60'
Χρόνος Εκτέλεσης
30'
Χρόνος Ψησίματος
270'
Χρόνος Αναμονής
Εύκολο
Δυσκολία
8
Μερίδες
Μια συνταγή που θα την φτιάχνεται κάθε χρόνο μιας και είναι ιδιαίτερη για κάθε σπιτικό!!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 25 γρ νωπή μαγιά
- 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κτσ ζάχαρη
- 110 γρ νερό χλιαρό
- 400 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 100 γρ ζάχαρη
- 35 γρ ελαιόλαδο
- 1,5 γρ μαστίχα
- 1/8 κτγ γαρύφαλλο
- 1/4 κτγ αλάτι
- 150 γρ χυμό πορτοκάλι χλιαρό
- 1/2 κτγ γλυκάνισο
2η Ζύμη για στολισμό:
- 200 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
- 100 γρ νερό
- 1 κτσ ζάχαρη
- 1 κτσ ελαιόλαδο
- 30 γρ νερό
- 1 κτγ μέλι
Φόρμα 28 εκ.
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε την συνταγή και σε ένα μπολ φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι που θα χρησιμοποιήσουμε
- Σπάμε 25 γρ νωπή μαγιά και ρίχνουμε 110 γρ χλιαρό νερό, 1 κτσ ζάχαρη, 100γρ αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, θα έχουμε φτιάξει έναν χυλό.
- Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κανουμε τον φούρνο στόφα
- Ανοιγουμε στις αντιστάσεις τον φούρνο στους 100 c και μετράμε για 30-40 δευτερόλεπτα έπειτα τον κλείνουμε τελείως και αφού πιάσουμε την σχάρα και δεν καίει βάζουμε το προζύμι εκεί να φουσκώσει
- Μέχρι να φουσκώσει σε έναν πολυκόφτη βάζουμε να θρυμματίσουμε 1,5 γρ μαστίχα με όλα τα μπαχαρικά και 100 γρ ζάχαρη
- Τα ρίχνουμε μέσα σε 400 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 35 γρ ελαιόλαδο μαζί με 150 γρ χλιαρό χυμό πορτοκάλι και κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά που ρίξαμε
- Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το προζύμι εφόσον έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε γι 15 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα
- Μόλις ζυμωθεί καλά το κλείνουμε το μίξερ και βγάζουμε την ζύμη
- Την βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη
- Κάνουμε τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι και το βάζουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες
- Όσο φουσκώνει η ζύμη πάμε και φτιάχνουμε την 2η ζύμη για τον στολισμο και σε ένα μπολ ρίχνουμε 200 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ , 1 κτσ ζάχαρη, 1 κτσ ελαιόλαδο, 100 γρ νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη
- Αφού γίνει την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη
- Μετά από 2 ώρες παίρνουμε ένα ταψί 28 εκ και αλείφουμε τον πάτο με λάδι και τοποθετούμε μια λαδόκολλα
- Παίρνουμε και ανοίγουμε την ζύμη καλά σε όλο το ταψί
- Στολίζουμε με ότι σχέδιο θέλουμε από πάνω βάζοντας και ένα ολόκληρο καρύδι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα
- Μόλις φουσκώσει την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30 λεπτά στους 200 c
- Αφού ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και έπειτα την ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα από την ανάποδη πλευρά για να μην έχει υδρατμούς
- Αφού κρυώσει το κόβουμε με τα χέρια μας και η γεύση και τα αρώματα του ψωμιού αυτού είναι απερίγραπτα
Θα το φτιάχνετε κάθε χρόνο
Καλή σας επιτυχία!!!