fbpx

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μέλΙ; Πώς να διορθώσετε το κρυσταλλωμένο μέλι;

Το θολό ή κρυσταλλικό μέλι δεν σημαίνει ότι το μέλι μας έχει χαλάσει.

Το μέλι είναι βασικό σε πολλές κουζίνες και είναι ένα χρήσιμο γλυκαντικό για τρόφιμα και ποτά. Τα υπέροχα νέα για το μέλι είναι ότι δεν πάει ποτέ κακό και είναι πολύ εύκολο να το αποθηκεύσετε. Ακόμα κι αν το μέλι σας αρχίσει να κρυσταλλώνεται, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να το επαναφέρετε.

Αποθηκεύοντας το μέλι σας

Το μέλι είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα στο ντουλάπι σας για αποθήκευση. Απλά φυλάξτε το σε δροσερή τοποθεσία μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και σε ένα σφραγισμένο δοχείο.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε το αρχικό δοχείο στο οποίο βγήκε το μέλι, αν και θα λειτουργήσει οποιοδήποτε γυάλινο βάζο ή πλαστικό δοχείο ασφαλές για τρόφιμα. Αποφύγετε την αποθήκευση μελιού σε μέταλλο γιατί μπορεί να οξειδωθεί.

Δεν είναι απαραίτητο να ψύχετε το μέλι. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο εύκολο να το χειριστείτε αν δεν το κάνετε επειδή η ψυχρότερη θερμοκρασία θα κάνει το μέλι να στερεοποιηθεί. Αυτό καθιστά δύσκολη τη χρήση όταν το χρειάζεστε και θα πρέπει να το ζεστάνετε για να το επαναφέρετε σε υγρή κατάσταση. Το μέλι μπορεί επίσης να καταψυχθεί, αν και δεν υπάρχει ανάγκη.

Αποφύγετε τη θερμότητα και την υγρασία

Τα πιο επιβλαβή πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο μέλι είναι να το εκθέσετε σε θερμότητα και να αφήσετε υγρασία μέσα στο δοχείο.  Η κανονική θερμοκρασία δωματίου είναι ιδανική. Εάν το σπίτι σας τείνει να ζεσταθεί, βρείτε το πιο δροσερό σημείο στο ντουλάπι για το μέλι σας. Επίσης, φροντίστε να το κρατήσετε μακριά από τη σόμπα, τυχόν συσκευές παραγωγής θερμότητας και το φως του ήλιου. Για να αποφύγετε την υγρασία στο μέλι σας, βεβαιωθείτε ότι το δοχείο έχει σφικτή σφράγιση και χρησιμοποιήστε ένα στεγνό κουτάλι όποτε βυθίζετε σε ένα βάζο. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα νερού μπορεί να προωθήσει τη ζύμωση, έτσι γίνεται το υδρόμελι. Για την κουζίνα σας, αυτό είναι λιγότερο από ιδανικό και μπορεί πραγματικά να μειώσει την ποιότητα του μελιού σας.

Διάρκεια ζωής

Το μέλι έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση σακχάρων, το μέλι είναι ένα από τα πιο σταθερά φυσικά τρόφιμα που θα βρείτε. Μπορεί να έχει σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής εάν αποθηκευτεί σωστά. Θα παρατηρήσετε ότι οι παραγωγοί μελιού φέρουν μια ημερομηνία “καλύτερα έως” περίπου δύο χρόνια στην ετικέτα. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Μελιού , αυτό γίνεται για πρακτικούς σκοπούς, επειδή το μέλι ποικίλλει σημαντικά. Ωστόσο, σημειώνουν ότι το μέλι μπορεί να είναι σταθερό για δεκαετίες και ακόμη και αιώνες

Στην πραγματικότητα, η διάρκεια ζωής του μελιού εξαρτάται από τον τρόπο παραγωγής του – είτε είναι παστεριωμένο είτε ακατέργαστο, τη συσκευασία κ.λπ. – και πώς αποθηκεύεται. Υπάρχουν μερικές φυσικές χημικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν, οπότε μπορεί να παρατηρήσετε ότι σκοτεινιάζει ή κρυσταλλώνεται. Μπορεί επίσης να χάσει λίγο από τη γεύση και το άρωμά του με την πάροδο του χρόνου, αν και δεν θα “πάει άσχημα” με την τυπική έννοια της αλλοίωσης των τροφίμων.

Πώς να διορθώσετε το κρυσταλλικό μέλι

Μην ανησυχείτε εάν το μέλι σας γίνει θολό κατά την αποθήκευση. Αυτό ονομάζεται κρυστάλλωση. Δεν είναι επιβλαβές ούτε αποτελεί ένδειξη φθοράς.Ακατέργαστο μέλι με υψηλή περιεκτικότητα γύρης θα κρυσταλλωθεί γρηγορότερα από ό, τι το περισσότερο μέλι που παράγεται στο εμπόριο. Οι κρύες θερμοκρασίες προκαλούν επίσης κρύσταλλα και μερικές φορές είναι επιθυμητό. Το κρυσταλλικό μέλι είναι μια από τις πολλές μορφές που παράγονται σκόπιμα από πολλούς μελισσοκόμους. Εάν το μέλι σας κρυσταλλώνεται, μπορείτε εύκολα να το εκ νέου υγροποιήσετε. Απλά τοποθετήστε το βάζο σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατέψτε το ενώ το θερμαίνετε απαλά. Μην το υπερθερμαίνετε όμως. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να αλλάξει τη γεύση και το χρώμα εάν τα σάκχαρα αρχίσουν να καραμελίζουν.Επίσης, αποφύγετε το φούρνο μικροκυμάτων καθώς αυτό μπορεί να ζεσταθεί πολύ γρήγορα. Εάν η θέρμανση της εστίας δεν είναι απαραίτητη, χρησιμοποιήστε αντ ‘αυτού ένα μπολ με ζεστό νερό. Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να υγροποιηθεί και ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε το νερό εάν κρυώσει πάρα πολύ.

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top