fbpx

Σκόνη Κακάο! Τι είναι η σκόνη κακάο; Ποιες οι χρήσεις της;Ποια τα διατροφικά της στοιχεία;

Η σκόνη κακάο χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική, από πού προέρχεται;

Η σκόνη κακάο, ένα προϊόν σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, προσθέτει βαθιά γεύση σοκολάτας στα επιδόρπια και τα ποτά. Η σκόνη κακάο εμφανίζεται όταν το λίπος, που ονομάζεται βούτυρο κακάο , απομακρύνεται από τους κόκκους κακάου κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Τα αποξηραμένα ξηρά στερεά αλέθονται στο προϊόν που πωλείται ως σκόνη κακάο.

Σκόνη κακάο εναντίον σοκολάτας

Η σοκολάτα συνδυάζει στερεά κακάο και βούτυρο κακάο μαζί με ζάχαρη και κάποια μορφή γαλακτωματοποιητή όπως η λεκιθίνη για να συγκρατούν τα συστατικά μαζί. Η σκόνη κακάο περιέχει κυρίως στερεά κακάο, με μόνο περίπου 10-15 % βούτυρο κακάο έναντι του 50 % ή περισσότερο στη σοκολάτα.

Η σκόνη κακάο είναι το συστατικό που λείπει στη λεγόμενη «λευκή σοκολάτα», η οποία παράγεται συνδυάζοντας το βούτυρο κακάο και τη ζάχαρη (συν έναν γαλακτωματοποιητή) αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά στερεά κακάο.

Η σκόνη κακάο δεν είναι το ίδιο με το στιγμιαίο μείγμα κακάο , το οποίο, όταν συνδυάζεται με ζεστό νερό ή γάλα, παράγει αμέσως μια κούπα ζεστό κακάο . Συνήθως πωλείται σε πακέτα, αυτό το προϊόν περιέχει κακάο, ζάχαρη, αφυδατωμένο γάλα και άλλα συστατικά. Αλλά δεν θα το χρησιμοποιούσατε για να ψήνετε brownies ή κέικ σοκολάτας. Και μην προσπαθήσετε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα προσθέτοντας απλώς ζεστό νερό σε σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη.

Πού να αγοράσετε σκόνη κακάο;

Τα παντοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ ακόμη και στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς μας μπορούμε να βρούμε σκόνη κακάο, συνήθως βρίσκεται στα ράφια με τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής , αλλά μπορούμε να το βρούμε και στα ροφήματα- αφεψήματα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κύριες και βιοτεχνικές μάρκες στο διαδίκτυο, μαζί με πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Ορισμένοι λιανοπωλητές το πωλούν σε μεγάλη ποσότητα, αν και πρέπει γενικά να το αγοράσετε συσκευασμένο, όχι από χύμα κάδους.

Αποθήκευση

Η σκόνη κακάο αποθηκεύεται για έως και δύο χρόνια σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Η σκόνη κακάο που αγοράζεται σε κασσίτερο με σφιχτό καπάκι μπορεί να παραμείνει στην αρχική συσκευασία. Μην αποθηκεύετε τη σκόνη κακάο στο ψυγείο ή στον καταψύκτη, καθώς η υγρασία επηρεάζει την υφή και μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση.

Διατροφή και οφέλη

Η σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 12 θερμίδες /κουταλιά της σούπας και λιγότερο από ένα γραμμάριο ολικού λίπους. Η σκόνη κακάο περιέχει  επίσης σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο και παρέχει 3 γραμμάρια ινών/κουταλιά της σούπας. Τα πολυφαινολικά φλαβονοειδή στο κακάο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της χοληστερόλης. Περιέχει επίσης ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις.

Συνταγές με σκόνη κακάο

Η σκόνη κακάο προσθέτει έντονη γεύση σε συνταγές chocoholic όπως φοντάν ή κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λεπτή επικάλυψη σε τρούφες σοκολάτας ή ένα ελαφρύ ενισχυτικό σοκολάτας για γρήγορα ψωμιά και muffins. Μπορούμε να κάνουμε αφράτη σοκολατόπιτα, σοκολατένιο νηστίσιμο κέικ, το διάσημο δίχρωμο κέικ και πολλές άλλες συνταγές. 

 

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top