fbpx

Τι είναι τελικά το αγαπημένο μας παγωτό;;;;

Συστατικά, πώς κατασκευάζεται και βέλτιστες πρακτικές αποθήκευσης

Το παγωτό είναι ένα μείγμα γάλακτος, κρέμας, ζάχαρης και μερικές φορές άλλων συστατικών που έχει καταψυχθεί σε μια απαλή, κρεμώδη απόλαυση χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του παγωτού έχει οδηγήσει σε μια σειρά παραλλαγών παγωτού, όπως κατεψυγμένη κρέμα, παγωμένο γιαούρτι , ακόμη και μη γαλακτοκομικές εκδόσεις που παρασκευάζονται με συστατικά όπως το γάλα καρύδας.

Σύνθεση παγωτού

Το παγωτό πρέπει να περιέχει 10 έως 16 % λίπος γάλακτος. Τα παγωτά με υψηλότερο λίπος γάλακτος έχουν γενικά ομαλότερη υφή επειδή περιέχουν χαμηλότερη ποσότητα νερού και, συνεπώς, λιγότερους κρυστάλλους πάγου. Τα παγωτά που περιέχουν λιγότερο από 10% λιπαρά γάλακτος αναφέρονται ως  “χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά” παγωτό.

Γάλα καφέ ζάχαρης

Εκτός από το γάλα ή την κρέμα, το παγωτό περιέχει συχνά σταθεροποιητές, όπως η γλουτένη, για να διατηρήσει το μείγμα σταθερή υφή. Η ζάχαρη ή τα υποκατάστατα ζάχαρης προστίθενται συνήθως για να παρέχουν τη γλυκιά γεύση που περιμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι ποικιλίες παγωτού χωρίς ζάχαρη έχουν γίνει δημοφιλείς και βασίζονται στην προσθήκη φυσικών σακχάρων φρούτων και γάλακτος για τη λεπτή γλυκύτητά τους.

Η ποικιλία των γεύσεων και των προσθέτων στο παγωτό έχει διατηρήσει τη δημοτικότητά του ισχυρή στους καταναλωτές. Από τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο ή λιγότερο κοινά όπως το ρόδι έως τις μη συμβατικές γεύσεις όπως ο καφές ή ο βασιλικός, χιλιάδες γεύσεις παγωτού , τόσο αλμυρές όσο και γλυκές, έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Πώς παρασκευάζεται το παγωτό

Εάν τοποθετήσετε ένα δοχείο γάλακτος ή κρέμας στον καταψύκτη, θα καταλήξετε σε ένα άκαμπτο μπλοκ κατεψυγμένου υγρού, όχι το μαλακό, κρεμώδες παγωτό που έχουμε συνηθίσει. Χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές για την παρασκευή παγωτού που δημιουργεί μικρότερους κρυστάλλους πάγου και ενσωματώνει αέρα, ο οποίος παράγει απαλή υφή.

Το συνεχώς αναδευόμενο παγωτό , είτε με το χέρι είτε μηχανικά, διασφαλίζει ότι οι μεγάλοι, σκληροί κρύσταλλοι πάγου δεν σχηματίζονται μέσα στο μείγμα. Η διαδικασία ανάδευσης χρησιμεύει επίσης για την εισαγωγή αέρα και τη δημιουργία υφής τύπου αφρού, που μαλακώνει περαιτέρω το μείγμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιλογές για να φτιάξετε παγωτό.

Το αλάτι, το οποίο μειώνει το σημείο τήξης του πάγου, χρησιμοποιείται συχνά στη διαδικασία παρασκευής παγωτού. Όταν το σημείο τήξης του πάγου μειώνεται, αντλεί θερμότητα από το μείγμα παγωτού γρηγορότερα, αναγκάζοντάς το να παγώσει με ταχύτερο ρυθμό. Το πάγωμα του μείγματος παράγει γρήγορα μικρότερους κρυστάλλους πάγου και ένα πιο μαλακό τελικό προϊόν. Το αλάτι που αναμιγνύεται με τον πάγο δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με το παγωτό και επομένως δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα σε νάτριο. Ο γεμισμένος με αλάτι πάγος συσκευάζεται γύρω από έναν εσωτερικό θάλαμο παγωτού που διατηρεί το παγωτό και αλάτι έξω. Το υγρό άζωτο και ο ξηρός πάγος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή παγωτού καθώς παράγουν επίσης μια γρήγορη δράση κατάψυξης.

Πώς να φυλάσσετε το παγωτό

Το παγωτό πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο κρύο κατά τη μεταφορά του από το κατάστημα στο σπίτι. Η διαδικασία τήξης και ψύξης μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους κρυστάλλους πάγου και να μειώσει την ομαλή υφή του, καθιστώντας δύσκολη τη λήψη και την παράδοσή του.

Αποθηκεύστε το παγωτό στο κέντρο του καταψύκτη σας, και όχι στην πόρτα, για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει πολύ κάτω από το σημείο πήξης. Τα αντικείμενα στην πόρτα του καταψύκτη εκτίθενται επανειλημμένα σε θερμότερο αέρα κατά το άνοιγμα της πόρτας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κύκλο απόψυξης και ψύξης και να μειώσει την ποιότητα υφής του παγωτού.

Συνταγές για υπέροχο παγωτό

Υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές  για παγωτό ,του Livekitchen . Οι περισσότερες φτιάχνονται με ελάχιστα υλικά, αλλά και χωρίς παγωτομηχανή. Μερικές από αυτές είναι  το Παγωτό ΄΄ΤΡΙΚΟΛΟΡΕ΄΄ το Μαλακό Παγωτό ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Με 3 Υλικά , η Τούρτα Παγωτό Stracciatella σε 5 λεπτά με 3 υλικά, το Πανεύκολο Παγωτό Sandwich BUENO Με 3 Υλικά,  το Πανεύκολο Παγωτό σε 2 γεύσεις με μόνο 2 υλικά (Χωρίς Ζάχαρη), η Τούρτα Παγωτό με 3 Υλικά σε 10 Λεπτά (Δροσερή Γλυκάρα) και πολλές άλλες.

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top