fbpx

Τι είναι το τζίντζερ;Τα οφέλη του για την υγεία! Φτιάξ τε μόνοι σας σπιτικό χυμό τζίντζερ!

το Τζίντζερ προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση σε φαγητά και ποτά, όμως είναι οφέλιμο και για την υγεία μας!

Το τζίντζερ προσδίδει μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη γεύση  σε γλυκά, αλμυρά πιάτα και σε ποτά. Στην κουζίνα της Καραϊβικής, της Ινδίας και της Ασίας , η ρίζα τζίντζερ χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά. Στη Δύση, το αλεσμένο τζίντζερ, χρησιμοποιείται κυρίως  σε μπισκότα, κονσέρβες και γρήγορο ψωμί, όπως επίσης σε ποτά και αφεψήματα . Έχει τεράστια οφέλη για την υγεία , από γενική γαστρεντερική βοήθεια έως αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τι είναι το τζίντζερ;

Το τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού τζίντζερ «Zingiber officiale», το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κάρδαμο (κακουλε). Πρωτοεμφανίστηκε στα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας και ήρθε στη Δύση μέσω του εμπορίου μπαχαρικών. Αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρίζας τζίντζερ, η πιο κοινή έχει ανοιχτή καφέ επιδερμίδα και κίτρινη σάρκα. Το τζίντζερ διατίθεται σε διάφορες μορφές: φρέσκο, αποξηραμένο, τουρσί, κρυσταλλωμένο (ή ζαχαρωμένο) και αλεσμένο.

Ποικιλίες τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει διαφορετικές χρήσεις ανάλογα με τη μορφή και την ποικιλία.

  • Το αλεσμένο τζίντζερ (αναφέρεται επίσης ως τζίντζερ σε σκόνη) ξηραίνεται και αλέθεται η ρίζα τζίντζερ. Διατίθεται εύκολα σε σούπερ μάρκετ και χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά και μίγματα μπαχαρικών.
  • Το φρέσκο ​​τζίντζερ διατίθεται σε δύο μορφές: νέο και ώριμο. Οι νεαρές ρίζες λέγονται επίσης και πράσινο ή ανοιξιάτικο τζίντζερ. Έχουν ένα απαλό, λεπτό χρώμα επιδερμίδας που δεν απαιτεί καθάρισμα, είναι πολύ τρυφερό και έχει πιο ήπια γεύση. Μπορεί να τρίβεται ή και να τεμαχίζεται.
  • Η ώριμη ρίζα τζίντζερ έχει ένα σκληρή επιδερμίδα που πρέπει να ξεφλουδιστεί για να φτάσει στην ινώδη σάρκα και συνήθως τρίβεται, τεμαχίζεται ή αλέθεται για χρήση.
  • Το αποξηραμένο τζίντζερ βρίσκεται συνήθως σε ολόκληρα κομμάτια ή κομμένο σε φέτες.
  • Τζίντζερ τουρσί, συναντάται σε Ασιατικές χώρες και ονομάζεται « gari» ή «beni shoga»  στην Ιαπωνί. Το τουρσίδιατηρείται  σε ξύδι και έχει έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα. Είναι ένα οικείο συμπλήρωμα για το σούσι και τρώγεται επίσης για να αναζωογονήσει την αναπνοή. Διατίθεται σε ασιατικές αγορές, θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο στο δοχείο του.
  • Το διατηρημένο τζίντζερ διατίθεται σε ασιατικές και ειδικές αγορές. Αυτή η μορφή διατηρείται σε μείγμα σακχάρου και αλατιού. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ή προστίθεται σε επιδόρπια ιδίως σε φρούτα.
  • Το κρυσταλλικό ή ζαχαρωμένο τζίντζερ έχει μαγειρευτεί σε σιρόπι ζάχαρης μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια να επικαλυφθεί με ζάχαρη. Χρησιμοποιείται συνήθως σε επιδόρπια και μπορεί εύκολα να παρασκευαστεί στο σπίτι .

Χαρακτηριστικά του τζίντζερ

Η γεύση του φρέσκου τζίντζερ είναι ελαφρώς πικάντικη, με έντονο και πικάντικο άρωμα. Μοιάζει αρκετά με το σκόρδο. Το αλεσμένο τζίντζερ χρησιμοποιείται συχνά στα επιδόρπια και δεν αντικαθίσταται  με το φρέσκο ​​τζίντζερ.

Μαγείρεμα με τζίντζερ

Γενικά, το ξεφλούδισμα του φρέσκου τζίντζερ μπορεί να είναι θέμα προσωπικής προτίμησης ή βάσει του τι δείχνει η συνταγή. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ξεφλουδίζουν το ώριμο φρέσκο ​​τζίντζερ πριν από τη χρήση  του και να το διατηρούν στο ψυγείο. Χρησιμοποιείται σε άπειρες παρασκευές όπως μαρινάδες , σούπες και καρυκεύματα. Το τζίντζερ ταιριάζει απίστευτα σε ποτά όπως τσάι, σόδες και κοκτέιλ.Το τζίντζερ συνδυάζεται φυσικά καλά με μέλι, λεμόνι και πολλά φρούτα όπως ροδάκινα, βατόμουρα και βατόμουρα.

Με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τζίντζερ;

Εάν έχετε μόνο αλεσμένο τζίντζερ, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​τζίντζερ ισούται με 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ.  Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι κατάλληλο για κάθε συνταγή, όπως σε ψημένα προϊόντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε ένα άλλο μπαχαρικό όπως κάρδαμο, κανέλα, ή μοσχοκάρυδο. Αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του φρέσκου τζίντζερ. Κατά την παραγωγή γλυκών, μπορείτε να αντικαταστήσετε το 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ ,με κάθε κουταλιά της σούπας κρυσταλλικό τζίντζερ και να ρυθμίσετε τη ζάχαρη ανάλογα με τη γεύση.

Από πού να αγοράσετε τζίντζερ;

Το αλεσμένο τζίντζερ βρίσκεται στο τμήμα μπαχαρικών,σε όλα τα καταστήματα με είδη διατροφής και  πωλείται σε μικρά βάζα. Κρυσταλλικό τζίντζερ ή τουρσί, μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά είδη.στην ενότητα ψησίματος ή χύμα τροφίμων. Φρέσκο ​​τζίντζερ μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα ειδών διατροφής, αλλά και σε μανάβικα. Στο φρέσκο τζίντζερ οι κόνδυλοι πρέπει να είναι σταθεροί, το μήκος του είναι ένα σημάδι ωριμότητας και τα ώριμα ριζώματα θα είναι πιο ζεστά και πιο ινώδη. Αποφύγετε το τζίντζερ με ζαρωμένη σάρκα, καθώς αυτό δείχνει ότι το τζίντζερ δεν είναι φρέσκο.

Αποθήκευση

Το αλεσμένο, κρυσταλλωμένο και ξηρό τζίντζερ πρέπει να διατηρείται σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι, σε αεροστεγές δοχείο για την καλύτερη διάρκεια ζωής. Το τουρσί και το διατηρημένο τζίντζερ πρέπει να φυλάσσονται στα αρχικά δοχεία τους στο ψυγείο. Η φρέσκια, μη αποφλοιωμένη ρίζα πρέπει να τυλίγεται σε χαρτοπετσέτες, να τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και να ψύχεται για έως και τρεις εβδομάδες. Μπορεί επίσης να τυλιχτεί καλά και να καταψυχθεί έως και δύο μήνες . Για να χρησιμοποιήσετε παγωμένο τζίντζερ, κόψτε ή τρίψτε ένα κομμάτι μη ξεπαγωμένης ρίζας.

Οφέλη για την υγεία

Το τζίντζερ παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του στομάχου , της αδυναμίας της κίνησης, της πρωινής αδιαθεσίας και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων. Μπορεί να βοηθήσει στη ναυτία και τον εμετό. Η ρίζα διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέλος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς φτιάχνουμε σπιτικό χυμό τζίντζερ;

Τα μόνα που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε χυμό τζίντζερ είναι φρέσκια ρίζα ​​τζίντζερ, έναν αποφλοιωτή, τρίφτη και πανί για στράγγισμα τυριού (τσαντίλα). Ξεφλουδίζουμε με τον αποφλοιωτή το τζίντζερ, το τρίβουμε στον τρίφτη κι έπειτα μεταφέρουμε τα τρίμματα σε  μια τσαντίλα. Βάζουμε από κάτω ένα μπολ και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να στραγγίξουμε τον χυμό, μπορούμε να κλείσουμε το πανί, να το στρίψουμε για να πιέσουμε περισσότερο ώστε να βγουν καλύτερα οι χυμοί. Ο χυμός είναι έτοιμος και μπορούμε να τον φυλάξουμε σε γυάλινο μπουκάλι μέσα στο ψυγείο. Φυσικά παραλείπουμε όλη τη παραπάνω διαδικασία αν διαθέτουμε αποχυμωτή. 

 

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top