fbpx

Τι είναι η λακτόζη; Από πού προέρχεται; Τι γίνεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη;

Τι είναι η λακτόζη; Τι συμβαίνει με τη δυσανεξία στη λακτόζη όπου ταλαιωρεί πολύ κόσμο;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σακχάρων. Ορισμένοι είναι μονοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι μεμονωμένες μονάδες ζάχαρης και συχνά αναφέρονται ως «απλά» σάκχαρα. Άλλα σάκχαρα είναι οι δισακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούνται από συνδεδεμένα ζεύγη μονοσακχαριτών. Οι τρεις κύριοι μονοσακχαρίτες που καταναλώνουμε είναι η φρουκτόζη , η γαλακτόζη και η γλυκόζη . Συνδυάζονται σε διάφορα ζεύγη για να σχηματίσουν τους τρεις δισακχαρίτες που είναι πιο σημαντικοί στη διατροφή του ανθρώπου: λακτόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη . Η γλυκόζη είναι το κοινό νήμα σε καθένα από αυτούς τους δισακχαρίτες: η σακχαρόζη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη, η μαλτόζη είναι δύο συνδεδεμένες μονάδες γλυκόζης και η λακτόζη είναι γλυκόζη και γαλακτόζη.

Από πού προέρχεται η λακτόζη;

Η λακτόζη αναφέρεται μερικές φορές ως “ζάχαρη γάλακτος” επειδή βρίσκεται φυσικά στο γάλα των θηλαστικών  συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των αιγών και των ανθρώπων. Το γάλα από αγελάδες και κατσίκες χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού, αλλά δεν περιέχουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα την ίδια ποσότητα λακτόζης. Για παράδειγμα, τα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ελβετικό περιέχουν πολύ λίγη ή καθόλου λακτόζη, ενώ το γάλα, το παγωτό και το γιαούρτι περιέχουν υψηλότερες ποσότητες λακτόζης. Τα σκληρά τυριά είναι χαμηλότερα σε λακτόζη λόγω της αφαίρεσης του ορού γάλακτος (υγρό διάλυμα λίπους, λακτόζης και πρωτεΐνης) ενώ παράγονται καθώς και της συνεχιζόμενης διάσπασης της λακτόζης από βακτήρια κατά τη διαδικασία γήρανσης.

Είναι η λακτόζη φυσική ή προστιθέμενη ζάχαρη;

Η ζάχαρη που καταναλώνουμε συχνά περιγράφεται είτε ως φυσική ζάχαρη είτε ως πρόσθετη ζάχαρη . Όπως και πολλοί άλλοι τύποι σακχάρων, η λακτόζη μπορεί να θεωρηθεί τόσο φυσική ζάχαρη όσο και πρόσθετη ζάχαρη, ανάλογα με την πηγή της. Η λακτόζη είναι εγγενής στο γάλα των θηλαστικών και μπορεί επίσης να απομονωθεί από αυτήν την αρχική πηγή και να κρυσταλλωθεί για χρήση ως συστατικό σε τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, καραμέλες, κατεψυγμένα επιδόρπια,  προϊόντα κρέατος, σάλτσες και σούπες. Η λακτόζη που βρίσκεται στο απλό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται φυσική ζάχαρη, ενώ η λακτόζη που προστίθεται σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά ως συστατικό κατά την παρασκευή θεωρείται πρόσθετη ζάχαρη.

Τι γίνεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη;

Όλοι όσοι δυσκολεύονται στην πέψη της λακτόζης δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα, ούτε θεωρούνται όλοι δυσανεκτικοί στη λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που προέρχεται από το σώμα που δεν παράγει αρκετή λακτάση και έχει ως αποτέλεσμα την έκφραση φυσικών συμπτωμάτων όπως κοιλιακό φούσκωμα και κράμπες, διάρροια και αέρια. Η παραγωγή λακτάσης είναι μια βιολογική διαδικασία που καθορίζεται από το DNA μας.Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία στο γάλα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο γάλα είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στις πρωτεΐνες (π.χ. ορός γάλακτος και καζεΐνη) στο γάλα. Η δυσανεξία στη λακτόζη προέρχεται από χαμηλή παραγωγή λακτάσης και έχει ως αποτέλεσμα φυσικές αντιδράσεις από το πεπτικό σύστημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας, οπότε μιλήστε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο ή τον κύριο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με οποιοδήποτε από τα δύο.

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top