fbpx

Τι είναι το γάλα σόγιας;

Ένα φυτικό ρόφημα που μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό γάλα

Είναι ένα φυτικό ρόφημα που παράγεται από το μαγείρεμα σόγιας σε νερό, στη συνέχεια αλέθεται και πιέζεται ώστε να διαχωριστούν οι αδιάλυτες ίνες από το προκύπτον υγρό( γάλα σόγιας). Η υφη του μπορεί να είναι από αλευρώδες ως και  λεπτή, ενώ η γεύση του είναι γλυκιά. Πλέον στο εμπόριο υπάρχει γάλα σόγιας χωρίς προσθήκη ζάχαρης.  Ορισμένες εταιρείες παραγωγής γάλακτος σόγιας,  χρησιμοποιούν πυκνωτικά μέσα για να προσθέσουν την  κρεμώδη υφή που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά που είναι πλήρη σε λιπαρά. Το γάλα σόγιας εξαιτίας του ότι περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνης ανά μερίδα με το αγελαδινό γάλα, προτείνεται ως η πιο σωστή διατροφική λύση για εκείνους που αποφεύγουν το αγελαδινό γάλα.

Από πού να αγοράσετε το γάλα σόγιας;

Μπορείτε να το βρείτε στο ψυγείο κοντά σε γαλακτοκομικά προϊόντα  ή σε συσκευασία σταθερή στο ράφι που βρίσκεται συχνά στο ίδιο διάδρομο με τα δημητριακά πρωινού σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Είναι επίσης διαθέσιμο σε οποιοδήποτε κατάστημα υγιεινής διατροφής.

Αποθήκευση

Το γάλα σόγιας που αγοράστηκε από ψυγείο να φυλάσσεται στο ψυγείο είτε είναι ανοιχτό είτε όχι.Το  γάλα σόγιας που αγοράστηκε ενώ ήταν εκτός ψυγείου , όσο είναι κλειστό διατηρείται εκτός ψυγείου, ενώ όταν ανοιχτεί πρέπει να το βάλετε στο ψυγειο. Συνήθως μετά το άνοιγμα της συσκευασίας , διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 10 μέρες.

Διατροφικά στοιχεία

Το γάλα σόγιας περιέχει περίπου 7 γρ.  πρωτεΐνης ανά μερίδα 1 φλιτζανιού, ίση σχεδόν με το αγελαδινό γάλα. Αλλά ένα μειονέκτημα της χρήσης γάλακτος σόγιας, είναι τα συγκριτικά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στη σόγια σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.

Ποικιλίες

Στην Ιαπωνία οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν πάνω από 50 τύπους γάλακτος σόγιας, συμπεριλαμβανομένων κάποιων  σπάνιων γεύσεων όπως το κεράσι και το μαύρο σουσάμι. Στην Ευρώπη, είναι πιθανό να βρείτε μόνο βασικές γεύσεις όπως βανίλια, σοκολάτα και φράουλα, αν και καταστήματα με είδη υγειινής διατροφής  μπορεί να φέρουν μάρκες με εποχιακές γεύσεις. Μπορείτε να βρείτε γάλα σόγια χωρις ζάχαρη, όπως επίσης και χωρίς λιπαρά

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας μπορεί να υποκαταστήσει το αγελαδινό γάλα σε καφέ, σε δημητριακά πρωινού, στην  παρασκευή γιαουρτιού ή παγωτού, σε smoothies, σε κέικ, αν και η γεύση και η υφή μπορεί να μην είναι οι ίδιες . Εάν χρησιμοποιείτε γλυκό γάλα σόγιας, μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τη ζάχαρη. Σε αλμυρά πιάτα καλό είναι να χρησιμοποιείτε το γάλα σόγιας χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top