fbpx

Φτιάξτε το πιο αφράτο Χριστόψωμο συνταγή Live Kitchen

60'

Χρόνος Εκτέλεσης

30'

Χρόνος Ψησίματος

270'

Χρόνος Αναμονής

Εύκολο

Δυσκολία

8

Μερίδες

Μια συνταγή που θα την φτιάχνεται κάθε χρόνο μιας και είναι ιδιαίτερη για κάθε σπιτικό!!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :

  • 25 γρ νωπή μαγιά
  • 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 110 γρ νερό χλιαρό 

 

  • 400 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 35 γρ ελαιόλαδο
  • 1,5 γρ μαστίχα
  • 1/8 κτγ γαρύφαλλο
  • 1/4 κτγ αλάτι
  • 150 γρ χυμό πορτοκάλι χλιαρό
  • 1/2 κτγ γλυκάνισο 

2η Ζύμη για στολισμό:

  • 200 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
  • 100 γρ νερό
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 1 κτσ ελαιόλαδο

 

  • 30 γρ νερό
  • 1 κτγ μέλι 

Φόρμα 28 εκ.

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε την συνταγή και σε ένα μπολ φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι που θα χρησιμοποιήσουμε
  2. Σπάμε 25 γρ νωπή μαγιά και ρίχνουμε 110 γρ χλιαρό νερό, 1 κτσ ζάχαρη, 100γρ αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, θα έχουμε φτιάξει έναν χυλό.
  3. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κανουμε τον φούρνο στόφα
  4. Ανοιγουμε στις αντιστάσεις τον φούρνο στους 100 c και μετράμε για 30-40 δευτερόλεπτα έπειτα τον κλείνουμε τελείως και αφού πιάσουμε την σχάρα και δεν καίει βάζουμε το προζύμι εκεί να φουσκώσει
  5. Μέχρι να φουσκώσει σε έναν πολυκόφτη βάζουμε να θρυμματίσουμε 1,5 γρ μαστίχα με όλα τα μπαχαρικά και 100 γρ ζάχαρη
  6. Τα ρίχνουμε μέσα σε 400 γρ αλεύρι για τσουρέκι 
  7. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 35 γρ ελαιόλαδο μαζί με 150 γρ χλιαρό χυμό πορτοκάλι και κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά που ρίξαμε
  8. Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το προζύμι εφόσον έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε γι 15 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα 
  9. Μόλις ζυμωθεί καλά το κλείνουμε το μίξερ και βγάζουμε την ζύμη 
  10. Την βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη
  11. Κάνουμε τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι και το βάζουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες
  12. Όσο φουσκώνει η ζύμη πάμε και φτιάχνουμε την 2η ζύμη για τον στολισμο και σε ένα μπολ ρίχνουμε  200 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ , 1 κτσ ζάχαρη, 1 κτσ ελαιόλαδο, 100 γρ νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη
  13. Αφού γίνει την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη
  14. Μετά από 2 ώρες παίρνουμε ένα ταψί 28 εκ και αλείφουμε τον πάτο με λάδι και τοποθετούμε μια λαδόκολλα
  15. Παίρνουμε και ανοίγουμε την ζύμη καλά σε όλο το ταψί
  16. Στολίζουμε με ότι σχέδιο θέλουμε από πάνω βάζοντας και ένα ολόκληρο καρύδι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα
  17. Μόλις φουσκώσει την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30 λεπτά στους 200 c
  18. Αφού ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και έπειτα την ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα από την ανάποδη πλευρά για να μην έχει υδρατμούς
  19. Αφού κρυώσει το κόβουμε με τα χέρια μας και η γεύση και τα αρώματα του ψωμιού αυτού είναι απερίγραπτα

Θα το φτιάχνετε κάθε χρόνο

Καλή σας επιτυχία!!!

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top