fbpx

Η φρουκτόζη είναι κακή για εσάς;

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε εάν η φρουκτόζη είναι κακή για την υγεία, τους διαφορετικούς τύπους ζάχαρης και την έρευνα για τις επιδράσεις τους στο ανθρώπινο σώμα.

Οι επιδράσεις της φρουκτόζης στην ανθρώπινη υγεία ήταν η πηγή πολλών αντιπαραθέσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα είδη φρουκτόζης στα τρόφιμα, μερικά από τα οποία είναι κακά για την υγεία.

Η φρουκτόζη είναι μια φυσική ζάχαρη που υπάρχει στα φρούτα, τους χυμούς φρούτων, ορισμένα λαχανικά και το μέλι. Σε αυτές τις μορφές, τα σάκχαρα φρουκτόζης μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, η φρουκτόζη είναι επίσης ένα συστατικό του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), το οποίο οι κατασκευαστές φτιάχνουν από άμυλο καλαμποκιού και προσθέτουν σε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως σόδες και καραμέλες.

Οι ερευνητές μελετούν τη σχέση μεταξύ τροφίμων υψηλής φρουκτόζης και παχυσαρκίας , διαβήτη , ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου . Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η φρουκτόζη δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν ένα άτομο την καταναλώνει με μέτρο.

Τι είναι η φρουκτόζη;

Η φρουκτόζη είναι η πιο γλυκιά από τις φυσικές θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες. Η φρουκτόζη εμφανίζεται φυσικά στα φρούτα, στους χυμούς φρούτων, στο μέλι, ακόμη και σε μερικά λαχανικά.

Η καθαρή φρουκτόζη είναι πολύ πιο γλυκιά από άλλα είδη ζάχαρης. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν λιγότερη φρουκτόζη από άλλα σάκχαρα στο μαγείρεμα για να επιτύχουν την ίδια γλυκύτητα.

Οι πιο σημαντικές πηγές φρουκτόζης στη διατροφή περιλαμβάνουν:

 • επιτραπέζια ζάχαρη
 • μέλι
 • νέκταρ αγαύης
 • χυμοί φρούτων
 • HFCS, το οποίο υπάρχει σε καραμέλες, αρτοσκευάσματα και σόδες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι κατασκευαστές δημιουργούν HFCS προσθέτοντας ορισμένα ένζυμα στο άμυλο καλαμποκιού, το οποίο είναι ουσιαστικά καθαρή γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι ένας άλλος τύπος ζάχαρης. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτή τη γλυκόζη για να δημιουργήσουν ένα σιρόπι που περιέχει ποικίλες ποσότητες φρουκτόζης.

Οι περισσότερες ποικιλίες HFCS περιέχουν είτε  43 ή 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη. Αυτό σημαίνει ότι το HFCS περιέχει την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με τη σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη. Οι κατασκευαστές παράγουν επιτραπέζια ζάχαρη από συνδυασμό φρουκτόζης και γλυκόζης.

Το μέλι είναι ένα άλλο συνηθισμένο πρόσθετο τροφίμων. Το μέλι περιέχει ααναλογία 1:1 φρουκτόζη σε γλυκόζη.

Η φρουκτόζη είναι κακή για εσάς;

Η φυσική φρουκτόζη από φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι καλή για την υγεία ενός ατόμου. Οι επεξεργασμένες μορφές φρουκτόζης, όπως το HFCS, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επί του παρόντος, οι επιστήμονες μελετούν πώς αυτό το είδος γλυκαντικού συγκρίνεται με άλλες μορφές ζάχαρης.

Παρακάτω, συζητάμε την έρευνα γύρω από τους πιθανούς κινδύνους και οφέλη της φρουκτόζης στην υγεία ενός ατόμου.

Τα στοιχεία κατά της φρουκτόζης:

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το σώμα επεξεργάζεται τη φρουκτόζη διαφορετικά από άλλα είδη ζάχαρης. Ειδικότερα, εκεί αποτελούν ανησυχίες ότι όταν ένα άτομο καταναλώνει υπερβολική φρουκτόζη, μπορεί να τονώσει το σώμα να εναποθέσει επιπλέον λίπος, ειδικά στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φρουκτόζης σχετίζεται με:

 • φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη
 • αυξημένη ανάπτυξη λίπους, καθώς μπορεί να αλλάξει τους τρόπους με τους οποίους το σώμα διασπά τα λίπη και τους υδατάνθρακες
 • μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και συναφών καταστάσεων, όπως το μεταβολικό σύνδρομο
 • μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής, καθώς δεν κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι

Μια μελέτη του 2016 εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ποτών πλούσιων σε φρουκτόζη σε άτομα ηλικίας 12-16 ετών στην Ταϊβάν. Οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερα ποτά πλούσια σε φρουκτόζη είχαν υψηλότερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας δείκτης για σκληρυμένες αρτηρίες, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις σε ενήλικες.

Τα στοιχεία για τη φρουκτόζη

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης είναι κακή για την υγεία, είναι δύσκολο για τους ερευνητές να διαχωρίσουν τις επιδράσεις της φρουκτόζης στη διατροφή από αυτές άλλων σακχάρων.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης φρουκτόζης συνήθως περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα άλλων σακχάρων, όπως η γλυκόζη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι, ενώ τα ποτά με ζάχαρη περιέχουν φρουκτόζη, είναι επίσης υψηλά σε θερμίδες . Αυτό μπορεί να εξηγήσει ορισμένους δεσμούς μεταξύ φρουκτόζης και παχυσαρκίας.

Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη όλων των προστιθέμενων σακχάρων, συμπεριλαμβανομένου του HFCS και της σακχαρόζης.

Φρουκτόζη έναντι γλυκόζης

Η φρουκτόζη μπορεί να συνδεθεί με τη γλυκόζη. Η φρουκτόζη συν γλυκόζη ονομάζεται σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη.

Σε αντίθεση με τη φρουκτόζη, το σώμα διασπά σε μεγάλο βαθμό τη γλυκόζη στα κύτταρα. Το λεπτό έντερο απορροφά συνήθως αυτόν τον τύπο ζάχαρης και τον στέλνει έξω στα κύτταρα του σώματος για ενέργεια. Οι ερευνητές συνήθως θεωρούν τη γλυκόζη ως την προτιμώμενη πηγή υδατανθράκων του σώματος για ενέργεια.

Όταν ένα άτομο τρώει γλυκόζη, η χημική δομή της ένωσης ενεργοποιεί το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη , μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια.

Η φρουκτόζη δεν προκαλεί απελευθέρωση ινσουλίνης, ούτε προκαλεί απελευθέρωση ορμονών όπως η λεπτίνη, η οποία λέει στον εγκέφαλο ότι ένα άτομο είναι χορτάτο, ή αναστέλλει τις ορμόνες που λένε στο σώμα ενός ατόμου ότι πεινά.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές προτείνουν ότι η φρουκτόζη είναι πιο επιβλαβής για ένα άτομο επειδή είναι πιο πιθανό να φάει περισσότερο από ό, τι αν είχε φάει ένα φαγητό που περιέχει γλυκόζη.

Ωστόσο, ένα άτομο πρέπει να θυμάται ότι τα τρόφιμα με σάκχαρα που περιέχουν γλυκόζη εξακολουθούν να έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

 Πηγές και τύποι φρουκτόζης

Υπάρχουν δύο τύποι φρουκτόζης: φυσικής προέλευσης και HFCS. Το σώμα χωνεύει και τα δύο με τον ίδιο τρόπο.

Παραδείγματα φυσικών τροφών που έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη περιλαμβάνουν:

 • σιρόπι αγαύης
 • χυμός μήλου
 • μήλα
 • καραμέλα
 • ξερά σύκα
 • μέλι
 • γλυκόριζα
 • μελάσα
 • αχλάδια
 • δαμάσκηνα
 • ζαχαροκάλαμο

Ορισμένα λαχανικά περιέχουν φρουκτόζη, αλλά αυτή είναι συνήθως σε μικρότερες ποσότητες από τα φρούτα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • σπαράγγι
 • Αγκινάρες
 • πράσα
 • κρεμμύδια

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top