30'
Χρόνος Εκτέλεσης
150'
Χρόνος Αναμονής
40-50'
Χρόνος Ψησίματος
Μέτριο
Δυσκολία
1
Κομμάτια
Το Λαμπρόψωμο η αλλιώς Λαμπροκουλούρα ειναι ένα γιορτινό Πασχαλινό ψωμί που φτιάχνεται την Μ. Πέμπτη και κόβεται την ημέρα της Ανάστασης .Μοιάζει με τσουρέκι αλλά δεν είναι γλυκό.
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
Για το προζύμι
- 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κτσ ζάχαρη
- 150 γρ γάλα(σε θερμοκρασία δωματίου)
- 9 γρ ξηρή μαγιά
Για την ζύμη
- 400 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 150 γρ γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 70 γρ λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κτγ αλάτι
- 1/2 κτγ γλυκάνισο
- 1/2 κτγ μαχλέπι
Για το άλειμμα
- 1 αυγό
- Σουσάμι
Φόρμα 24 εκ.
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα , την ξηρή μαγιά, την ζάχαρη ,το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην έχει σβόλους το μείγμα.
- Κάνουμε στόφα τον φούρνο (τον ανοίγουμε στους 100 c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στην συνέχεια τον κλείνουμε κοιτάμε να μην καίει η σχάρα )και βάζουμε μέσα το προζύμι να φουσκώσει.
- Βάζουμε το προζύμι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)τον γλυκάνισο και το μαχλέπι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα.
- Συμπληρώνουμε και το αλάτι μέσα στο αλεύρι.
- Παίρνουμε το αλεύρι για τσουρέκι και το προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά.
- Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά με δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο.
- Πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την βάζουμε να ξεκουραστεί κάνοντας τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Κόβουμε ένα κομμάτι 100 γρ και το χωρίζουμε στην μέση.
- Το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη.
- Πατάμε την ζύμη με τα χέρια μας και την βάζουμε σε μια αποσπώμενη 24 εκ. φόρμα αφού έχουμε στρώσει στον πάτο μια λαδόκολλα.
- Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μια μεμβράνη για 40-50 λεπτά ανάλογα μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο.
- Τα 2 μπαλάκια των 50 γρ τα κόβουμε στην άκρη και τα βάζουμε πάνω από το Λαμπρόψωμο φτιάχνοντας έναν σταυρό.
- Αλείφουμε με 1 αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 180 c.
- Αφού ψηθεί βάζουμε στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.
- To Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα είναι έτοιμο να το απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας την ημέρα της Ανάστασης.
Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές!!!
5/5