fbpx

Πώς καταψύχουμε αμπελόφυλλα;

Η σωστή διαδικασία για να καταψύξουμε αμπελόφυλλα!

Φρέσκα ή διατηρημένα φύλλα σταφυλιού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πιάτων όπως το ντολμά (γεμιστά φύλλα σταφυλιού) . Μπορείτε να παγώσετε ή να φυλάξετε φύλλα σταφυλιών για να τα έχετε έτοιμα για χρήση όλο το χρόνο. Η κατάψυξη είναι, μακράν, η ευκολότερη και ασφαλέστερη μέθοδος συντήρησης. Τα φύλλα σταφυλιών έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ, οπότε τα φύλλα σταφυλιών που παρασκευάζονται στο σπίτι ενέχουν κίνδυνο αλλαντίας, ενώ τα κατεψυγμένα φύλλα σταφυλιού όχι.

Τι  χρειαζόμαστε;

  1. Φρεσκοκομμένα φύλλα αμπέλου
  2. Σπάγκος κουζίνας ή κορδόνι
  3. Ψαλίδι
  4. Λαβίδα
  5. Παγωμένο Νερό σε μεγάλο μπολ
  6. Δοχεία κατάψυξης ή σακούλες κατάψυξης
  7. Καταψύκτης

Συγκομιδή

Τα φύλλα άγριων σταφυλιών λειτουργούν εξίσου καλά με τα εξημερωμένα. Ενώ οποιαδήποτε ποικιλία θα είναι αρκετή, τα φύλλα σταφυλιών σουλτανίνα χωρίς σπόρους) θεωρείται ότι είναι η καλύτερη επιλογή επειδή αντέχουν καλά στο γέμισμα, αλλά είναι και ευέλικτα. Είναι καλύτερα να μαζεύετε τα φύλλα την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ είναι ακόμα τρυφερά. Βεβαιωθείτε ότι συλλέγετε φύλλα από αμπέλια που δεν έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα. Αφήστε τα τρία πρώτα φύλλα στο τέλος του αμπελιού έτσι ώστε το φυτό να τα έχει για τη θρέψη του. Συλλέξτε τα επόμενα δύο ή τρία φύλλα ανά αμπέλι, πάνω από τον καρπό.

Διαλέξτε φύλλα σταφυλιού που είναι αρκετά μικρά για να είναι ακόμα τρυφερά, αλλά αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να κρατήσουν μια κουταλιά γέμιση όταν φτιάχνετε ντόλμα. Στόχος είναι τα φύλλα να έχουν το μέγεθος της παλάμης σας. Επιλέξτε φύλλα που δεν έχουν τρύπες ή σκισίματα.

Οδηγίες:

  • Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό.
  • Βράζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό.
  • Πλένουμε καλά τα φύλλα του σταφυλιού. Κόψτε τα υπόλοιπα στελέχη όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φύλλο. Εάν οι φλέβες των φύλλων ακριβώς κάτω από το εξάρτημα στελέχους φαίνονται σκληρές, σκουπίστε τις με ψαλίδι.
  • Κάνουμε στοίβα 20 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Τυλίξτε τα σε μια ελαφρώς χαλαρή δέσμη σε σχήμα πούρου. Δέστε τις δέσμες στη μέση με σπάγκο κουζίνας. Ο στόχος σας είναι να δέσετε αρκετά τις δέσμες ώστε να μην γλιστρήσουν προς τα έξω, αλλά όχι πολύ σφιχτά. Θέλετε οι δέσμες να είναι αρκετά χαλαρές, ώστε το νερό που βράζει να φτάνει σε όλα τα φύλλα, συμπεριλαμβανομένων των πιο εσωτερικών σε κάθε δέσμη.
  • Βυθίστε τις δέσμες των φύλλων σταφυλιών στο βραστό νερό για 1 λεπτό. Αφαιρέστε τα από το νερό με λαβίδες και τοποθετήστε τα στο μπολ με το παγωμένο νερό.
  • Μόλις κρυώσουν οι δέσμες για μερικά λεπτά, πιέστε κάθε δέσμη για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσεια νερού.

Πάγωμα

Τοποθετήστε τις δέσμες των φύλλων σε σακούλες κατάψυξης ή δοχεία και καταψύξτε. Επισημάνετε κάθε σακούλα ή δοχείο με το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης. Θα διατηρηθούν καλά στην κατάψυξη για έξι μήνες.

Ξεπάγωμα

Για να το χρησιμοποιήσετε, ξεπαγώστε μια δέσμη φύλλων σταφυλιού, ξεκολλήστε τον σπάγκο της κουζίνας και προχωρήστε με οποιαδήποτε συνταγή ντολμά σαν να χρησιμοποιούσατε εμπορικά διατηρημένα φύλλα σταφυλιού.

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top