fbpx

Τι είναι η λευκή ζάχαρη, τύποι λευκής ζάχαρης και η χρησιμότητά τους

Η λευκή ζάχαρη είναι το πιο δημοφιλές γλυκαντικό παγκοσμίως, ποιες οι χρήσεις της;

Η λευκή ζάχαρη είναι το πιο δημοφιλές γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στις κουζίνες από τις αρχές του 1600. Σήμερα η λευκή ζάχαρη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, ακόμη και σε ποτά. Η λευκή ζάχαρη ψήνεται σε επιδόρπια, παρασκευάζεται σε σάλτσες, ανακατεύεται σε καφέ και τσάι, πασπαλίζεται πάνω από φρέσκα φρούτα και χρησιμοποιείται σχεδόν οπουδήποτε χρειάζεται μια νότα γλυκήτητας.

Τι είναι όμως η λευκή ζάχαρη;

Η λευκή ζάχαρη είναι η κρυσταλλική σακχαρόζη που εξάγεται από ζαχαροκάλαμο – ζαχαρότευτλα. Είναι ένα επεξεργασμένο φαγητό που περιλαμβάνει την έκχυση της φυσικής μελάσας και του χυμού ζαχαροκάλαμου από το φαγητό για να πάρει το καθαρό λευκό γλυκαντικό, χωρίς να γίνει η διαδικασία  αυτή παίρνεται ακατέργαστη ή  μαύρη ζάχαρη.

Πώς χρησιμοποιούμε τη λευκή ζάχαρη;

Η ζάχαρη όχι μόνο παρέχει γλυκύτητα στα ψημένα προϊόντα και ποτά, αλλά αποτελεί μέρος σημαντικών χημικών αντιδράσεων που μπορεί να εμφανιστούν κατά το μαγείρεμα και το ψήσιμο. Για παράδειγμα, η  καραμελοποίηση συμβαίνει όταν θερμαίνεται η λευκή ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι επίσης υδροσκοπική, που σημαίνει ότι προσελκύει υγρασία. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η παρουσία ζάχαρης είναι τόσο σημαντική για τα ψημένα προϊόντα, βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και διατηρεί τα τρόφιμα απαλά και ελαστικά. Είναι ενδιαφέρον ότι η λευκή ζάχαρη δεν είναι vegan . Για να γίνει η λευκή ζάχαρη ραφιναρισμένη και να του δώσει το υποκείμενο ανοιχτό χρώμα, η ακατέργαστη ζάχαρη υποβάλλεται σε επεξεργασία με οστανθρακικό. Έτσι, ενώ κανένα ζωικό προϊόν δεν περιέχει λευκή ζάχαρη, χρησιμοποιώντας το ζωικό οστό για να το βελτιώσει, το συστατικό γίνεται μη βίγκαν. Τα ακατέργαστα ή μη επεξεργασμένα σάκχαρα είναι ασφαλή για τους vegans να τρώνε, όπως και τα σάκχαρα από ζαχαρότευτλα.

Πώς μαγειρεύουμε με λευκή ζάχαρη;

Η λευκή ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται σχεδόν σε οτιδήποτε. Αν κοιτάξουμε ετ στο σούπκέτες προϊόντων στο σοόπερ μάρκετ γίνεται σαφές ότι η ζάχαρη είναι σε τόσα πολλά τρόφιμα, ακόμη και όπου οι καταναλωτές δεν θα περίμεναν να είναι. Στο σπίτι είναι πιο εύκολο να ελέγχετε πού χρησιμοποιείται η λευκή ζάχαρη και το ψήσιμο είναι η νούμερο ένα μέθοδος. Είναι μέρος των περισσότερων συνταγών μπισκότων, κέικ, πίτας, muffins και πολλών άλλων. Χρησιμοποιούμε  λευκή ζάχαρη για να φτιάξουμε μαρμελάδα. Επειδή η λευκή ζάχαρη διαλύεται εύκολα σε ζεστά υγρά, μπορεί να εξουδετερώσει την πικράδα του καφέ ή του μαύρου τσαγιού και να κάνει ένα απλό σιρόπι ιδανικό για λεμονάδα και κοκτέιλ .

Χαρακτηριστικά

Η ζάχαρη είναι μια γλυκιά ουσία που χτυπά όλους τους γευστικούς παράγοντες σακχαρίνης στη γλώσσα. Επειδή αναμιγνύεται κυρίως σε τρόφιμα, η λευκή ζάχαρη προσθέτει γλυκύτητα που ενισχύει ό, τι συστατικό συνδυάζεται.

Τύποι λευκής ζάχαρης

  • Κοκκοποιημένη ζάχαρη: Αυτή η ζάχαρη για  όλους είναι η πιο κοινή ποικιλία λευκής ζάχαρης και συχνά αναφέρεται ως επιτραπέζια ζάχαρη. Μετράται εύκολα και διαλύεται καλά σε ποτά και άλλα υγρά. Χρησιμοποιήστε το στο ψήσιμο, το μαγείρεμα, στον καφέ.
  • Χονδροειδής κόκκος:  Ονομάζεται επίσης διακοσμητική ζάχαρη ή μαργαριτάρια, αυτός ο τύπος μεγάλων κρυστάλλων ζάχαρης συχνά πασπαλίζεται πάνω από ψημένα προϊόντα και καραμέλα για επιπλέον λάμψη. Η χημική σύνθεση αυτής της ζάχαρης είναι ίδια με την επιτραπέζια ζάχαρη και η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι το μέγεθος του κρυστάλλου.
  • Ζάχαρη άχνη: Αυτή η λεπτή ζάχαρη έχει ελαφρώς μικρότερο μέγεθος κρυστάλλου από την κοκκοποιημένη ζάχαρη, καθιστώντας ευκολότερη τη διάλυση σε υγρά και άλλα μείγματα. Η ζάχαρη άχνη χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή μαρέγκας, μους και κρέμας. Η ζάχαρη άχνη μπορεί να παρασκευαστεί στο σπίτι πατώντας γρήγορα την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
  • Ζάχαρη ζαχαροπλαστών : Συχνά αυτός ο τύπος ζάχαρης ονομάζεται ζάχαρη άχνη και είναι ένας τύπος ζάχαρης που έχει συντριβεί μηχανικά σε μια λεπτή σκόνη . Ένας παράγοντας κατά της συσσωμάτωσης, όπως το φωσφορικό ασβέστιο ή το άμυλο αραβοσίτου, συνήθως προστίθεται για την αποφυγή συσσωμάτωσης. Επειδή διαλύεται σχεδόν αμέσως σε υγρά, η ζάχαρη των ζαχαροπλαστών είναι πιο χρήσιμη σε γλάσο, σιρόπια και άλλα γλυκά. Χρησιμοποιείται επίσης για να στολίσει πολλά μπισκότα, κέικ και πολλά άλλα
  • Lump Sugar: Η  εφάπαξ ζάχαρη είναι κανονική λευκή επιτραπέζια ζάχαρη που έχει συμπιεστεί σε κύβους για βολική μέτρηση, εξ ου και το άλλο όνομα, κύβος ζάχαρης. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται πιο συχνά για ποτά όπως καφές και τσάι.

Αποθήκευση λευκής ζάχαρης

Η λευκή ζάχαρη καλό είναι να αποθηκεύεται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, έτσι θα διατηρηθεί   τουλάχιστον δύο χρόνια, αρκεί να μην βραχεί.

Διατροφή και οφέλη

Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη έχει περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων και περίπου 20 θερμίδες. Δεν υπάρχουν βιταμίνες ή μέταλλα στη λευκή ζάχαρη. Συνολικά, η ζάχαρη είναι ένα άδειο φαγητό σε θερμίδες και ενώ μπορεί να προσφέρει μια έκρηξη ενέργειας, έχει πάρει πολλή λάμψη για υπερβολική κατανάλωση.

Συνταγές

Η λευκή ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και όχι όλα γλυκά. Ορισμένες συνταγές χρειάζονται τη ζάχαρη για να αναδείξουν τις νότες σακχαρίνης. Αλλά άλλα πιάτα χρησιμοποιούν λευκή ζάχαρη για να εξισορροπήσουν την αλμυρή πλευρά τους.Κάποιες από τις συνταγές που περιέχουν ζάχαρη είναι η Ανάποδη ζουμερή ροδακινόπιτα, Δροσερό γιαουρτογλυκό, ο κορμός ψυγείου, ο χαλβάς και πολλά άλλα.

 

 

 

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top