιστη ποσότητα υδρογόνων επειδή δύο άνθρακες είναι διπλά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Έτσι, τα «ακόρεστα» λίπη δεν είναι κορεσμένα με υδρογόνα. Υπάρχουν δύο τύποι ακόρεστων λιπαρών : μονός ή ακόρεστος και πολυ ακόρεστος.
Υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ κορεσμένων και ακόρεστων λιπών στη μορφή τους, τις πηγές τροφίμων και τις επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι πηγές λίπους που είναι υψηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά , όπως το βούτυρο, το λαρδί και το λάδι καρύδας, τείνουν να είναι στερεές σε θερμοκρασία δωματίου επειδή οι αλυσίδες λιπαρών οξέων τους είναι ευθείες και μπορούν να συσκευαστούν σφιχτά μεταξύ τους. Αντίθετα, τα μη- κορεσμένα λίπη τείνουν να έχουν μια κάμψη στη δομή τους λόγω του διπλού δεσμού (ων) άνθρακα , παρόμοιο με το πώς λυγίζει ένας βραχίονας στον αγκώνα . Μερικώς υδρογονωμένα έλαια ( τρανς λιπαρά ) σχηματίζονται όταν προστίθεται υδρογόνο σε ακόρεστα έλαια, γεγονός που κάνει το λάδι να παραμένει στερεό σε θερμοκρασία δωματίου. Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια έχουν βρεθεί ότι είναι άμεσα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και τα περισσότερα από αυτά έχουν αφαιρεθεί από την παροχή τροφίμων.
Μονοακόρεστα Λιπαρά και Υγεία
Τα λίπη παίζουν πολλούς βασικούς ρόλους στο σώμα μας . Παρέχουν ενέργεια, μας βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, μονώνουντα νευρικά κύτταρα , και εμπλέκονται σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες όπως η πήξη του αίματος, η επούλωση των πληγών και η φλεγμονή.
Τρόφιμα που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά
Τα μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται τόσο στα φυτικά όσο και στα ζωικά τρόφιμα. Όλες οι τροφές που περιέχουν λίπος έχουν περισσότερα από ό, τι στον τύπο λιπαρών οξέων – το καθένα περιέχει μια ποικιλία . Οι τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά περιλαμβάνουν φυτικά έλαια όπως λάδι ελιάς, αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς , βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρους. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι ένα βασικό μέρος της μεσογειακής διατροφής , από τα οποία το ελαιόλαδο αποτελεί βασική τροφή . Τα Μονοακόρεστα λιπαρά που προέρχονται από ζώα βρίσκονται σε κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το γάλα.