fbpx

Τι είναι το μοσχοκάρυδο;

Τι είναι το μπαχαρικό ¨Μοσχοκάρυδο";;

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα μπαχαρικό που φαίνεται να χρησιμοποιείται στις γιορτές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, αν και δεν είναι ένα αυστηρά εποχικό μπαχαρικό. 

Το μοσχοκάρυδο είναι ο σπόρος του μοσχοκάρυδου, ένας τύπος τροπικού αειθαλή δέντρου που καλλιεργείται στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Καραϊβική. Το ίδιο δέντρο παράγει ένα άλλο μπαχαρικό που ονομάζεται μάκα, το οποίο είναι το κοκκινωπό εξωτερικό κάλυμμα του σπόρου του μοσχοκάρυδου. Οι σπόροι μοσχοκάρυδου είναι καφέ, μπορούν να έχουν μήκος έως και 2,5 εκατοστά και έχουν σχήμα ωοειδές. Επειδή το μοσχοκάρυδο είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος, αν και έχει τη λέξη “καρύδι” στο όνομά του, τα άτομα που έχουν αλλεργίες σε καρύδια μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια μοσχοκάρυδο.

Η γεύση του μοσχοκάρυδου είναι ελαφρώς γλυκιά με ένα σύνθετο μείγμα από ζεστές, πικάντικες, γήινες νότες. Είναι διακριτικό, αν και δύσκολο να περιγραφεί, και βρίσκεται σε πολλές σάλτσες κρέμας, πιάτα λαχανικών, κέικ μπαχαρικών και αυγολέμονο. Τα ολόκληρα μοσχοκάρυδα είναι πολύ σκληρά και πρέπει να τριφτούν για να απελευθερώσουν τη γεύση τους. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο για το τρίψιμο του μοσχοκάρυδου είναι οι κοινοί τρίφτες, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ειδικοί τρίφτες μοσχοκάρυδου. Δεδομένου ότι το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται συνήθως αλεσμένο, πολλοί άνθρωποι αγοράζουν προαλεσμένο μοσχοκάρυδο και το διατηρούν στο ντουλάπι μπαχαρικών τους. Το μοσχοκάρυδο είναι ισχυρό, αλλά μόλις το μοσχοκάρυδο αλεσθεί αρχίζει να χάνει τη δραστικότητά του πολύ γρήγορα. Το πλήρες μοσχοκάρυδο διαρκεί πολύ, πολύ περισσότερο από το μοσχοκάρυδο και θα παράγει πολύ πιο γευστικά πιάτα. Ολόκληροι σπόροι μοσχοκάρυδου μπορούν να αποθηκευτούν για τουλάχιστον δύο χρόνια (και πρέπει να διατηρούνται πολύ περισσότερο εάν φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος) και θα διατηρήσει τη γεύση τους όλη την ώρα. Το αλεσμένο μοσχοκάρυδο πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 6 μήνες για βέλτιστη γεύση.

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top