fbpx

Λαμπρόψωμο-Λαμπροκουλούρα Γιορτινό Πασχαλινό ψωμί

30'

Χρόνος Εκτέλεσης

150'

Χρόνος Αναμονής

40-50'

Χρόνος Ψησίματος

Μέτριο

Δυσκολία

1

Κομμάτια

Το Λαμπρόψωμο η αλλιώς Λαμπροκουλούρα ειναι ένα γιορτινό Πασχαλινό ψωμί που φτιάχνεται την Μ. Πέμπτη και κόβεται την ημέρα της Ανάστασης .Μοιάζει με τσουρέκι αλλά δεν είναι γλυκό.

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :

Για το προζύμι

  • 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 150 γρ γάλα(σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 9 γρ ξηρή μαγιά

Για την ζύμη

  • 400 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 150 γρ γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 70 γρ λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κτγ αλάτι
  • 1/2 κτγ γλυκάνισο
  • 1/2 κτγ μαχλέπι

Για το άλειμμα 

  • 1 αυγό
  • Σουσάμι  

Φόρμα 24 εκ.

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα , την ξηρή μαγιά, την ζάχαρη ,το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην έχει σβόλους το μείγμα.
  2. Κάνουμε στόφα τον φούρνο (τον ανοίγουμε στους 100 c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στην συνέχεια τον κλείνουμε κοιτάμε να μην καίει η σχάρα )και βάζουμε μέσα το προζύμι να φουσκώσει.
  3. Βάζουμε το προζύμι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)τον γλυκάνισο και το μαχλέπι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα.
  4. Συμπληρώνουμε και το αλάτι μέσα στο αλεύρι. 
  5. Παίρνουμε το αλεύρι για τσουρέκι και το προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά.
  6. Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά με δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο.
  7. Πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την βάζουμε να ξεκουραστεί κάνοντας τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  8. Κόβουμε ένα κομμάτι 100 γρ και το χωρίζουμε στην μέση.
  9. Το αφήνουμε σκεπασμένο στην  άκρη.
  10. Πατάμε την ζύμη με τα χέρια μας και την βάζουμε σε μια αποσπώμενη 24 εκ. φόρμα αφού έχουμε στρώσει στον πάτο μια λαδόκολλα.
  11. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μια μεμβράνη για 40-50 λεπτά ανάλογα μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο.
  12. Τα 2 μπαλάκια των 50 γρ τα κόβουμε στην άκρη και τα βάζουμε πάνω από το Λαμπρόψωμο φτιάχνοντας έναν σταυρό.
  13. Αλείφουμε με 1 αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 180 c.
  15. Αφού ψηθεί βάζουμε στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.
  16. To Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα είναι έτοιμο να το απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας την ημέρα της Ανάστασης.

Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές!!!

5/5

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top