Το κάθε εσπεριδοειδές αποδίδει σε διαφορετική ποσότητα ξύσματος τα αρώματά του!
Το ξύσμα εσπεριδοειδών είναι ένας φανταστικός τρόπος για να δώσετε πολλή γεύση σε μια συνταγή. Το ξύσμα είναι η πολύχρωμη φλούδα των εσπεριδοειδών και είναι γεμάτη με αρωματικά αιθέρια έλαια. Οι συνταγές που χρησιμοποιούν ξύσμα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από πίτες μέχρι μάφινς μέχρι και αλμυρά πιάτα. Οι περισσότερες από αυτές τις συνταγές απαιτούν μια συγκεκριμένη ποσότητα ξύσμα, αλλά δεν διευκρινίζουν πόσα φρούτα χρειάζεστε για να παράγετε την απαιτούμενη ποσότητα. Η ακριβής ποσότητα φρούτων που χρειάζεστε για οποιαδήποτε δεδομένη ποσότητα ξύσματος εξακολουθεί να ποικίλλει, αλλά αυτές οι οδηγίες θα σας βοηθήσουν και θα σας δώσουν μια γενική ιδέα για το πόσα φρούτα πρέπει να μαζέψετε για να φτιάξετε μια συγκεκριμένη συνταγή.
Παρακάτω θα δείτε τις αποδόσεις απο τα πιο συνηθισμένα εσπεριδοειδή:
- 1 μέτριο λάιμ = 1 – 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα
- 1 μέτριο λεμόνι = 1 κουταλιά ξύσμα
- 1 μανταρίνι = 2-3 κουταλιές ξύσμα
- 1 πορτοκάλι μέτριο (οποιαδήποτε ποικιλία) = 1 – 1 1/2 κουταλιά ξύσμα
- 1 μέτριο γκρέιπφρουτ = 1 1/2 – 2 κουταλιές ξύσμα
- 1 μέτριο σαγκουίνι – 2 κουταλιές ξύσμα
Μπορεί ο καρπός να διατηρηθεί μετά το ξύσμα;
Μόλις τα εσπεριδοειδή σας έχουν ξεφλουδιστεί, θα αρχίσουν να στεγνώνουν. Για να διατηρήσετε το χυμό φρέσκο, τυλίξτε το ξύσμα εσπεριδοειδών σε πλαστική μεμβράνη ή βάλτε το σε μια σακούλα ziploc. Μπορείτε να διατηρήσετε τα εσπεριδοειδή σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία ημέρα, αλλά ίσως θέλετε να το μεταφέρετε στο ψυγείο εάν σκοπεύετε να το διατηρήσετε περισσότερο από αυτό. Ευτυχώς, πολλές συνταγές θα χρησιμοποιούν τόσο το χυμό όσο και το ξύσμα, οπότε δεν θα έχετε πάντα περισσεύματα εσπεριδοειδών για να εξαντληθούν μετά το ξύσμα.