fbpx

Η χορτοφαγική δίαιτα!! Τι είναι και τι μπορείτε να φάτε!

Η χορτοφαγία είναι μια δημοφιλής επιλογή διατροφής, είτε προσωρινή είτε δια βίου.

Η χορτοφαγία είναι μια δημοφιλής επιλογή διατροφής, είτε προσωρινή είτε δια βίου.  Στην πιο βασική έννοια, οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας. Υπάρχουν διαφορετικές ταξινομήσεις της χορτοφαγίας, συμπεριλαμβανομένων των λακτο-ωο-χορτοφάγων και ακόμη και των βίγκαν, αλλά όλοι οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, θαλασσινά ή προϊόντα πουλερικών οποιουδήποτε είδους.

Τι είναι μια χορτοφαγική δίαιτα;                        

Οι χορτοφαγικές δίαιτες ορίζονται συνήθως από αυτά που αποκλείουν παρά από αυτά που περιλαμβάνουν. Όλοι οι χορτοφάγοι εξαιρούν προϊόντα κρέατος, όπως βόειο κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό και θαλασσινά. Πέρα από αυτό, ισχύουν και άλλοι περιορισμοί τροφίμων. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι δεν επιτρέπουν αυγά σε μια χορτοφαγική διατροφή , ενώ άλλοι απαγορεύουν συγκεκριμένους τύπους τυριών σε μια χορτοφαγική διατροφή λόγω της χρήσης πυτιάς, η οποία μπορεί να βασίζεται σε ζώα.

Όταν η χορτοφαγία άρχισε να εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960 και του 70, η λεγόμενη σπιτική σαλάτα και τα ζυμαρικά ήταν συχνά οι μόνες επιλογές που διατίθενται για χορτοφάγους στα μενού εστιατορίων. Όμως, καθώς η ευαισθητοποίηση αυξήθηκε και η υιοθέτηση εξαπλώθηκε, η πλούσια ποικιλία μιας χορτοφαγικής διατροφής κέρδισε εμπορική έκκληση. Οι κουζίνες του εστιατορίου από το γρήγορο φαγητό έως το καλό φαγητό σερβίρουν τώρα νόστιμα και εφευρετικά χορτοφαγικά γεύματα που απευθύνονται τόσο σε όσους τρώνε κρέας όσο και σε μη κρέας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χορτοφαγικών δίαιτων :

  • Lacto-Ovo-Vegetarian: Μια διατροφή που απαγορεύει το κρέας, τα πουλερικά και τα προϊόντα θαλασσινών, αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος χορτοφαγίας. Επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα γαλακτο-χορτοφαγίας , τότε επίσης αποφεύγετε να τρώτε αυγά εκτός από προϊόντα κρέατος. Οι χορτοφάγοι Ovo καταναλώνουν αυγά αλλά όχι γαλακτοκομικά.
  • Pescetarian: Ένας pescetarian δεν τρώει κρέας ή πουλερικά αλλά τρώει ψάρι . Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά στη διατροφή τους εάν το επιθυμούν.
  • Vegan: Η πιο περιοριστική μορφή της χορτοφαγικής διατροφής, οι vegans δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα οποιουδήποτε είδους. Αυτό περιλαμβάνει κρέας, θαλασσινά, γαλακτοκομικά όπως τυρί και γάλα και αυγά.
  • Flexitarian: Εάν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε αρκετά για να κόψετε όλο το κρέας, μια ευελιξία δίαιτα επιτρέπει περιστασιακά κρέας ή θαλασσινά. Ένας φιλελεύθερος ακολουθεί τον γαλακτο-ωο-χορτοφαγικό ή ακόμα και vegan τρόπο ζωής τις περισσότερες φορές, καταναλώνοντας μόνο κρέας ή θαλασσινά κάθε φορά.

Οφέλη από μια χορτοφαγική δίαιτα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής . Μερικοί είναι χορτοφάγοι για θρησκευτικούς λόγους, ενώ άλλοι υιοθετούν τον τρόπο κατανάλωσης από περιβαλλοντικά ή  και ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων. Μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται επίσης με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερη βαθμολογία ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), χαμηλότερη χοληστερόλη και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί επίσης να διευκολύνει την αντιμετώπιση άλλων διατροφικών προβλημάτων, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη και ορισμένες τροφικές αλλεργίες. Επιπλέον, οι φυτικές δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη χρέωση. Το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά δεν είναι συνήθως φθηνά, ενώ πολλές επιλογές για χορτοφάγους όπως φασόλια, δημητριακά και λαχανικά, είναι φιλικές προς τον προϋπολογισμό . Ορισμένοι αγοραστές διαπιστώνουν ότι, μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος, μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν χρήματα στο κατάστημα.

Πιθανά μειονεκτήματα μιας χορτοφαγικής διατροφής

Ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη για μια χορτοφαγική διατροφή, ορισμένοι τρώγοντες θεωρούν ότι η έλλειψη κρέατος και θαλασσινών είναι πολύ περιοριστική. Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια χορτοφαγική διατροφή, αλλά ανησυχείτε για την παραγωγή ολοκληρωμένων γευμάτων χωρίς κρέας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε με μια ευέλικτη δίαιτα. Επειδή μια χορτοφαγική διατροφή δεν περιλαμβάνει κρέας, είναι πιθανό να αναπτυχθούν ορισμένες ανεπάρκειες βιταμινών εάν δεν τρώτε καλά ισορροπημένα γεύματα . Το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά είναι καλές πηγές πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12. Για να αποφύγετε τυχόν διατροφικές ανεπάρκειες, τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όπως φασόλια και tofu, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο όπως φυλλώδη πράσινα και, εάν χρειάζεται, συμπληρώστε με βιταμίνες.

Τι πρέπει να τρώμε;

Επιτρέπεται οτιδήποτε δεν περιορίζεται από τον επιλεγμένο τύπο χορτοφαγικής διατροφής. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό σημαίνει προϊόντα χωρίς κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά. Για μια ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλάβετε ένα μείγμα από φασόλια, tofu, ξηρούς καρπούς και παρόμοια προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως και ένα ευρύ φάσμα λαχανικών και φρούτων. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσθέτουν επίσης πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά εάν επιλέγετε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Διατίθεται επίσης μεγάλη γκάμα χορτοφαγικών προϊόντων «κρέατος» , που προσομοιώνουν το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και άλλα κρέατα. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται χορτοφάγες μπιφτέκι burger, ψήγματα κοτόπουλου και άλλα. Αυτά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για την προσθήκη μεγάλου βάρους στα γεύματα, αλλά φροντίστε να προσέχετε πόσο λίπος και νάτριο προσθέτουν αυτά τα προϊόντα στη διατροφή σας.

Τι δεν πρέπει να τρώμε;

Τα είδη διατροφής που πρέπει να αποφεύγονται σε μια χορτοφαγική διατροφή θα εξαρτηθούν από τον ακριβή τύπο διατροφής που επιλέγετε να ακολουθήσετε. Για όλες τις χορτοφαγικές δίαιτες, δεν επιτρέπεται όλο το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος και του χοιρινού κρέατος, των πουλερικών και των θαλασσινών, καθώς και οποιωνδήποτε προϊόντων που παρασκευάζονται με βάση το κρέας. Αυτό περιλαμβάνει ζωμό ή ζωμό που παρασκευάζεται από κρέας ή θαλασσινά (επιλέξτε χορτοφαγικό ζωμό ), προϊόντα ζελατίνης (εκτός εάν επισημαίνονται ως vegan) και λιπαρά κρέατος όπως λαρδί, στέαρ ή γλυκό. Απαγορεύονται επίσης τα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας, όπως μπέικον, λουκάνικο και σαλάμια.

Ορισμένοι χορτοφάγοι αποκλείουν επίσης διάφορους τύπους τυριών. Οι περισσότεροι τυροκόμοι χρησιμοποιούν πυτιά κατά τη διαδικασία παραγωγής τυριών. Ορισμένα τυριά παρασκευάζονται τώρα με χορτοφάγους ή γενετικά τροποποιημένο πυτιά, καθιστώντας το τυρί φιλικό προς χορτοφάγους. Εάν δεν είστε σίγουροι για τα αγαπημένα σας τυριά, κάντε την έρευνά σας πριν αγοράσετε.

Οι χορτοφάγοι Ovo δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, βούτυρο, κρέμα, γιαούρτι και τυρί. Οι λακτο-χορτοφάγοι απολαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά δεν καταναλώνουν αυγά ή προϊόντα που περιέχουν αυγά, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών ψημένων προϊόντων. Όταν ψωνίζετε με περιορισμούς διατροφής, είναι πάντα σημαντικό να διαβάζετε ετικέτες τροφίμων πριν από την αγορά.

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top