20'
Χρόνος Εκτέλεσης
25'
Χρόνος Ψησίματος
140'
Χρόνος Αναμονής
Εύκολο
Δυσκολία
2
Λαγάνες
Φτιάξτε φανταστικές Λαγάνες τραγανές από έξω και αφράτες από μέσα. Εγγυημένη Συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα. Διαρκούν τραγανές και μετά από 3 ώρες!!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 900 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 50 γρ νωπή μαγιά η 16 γρ ξηρή
- 500 γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κτγ ζάχαρη 12 γρ αλάτι – περίπου 2,5 κτγ
- 1 κτσ ελαιόλαδο
- Ελαιόλαδο
- Σουσάμι
- 40 γρ νερό
- 1 κτγ ζάχαρη
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε 500 γρ νερό, 1 κτγ ζάχαρη και σπάμε καλά τις νωπές μαγιές μέσα στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθούν πολύ μέσα στο νερό.
- Ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι για τσουρέκια και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα.
- Κάνουμε τον φούρνο στόφα ανάβοντάς τον στους 100 c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό.
- Μετά από 1 λεπτό τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το μείγμα να ξεκουραστεί για να ενεργοποιηθεί η μαγιά για περίπου 20 λεπτά.
- Μετά από 20 λεπτά βγάζουμε το μείγμα και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
- Προσθέτουμε 1 κτσ ελαιόλαδο, 2, κτγ αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
- Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την βάζουμε μέσα στον φούρνο κάνοντάς τον στόφα με την ίδια διαδικασία.
- Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα, αφού φουσκώσει χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη.
- Παίρνουμε το πρώτο ζυμάρι και το ανοίγουμε με τα χέρια μας.
- Αναποδογυρίζουμε ένα ταψί κουζίνας και τοποθετούμε πάνω του μια λαδόκολλα, αλείφουμε στην λαδόκολλα ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε σουσάμι.
- Βάζουμε επάνω την λαγάνα και την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Πατάμε με τα δάχτυλά μας την λαγάνα.
- Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στον αέρα στους 180 c και έχουμε τοποθετήσει ένα ταψί κουζίνας από την ανάποδη πλευρά.
- Αλείφουμε με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Βάζουμε προσεκτικά την λαγάνα όπως είναι μαζί με την λαδόκολλα μέσα στον φούρνο πάνω στο ταψί που καίει.
- Κλείνουμε τον φούρνο και την ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Την ίδια ακριβώς διαδικασία κάνουμε και με την δεύτερη λαγάνα.
Οι λαγάνες μόλις ψηθούν είναι έτοιμες, τραγανές από έξω και αφράτες από μέσα. Διαρκούν τραγανές και μετά από 3 ώρες. Υπέροχες που θα τις απολαύσετε μαζί με την οικογένεια σας την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας
Καλή σας επιτυχία!!