20'
Χρόνος Εκτέλεσης
70 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
45 λεπτά
Χρόνος Αναμονής
Εύκολο
Δυσκολία
12
Κομμάτια
Φτιάξτε πεντανόστιμη Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό Χωριάτικο φύλλο!!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- Για την ζύμη
- 550 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
- 300 γρ νερό
- 1 κτγ αλάτι
Για το άλειμμα
- 200 γρ λιωμένο βούτυρο
Για την γέμιση
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 κτσ άνηθο
- 1 κιλό σπανάκι
- 2 κτσ ελαιόλαδο
- 1,5 κτγ αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- 300 γρ τυρί φέτα
Ταψί 47χ38 εκ.
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο , τα κομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι σταδιακά και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε την γέμιση σε ένα μπολ προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
- Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό , το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι γ.ο.χ .
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να έχει μορφή πηχτή ελαφρώς σαν πάστα.
- Παίρνουμε και χωρίζουμε την ζύμη στην μέση .
- Ανοίγουμε με τον πλάστη σε μέγεθος τόσο όσο το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε 47χ38 εκ.
- Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο όλη την επιφάνεια και έπειτα διπλώνουμε και από τις 2 πλευρές στην μέση.
- Αλείφουμε ξανά με το βούτυρο όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε και από τις 2 πλευρές ξανά.
- Θα έχουμε μια ζύμη σε τετράγωνο σχήμα.
- Βάζουμε αλεύρι στην πάνω πλευρά της ζύμης και την τοποθετούμε με μια μεμβράνη σε ένα πιάτο.
- Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με την 2η ζύμη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
- Αλείφουμε με βούτυρο τον πάτο του ταψιού(47χ38 εκ.)
- Βγάζουμε από το ψυγείο την 1η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη τόσο όσο είναι το ταψί.
- Βάζουμε το πρώτο φύλλο μέσα στο ταψί και ρίχνουμε σιγά σιγά με τα δάχτυλα το σπανάκι πάνω από την ζύμη μέχρι να καλύψουμε την ζύμη.
- Προσθέτουμε και το τυρί φέτα.
- Βγάζουμε από το ψυγείο το δεύτερο ζυμάρι και το ανοίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο την πίτα και την κλείνουμε καλά στις άκρες.
- Χαράζουμε σε κομμάτια με την ανάποδη πλευρά του μαχαιριού και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 70 λεπτά στους 180 c.
Η σπανακοτυρόπιτα με το χωριάτικο φύλλο είναι έτοιμη να την απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας!!
Καλή σας επιτυχία!!
Δείτε το βίντεο εδώ: