20΄
Χρόνος Εκτέλεσης
2 ώρες
Χρόνος Αναμονής
20'
Χρόνος Ψησίματος
Μέτριο
Δυσκολία
8
Μερίδες
Αφράτα Τυροκούλουρα από τα βάθη της Ανατολής
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
Για το προζύμι:
- 140 γρ γάλα
- 130 γρ νερό
- 9 γρ ξηρή μαγιά
- 1 κτσ ζάχαρη
- 140 γρ αλεύρι για τσουρέκι
Για την ζύμη:
- 1 αυγό
- 50 γρ ηλιέλαιο
- 2 κτσ γιαούρτι
- 550 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κτγ αλάτι
- 1 κτσ βούτυρο
Για την γέμιση:
- 2 κτσ βούτυρο
- 500 γρ τυρί φέτα
Για το άλειμμα:
- 1 αυγό
- 2 κτσ γάλα
- 1 κτσ ηλιέλαιο
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ θα ανακατέψουμε 130γρ νερό, 140γρ γάλα, 9γρ μαγιά ,1κτσ ζάχαρη και τα 140 γρ αλεύρι για τσουρέκι και θα αφήνουμε για 1 ώρα να ενεργοποιηθεί η μαγιά !Σε περίπτωση που δεν βγάλει φυσαλίδες δεν προχωράμε την συνταγή γιατί απλά δεν ενεργοποιήθηκε η μαγιά και πρέπει να ξαναβάλουμε τα υλικά από την αρχή !
- Μετά από 1 ώρα Βγάζουμε την μεμβράνη και ρίχνουμε μέσα στο προζύμι 1 αυγό,50γρ ηλιέλαιο, 2κτσ γιαούρτι, 550γρ αλεύρι για τσουρέκι,1 κτγ αλάτι ,εκτός τη 1 κτσ βούτυρο που βάζουμε στο τέλος του ζυμώματος.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια και τα αφήνουμε για αλλά 30 λεπτά να ξεκουραστούν σκεπασμένα με μεμβράνη να μην ξεραθούν.
- Μετά από τα 30 λεπτά παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι και το χωρίζουμε στην μέση.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη και με ένα πινέλο βάζουμε στο κέντρο μαλακό βούτυρο Αγελαδινό ή Μαργαρίνη.
- Τα γεμίζουμε με καλής ποιότητας Ελληνική φέτα, κλείνουμε το ζυμάρι και πατάμε με το δάχτυλο από την μία άκρη μέχρι την άλλη.
- Ρολάρουμε μέχρι να μας ανοίξει το ζυμάρι περίπου 1 πόντο να ναι το Κορδόνι!!
- Κάνουμε στην μέση κόμπο και ξανά περνάμε τις άκρες από μέσα από τον κύκλο και δένουμε τις 2 άκρες προς τα μέσα.
- Τα αλείφουμε με 1 αυγό, 2κτσ γαλα και 1κτσ ηλιέλαιο .
- Από πάνω πασπαλίζουμε και σουσάμι.
- Αφού τα σκεπάσουμε με μεμβράνη να μην ξεραθούν , τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-40′ λεπτα
- Ψήνουμε στους 180c σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας.
- Τέλος αλείφουμε φρέσκο βούτυρο στα ζεστά τυροκούλουρα
Είναι αφράτα και πεντανόστιμα και είναι ιδανικά για κολατσό στην δουλειά ή στο σχολείο!!
Καλή σας Επιτυχία!!!
Δείτε το βίντεο: