fbpx

Γιατί τα κομματάκια σοκολάτας βυθίζονται στον πάτο των κέικ;

Τα κομμάτια σοκολάτας συνήθως καταλήγουν στον πάτο της ζύμης μας, γιατί όμως;

Η προσθήκη κομματιών σοκολάτας σε μια συνταγή για κέικ ή ένα κουρκούτι για μάφινς ακούγεται σαν μια υπέροχη ιδέα, αλλά είναι μια ιδέα που συνήθως δεν λειτουργεί όπως είχε προγραμματιστεί. Τα κομμάτια σοκολάτας συχνά καταλήγουν να βυθίζονται στον πάτο ενός κέικ, ενός γρήγορου ψωμιού ή μιας ζύμης για μάφιν καθώς ψήνονται στο φούρνο, δημιουργώντας ένα τελικό προϊόν με πολύ ανομοιόμορφη κατανομή των κομματιών. Αν σας έχει συμβεί αυτό, πιθανότατα έχετε βρεθεί να αναρωτιέστε γιατί τα κομματάκια σοκολάτας βυθίζονται στον πάτο των κέικ;

Ο κύριος λόγος που τα κομματάκια σοκολάτας βυθίζονται στο κάτω μέρος μιας συνταγής για κέικ ή μάφιν είναι ότι τα κομματάκια σοκολάτας είναι πολύ βαριά για να υποστηριχθούν από το κουρκούτι. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το κουρκούτι είναι πολύ λεπτό ή ότι τα κομματάκια σοκολάτας, και αυτό ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, είναι πολύ βαριά. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και θα καταλήξετε με κομματάκια σοκολάτας στο κάτω μέρος των αρτοσκευασμάτων σας αντί να κατανέμονται ομοιόμορφα σε αυτά.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές λύσεις στο πρόβλημα. Για να αποφύγετε εντελώς το πρόβλημα, αξιολογήστε τη ζύμη του κέικ σας προτού ανακατέψετε αυτά τα κομματάκια σοκολάτας, τα οποία πρέπει να προστεθούν την τελευταία στιγμή, ώστε να μην έχουν πολύ χρόνο για να βουλιάξουν. Είναι το κουρκούτι λεπτό και ρευστό; Είναι αν είναι πολύ αέρινο κουρκούτι, σαν κέικ σιφόν; Εάν η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι «ναι», ίσως θελήσετε να ξανασκεφτείτε το αν θέλετε να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας, αν δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να βυθιστούν στον πάτο. Ένα σκληρό κουρκούτι που είναι πιο κοντά στη ζύμη μπισκότων από το κουρκούτι για τηγανίτες είναι πολύ πιο ικανό να υποστηρίξει πολλά κομμάτια σοκολάτας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να λύσετε το πρόβλημα είναι χρησιμοποιώντας μικρότερα κομματάκια σοκολάτας. Τα μικροσκοπικά κομματάκια σοκολάτας, ή ακόμα και η ψιλοκομμένη σοκολάτα, είναι πολύ πιο ελαφριά από τα κομμάτια σοκολάτας κανονικού μεγέθους και μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στα περισσότερα μίγματα. Μπορεί να μην παίρνετε τόση σοκολάτα σε κάθε μπουκιά με μικρότερα κομματάκια σοκολάτας, αλλά θα εξακολουθείτε να παίρνετε σοκολάτα σε κάθε μπουκιά επειδή θα κατανέμονται ομοιόμορφα. Όσο πιο ελαφρύ είναι το κουρκούτι, τόσο πιο μικρά θα πρέπει να είναι τα κομματάκια σοκολάτας. Ένα κόλπο που συνιστάται συχνά είναι να ρίχνετε τα κομματάκια σοκολάτας σε λίγο αλεύρι πριν τα ψήσετε. Αυτό μπορεί σίγουρα να βοηθήσει αν τα κομματάκια σοκολάτας βυθιστούν λίγο, αλλά αν τα κομματάκια σοκολάτας είναι πολύ μεγάλα και βαριά για το κουρκούτι σας, αυτή η μικρή ποσότητα αλευριού δεν θα τα εμποδίσει να βυθιστούν.

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top