fbpx

Πώς χρησιμοποιείται η μαγιά στη μαγειρική;

Η μαγιά έχει μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αλκοόλ, ψωμιού και συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι είναι η μαγιά;

Η μαγιά είναι μονοκύτταρος οργανισμός με πάνω από 1.500 γνωστά είδη. Το πιο γνωστό είδος είναι το Saccharomyces cerevisiae που χρησιμοποιείται περισσότερο στην παραγωγή τροφίμων. Οι ζύμες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων προτιμούν χλιαρά, υγρά περιβάλλοντα, με ελαφρώς όξινο pH.

Πώς λειτουργεί η ζύμη;

Κατά τη ζύμωση, η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη. Αυτά τα δύο κάνουν τη μαγιά ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην παραγωγή τροφίμων.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που κάνει τα αλκοολούχα ποτά όπως την μπύρα και τη σαμπάνια να έχουν φυσαλίδες  και είναι επίσης υπεύθυνο για την αύξηση (φούσκωμα) του ψωμιού. Όταν η μαγιά αρχίζει να μεταβολίζει τα σάκχαρα στη ζύμη ψωμιού, το αέριο διοξειδίου του άνθρακα παγιδεύεται μέσα στα σκέλη της γλουτένης, δημιουργώντας φυσαλίδες και προκαλώντας μια δράση που αφήνει. Στα ποτά, το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύεται μέσα στο υγρό από την πίεση του σφραγισμένου δοχείου. Όταν ανοίξει το δοχείο, η πίεση απελευθερώνεται και το διοξείδιο του άνθρακα αρχίζει να απελευθερώνεται μέσω φυσαλίδας.

Το αλκοόλ, το άλλο υποπροϊόν της ζύμωσης ζύμης, παράγεται κατά τη διαδικασίας παρασκευής ψωμιού, αλλά εξατμίζεται καθώς ψήνεται το ψωμί. Στη διάρκεια της παρασκευής αλκοολούχων ποτών, η μαγιά αφήνεται να ζυμωθεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας την παραγωγή περισσότερου αλκοόλ.

Κοινές μαγειρικές  χρήσεις για τη ζύμη

Μπύρα: Η μαγιά προστίθεται σε βυνωμένους κόκκους και ενθαρρύνεται να ζυμωθεί για την παραγωγή αλκοόλης. Ο τύπος ζύμης που χρησιμοποιείται θα επηρεάσει τον τύπο και τη γεύση της παραγόμενης μπύρας. S. cerevisiae,επίσης  γνωστή ως “κορυφαία ζύμωση” ζυμώνει ζύμη σε υψηλότερη θερμοκρασία και παράγει γλυκές ή φρουτώδεις μπύρες. Καλλιεργητές, όπως saccharomyces pastorianus, κάνει ζύμωση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπύρας.

Κρασιά: Η μαγιά υπάρχει στα σταφύλια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φυσική ζύμωση χυμού σταφυλιού σε κρασί. Παρά τη φυσική μαγιά, τα περισσότερα κρασιά σήμερα έχουν μια καθαρή καλλιέργεια (συνήθως S. cerevisiae) που προστίθεται σε αυτά έτσι ώστε να παράγουν ένα πιο συνεπές και ελεγχόμενο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη της ζύμης S. cerevisiae και το καθένα παράγει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό γεύσης στο τελικό κρασί.

Το ψωμί: Η χρήση της μαγιάς χρονολογείται  από τους αρχαίους Αιγύπτιους, αν και η μορφή ζύμης που χρησιμοποιείται έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Πολλές ποικιλίες είναι διαθέσιμες για χρήση στην παρασκευή ψωμιού, όπως φρέσκα-νωπή ζύμης, μαγιά αρτοποιίας, ξηρή μαγιά.

Διατροφή: Η ακατέργαστη μαγιά δεν συνιστάται για κατανάλωση σε οποιαδήποτε μεγάλη ποσότητα, καθώς μπορεί να πολλαπλασιαστεί μέσα στο σώμα σας και να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Η  μαγιά προσφέρει μια σειρά από διατροφικά οφέλη, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών Β και μετάλλων. Η εμπλουτισμένη της μορφή περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β6 και Β12 αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Έχει επίσης ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και μολυβδαίνιο. Είναι πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιέχει εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται να παίρνουμε από τα τρόφιμα. Στο εμπόριο τη βρίσκουμε ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας, σκόνης.

Μπορούμε να κάνουμε Διάφορες παρασκευές που αφορούν Γλυκές και Αλμυρές Συνταγές , κάποιες από αυτές είναι οι εξής: Τσουρέκια, Πιτάκια, Ψωμιά, Λουκουμάδες και πολλά άλλα.

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top