fbpx

Μπέικιν Πάουντερ

Το μπέικιν πάουντερ είναι χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται για τη διόγκωση ζύμης

Το μπέικιν πάουντερ είναι χημικό προϊόν που  χρησιμοποιείται ώστε να δίνει μια ελαφριά, χνουδωτή υφή σε πολλά ψημένα αγαθά.

Τι είναι το μπέικιν πάουντερ;

Αποτελείται από αλκαλική σκόνη, όξινο αλάτι και ουδέτερο άμυλο. Τα αλκαλικά και όξινα συστατικά συνδυάζονται για να δώσουν στο μπέικιν πάουντερ δράση, ενώ το άμυλο (συνήθως καλαμπόκι ή άμυλο πατάτας) χρησιμεύει για να απορροφήσει την υγρασία και να παρατείνει τη δραστικότητα της σκόνης κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

Ποια είναι η λειτουργία  το μπέικιν πάουντερ;

Όταν το μπέικιν έρθει σε επαφή με υγρασία, το οξύ και η βάση αντιδρούν και παράγουν αέριο διοξειδίου του άνθρακα. Κατά την αντίδραση αυτή απελευθερώνεται  αέριο, το οποίο παγιδεύεται με το χτύπημα, κι αυτό το κάνει  να φουσκώσει και να επεκταθεί. Το ουδέτερο άμυλο που προστίθεται στο μπέικιν πάουντερ απορροφά την υγρασία στον ατμοσφαιρικό αέρα, εμποδίζοντάς το έτσι να καταλύει την αντίδραση κατά την αποθήκευση.

Τι γίνεται αν καθυστερήσουμε να ψήσουμε τα προϊόντα;

Υπάρχει το μπέικιν απλής δράσης και διπλής δράσης. Αν και πωλείται συνήθως στα καταστήματα μπέικιν διπλής δράσης , καλό είναι να γνωρίζουμε πως καλό είναι να μη υπάρχει καθεστέρηση μεταξύ ανάμειξης και μαγειρέματος. Η δράση του μπέικιν γίνεται κυρίως κατά την ανάμειξη – χτύπημα των μιγμάτων, άν καθυστερήσουμε να ψήσουμε τότε ένα  μέρος του αερίου μπορεί να διαφύγει και να προκαλέσει αποπληθωρισμό. Βέβαια όταν θερμανθεί θα υπάρξει μια δεύτερη έκρηξη αερίου κι έτσι θα αντισταθμίσει την αρχική απώλεια αερίου.

Πώς καταλαβάινουμε αν το μπέικιν  λειτουργει;

Αν ανοίξουμε τη συσκευασία του μπέικιν και μετά το αποθηκεύσουμε υπάρχει κίνδυνος να χάσει την ισχύ του. Το μπέικιν λειτουργεί με υγρασία και όταν εκτείθεται για αρκετό καιρό στον ατμοσφαιρικό αέρα αποδυναμώνεται και πολλές φορές χάνει τη δραστικότητά του. Για να δοκιμάσουμε αν τ, απλά τοποθετήστ μπέικιν λειτουργεί κανονικά θα ρίξουμε  μια μικρή ποσότητα σε ένα πιάτο και θα προσθέσουμε νερό. Αν εμφανιστούν έντονες φυσαλίδες σε 10-15 δευτερόλεπτα, τότε διατηρεί την ισχύ του, αν όχι δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

Μπέικιν Πάουντερ και Μαγειρική

Το μπέικιν πάουντερ χρησιμοποιείται στα κέικ, σε τηγανίτες, κουλουράκια, μπισκότα, ζύμες, γρήγορα ψωμιά ή άλλα μείγματα που χρησιμοποιούν ένα χαλαρό χτύπημα και δεν χρειάζονται αναμονή για ¨φούσκωμα¨

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top