Το φυλλώδες πράσινο φυτό είναι δημοφιλές στην ιταλική κουζίνα και καλλιεργείται και τρώγεται σε όλο τον κόσμο
Το φυλλώδες πράσινο φυτό είναι δημοφιλές στην ιταλική κουζίνα και καλλιεργείται και τρώγεται σε όλο τον κόσμο. Τα φύλλα τείνουν να έχουν βαθύ πράσινο χρώμα με βαθιές εγκοπές πάνω και κάτω από τις δύο πλευρές. Μερικά φύλλα έχουν πλήρη, στρογγυλά άκρα, ενώ άλλα είναι πιο μυτερά. Η ρόκα τρώγεται συχνά ωμή σαν πράσινη σαλάτα, αλλά μπορείτε επίσης να το απολαύσετε μαγειρεμένο σε ποικιλία πιάτων. Μπορεί να βρεθεί όλο τον χρόνο, αλλά η περίοδος αιχμης είναιαπό τις αρχές της άνοιξης, ως αρχές Φθινοπώρου.
Χαρακτηριστικά
Η ρόκα έχει πικάντικη και ελαφρώς ξινή γεύση. Τα φύλλα είναι τρυφερά με τραγανό στέλεχος και μοιάζει αρκετά με το ωμό σπανάκι.
Αποθήκευση
Η ρόκα διατηρείται στο ψυγείο 1 με 2 μέρες απ τη στιγμή που θα την αγοράσουμε φρέσκια, κλεισμένη μέσα σε σακούλα. Έπειτα μαραίνεται και κιτρινίζουν τα φύλλα. Δεν συνιστάται να καταψύχεται, αφού μπορούμε να τη βρούμε όλο τον χρόνο , χωρίς σκαμπανεβάσματα τη τιμή της
Διατροφικά Οφέλη
Ένα φλιτζάνι φρέσκια ρόκα περιέχει μόνο 5 θερμίδες και σχεδόν μηδενικό λίπος. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία μπορεί να είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και τα δυνατά οστά.Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία βοηθά το υγιές δέρμα και την όραση. Η ρόκα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι μια υγιεινή προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή.
Ποικιλίες Ρόκας
Η ρόκα που πωλείται στο κατάστημα τείνει να είναι παρόμοιες ποικιλίες με μικρά, τρυφερά φύλλα. Ορισμένα είναι στρογγυλεμένα στην κορυφή, ενώ άλλα έχουν βαθιές εγκοπές μέχρι τη σπονδυλική στήλη, αλλά το συνολικό μέγεθος και η γεύση είναι τα ίδια. Η άγρια ρόκα εμφανίζεται μερικές φορές στις αγορές των αγροτών στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τα μακρύτερα, μεγαλύτερα φύλλα τείνουν να είναι πιο σκούρα πράσινα και έχουν πιο έντονη πιπεράτη γεύση
Πώς να χρησιμοποιήσετε τη Ρόκα;
Χρησιμοποιείται κυρίως σε φρέσκες πράσινες σαλάτες . Συνδυάζεται άψογα με διάφορων ειδών μαρούλια , ντοματίνια και dressing από βαλσάμικο ξίδι και μέλι. Ταιριάζει επίσης σε κρύα σάντουιτς, σε σαλάτες κοτόπουλου και τόνου, πιάτα αυγών, πιάτα ζυμαρικών και ντομάτας, καθώς και σε σοταρισμένα λαχανικά.