Πως θα κάνω τα τέλεια τσουρέκια!Τι λάθος κάνω και δεν φουσκώνουν?
Για να κάνουμε ωραία τσουρέκια θέλουμε καλό αλέυρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε Γλουτένη και αυτό οφείλεται στις πρωτεΐνες που έχει στα συστατικά του! Γι αυτό κοιτάμε να πάρουμε ένα αλεύρι καλής ποιότητας πάνω απο 13% πρωτεΐνη. Αν αναλύσουμε το 80% απο τις πρωτεΐνες ειναι η Γλουτενίνη και η Γλοιαδίνη. Όταν ρίχνουμε το νερό ενώνονται και έχουμε την Γλουτένη που ευθύνεται για την ελαστικότητα και το φούσκωμα! Η μαγιά όταν ενεργοποιείται αρχίζει και τρώει τα ζάχαρα που βρίσκονται στην ζύμη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Τα αέρια προσπαθούν να φύγουν προς τα πάνω ενώ είναι μέσα σε μικρές ελαστικές κυψέλες απο γλουτένη. Έτσι η ζύμη φουσκώνει προς τα πάνω!!
Γιατί δεν φουσκώνουν τα τσουρέκια μου; Φούσκωσαν και μετά “άπλωσαν” στο ταψί.
Όταν θα κάνετε τσουρέκια πρέπει ο χώρος να έχει θερμοκρασία πάνω απο 24 βαθμούς! Αυτό είναι και το πιο συχνό πρόβλημα. Το Πάσχα έχει ακόμα κρύο και η θερμοκρασία του σπιτιού μας δεν έχει την επιθυμητή θερμοκρασία με αποτέλεσμα να αργούν να φουσκώσουν τα τσουρέκια και να μην περιμένουμε την ώρα που πρέπει ή να βιαζόμαστε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαλάμε όλη την συνταγή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αν βιαζόμαστε να κάνουμε ΣΤΟΦΑ τον φούρνο μας. Αυτό γίνεται ως εξής , ανοίγουμε τον φούρνο για 1 λεπτό στους 100 βαθμούς στις αντιστάσεις . Έπειτα κλείνουμε τον φούρνο πιάνουμε με το χέρι μας την σχάρα να μην καίει και βάζουμε την ζύμη μας να φουσκώσει. Εκεί θα έχουμε ουσιαστικά την καλύτερη θερμοκρασία που απαιτείται για να φουσκώσουν γρήγορα τα τσουρέκια και θα έχουμε λιγότερες αποτυχίες. Το τσουρέκι θα πρέπει να το βάζουμε ή σε φόρμες ή στριμωγμένα μεταξύ τους για να μην απλώσουν.
Πως ψήνουμε σωστά τα τσουρέκια ώστε να βγούνε Αφράτα;
Ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις και στο πάτο του φουρνου βάζουμε ένα μεταλλικό μπολ με νερό ώστε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υγρασία στον φούρνο. Αυτό βοηθάει να φουσκώσουν γρήγορα τα τσουρέκια επειδή κάθεται η υγρασία πάνω τους .Έτσι δεν ξεραίνεται με αποτέλεσμα να φουσκώνει πιο πολύ και να κρατήσει την υγρασία στο εσωτερικό του ώστε να γίνει πιο αφράτο!
Καλή επιτυχία