fbpx

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα γλυκαντικά Stevia

Τα γλυκαντικά Stevia είναι γλυκαντικά χωρίς θερμίδες ,είναι πλέον πολύ διαδεδομένα ιδίως για λόγους υγείας!

Τα γλυκαντικά Stevia είναι γλυκαντικά χωρίς θερμίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την πρόσληψη προστιθέμενων σακχάρων ενώ παράλληλα παρέχουν ικανοποίηση από την απόλαυση της γεύσης του κάτι γλυκού. Ενώ ορισμένοι τύποι γλυκαντικών αυτής της κατηγορίας θεωρούνται χαμηλών θερμίδων (π.χ. ασπαρτάμη) και άλλοι δεν έχουν θερμίδες (π.χ. γλυκαντικά στέβιας, γλυκαντικά φρούτων μοναχού και σουκραλόζη), συλλογικά συχνά αναφέρονται ως υποκατάστατα ζάχαρης, υψηλής έντασης γλυκαντικά, μη θρεπτικά γλυκαντικά ή γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων.

Που χρησιμοποιούνται τα γλυκαντικά Stevia;

Όπως και άλλα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, τα γλυκαντικά στέβιας είναι έντονα γλυκά. Τα γλυκαντικά Stevia κυμαίνονται από 200-350 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, και ως εκ τούτου χρειάζονται μόνο μικρές ποσότητες γλυκαντικών στέβιας για να ταιριάξουν με τη γλυκύτητα που παρέχει η ζάχαρη. Τα γλυκαντικά Stevia μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών ως συστατικό σε ποτά (όπως αναψυκτικά διαίτης, χυμούς χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αρωματικά νερά), κονσερβοποιημένα φρούτα, καρυκεύματα, γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως παγωτό, αρωματισμένο γάλα και γιαούρτι) και άλλα τρόφιμα (όπως αρτοσκευάσματα, δημητριακά, σοκολάτα και άλλα γλυκά) και σιρόπια. Επειδή είναι σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες, τα γλυκαντικά στέβια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αρτοσκευάσματα. Ωστόσο, μια συνταγή που χρησιμοποιεί γλυκαντικά στέβια στη θέση της ζάχαρης μπορεί να αποδειχθεί ελαφρώς διαφορετική σε γεύση, εκτός από τη γλυκύτητα.

Πώς παράγονται τα γλυκαντικά Stevia;

Τα γλυκαντικά Stevia προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana (Bertoni), ενός φυτικού θάμνου που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Το φυτό στέβια έχει χρησιμοποιηθεί για τρόφιμα και ιατρικούς σκοπούς για εκατοντάδες χρόνια και τα φύλλα και τα ακατέργαστα εκχυλίσματα του έχουν πωληθεί ως συμπλήρωμα διατροφής. Τα γλυκαντικά Stevia παρασκευάζονται με εξαγωγή γλυκοσιδών στεβιόλης από τα φύλλα του φυτού στέβια και τον καθαρισμό τους για να αφαιρέσουν μερικά από τα πικρά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στο ακατέργαστο εκχύλισμα. Οι γλυκοσίδες της στέβιολ έχουν όλοι έναν κοινό βασικό σκελετό που ονομάζεται στεβιόλη . Περιλαμβάνουν ενώσεις όπως η στεβιοσίδη και πολλές διαφορετικές μορφές ρεμπαουδιοσίδων, η πιο κοινή από τις οποίες είναι η ρεμπαουδιοσίδη Α (ή reb A). Ορισμένοι γλυκοζίτες στεβιόλης παράγονται επίσης μέσω διαδικασιών που ονομάζονται βιομετατροπή και ζύμωση, οι οποίες επιτρέπουν την παραγωγή καλύτερης γεύσης και λιγότερο πικρών ρεμπαουσιωδιδίων, όπως το reb M, σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας μετά την κατανάλωση γλυκαντικών Stevia;

Οι γλυκοσίδες στεβιόλης δεν απορροφώνται στο ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα και ως εκ τούτου δεν συμβάλλουν σε θερμίδες ή επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν φτάσουν στο παχύ έντερο, τα μικρόβια του εντέρου διασπούν τα μόρια γλυκόζης και τα χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας. Ο υπόλοιπος σκελετός στέβιολ απορροφάται στη συνέχεια μέσω της πυλαίας φλέβας, μεταβολίζεται από το ήπαρ και αποβάλλεται με τα ούρα.

Τα γλυκαντικά στέβια αντικαθιστούν επάξια τη ζάχαρη!

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top