Μπορούμε μόνοι μας για τη γιορτή της μητέρας να μετατρέψουμε ένα απλό κέικ σε μια όμορφη γλάστρα με τριαντάφυλλα.
Μια προτότυπη ιδέα για να χαρίσουμε στις μαμάδες μας για τη γιορτή της Μητέρας είναι να ντύσουμε το κέικ που αγαπάμε με ζαχαρόπαστα και να φτιάξουμε εύκολα μια γλάστρα με τριαντάφυλλα από ζαχαρόπαστα.
το κέικ που έφτιαξα είναι του Livekitchen , Κέικ πορτοκάλι Αφρός που Λιώνει στο Στόμα (Χωρίς μίξερ) .
Η συνταγή για το κέικ
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει
- 2 μεσαία αυγά
- 150 γρ ηλιέλαιο
- 350 γρ χυμό πορτοκάλι
- 2 βανιλίνες
- 150 γρ ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 400 γρ ζαχαρούχο γάλα
- Ηλιέλαιο
- αλεύρι
Ταψάκι 25χ30 εκ.
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε την συνταγή και σε ένα μπολ ρίχνουμε 350γρ χυμό πορτοκάλι μαζί με το ξύσμα πορτοκάλι , 150 γρ ηλιέλαιο, 2 μεσαία αυγά, 150 γρ ζάχαρη, 2 βανιλίνες, 400 γρ ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το μείγμα
- Σε ένα ταψάκι 25χ30 εκ. αλείφουμε ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην μας κολλήσει το μείγμα
- Ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά στους 170 c
- Mόλις ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει
Για τις γλάστρες το κέικ χωρίστηκε σε 3 αποσπώμενες φόρμες των 18εκ. Ψήθηκε στην ίδια θερμοκρασία και στον ίδιο χρόνο. Η φόρμα ¨ντύθηκε¨με λαδόκολλα και στον πάτο, αλλά και στα τοιχώματα. Τα κέικ πρέπει να κρυώσουν καλά σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα να μπουν στην κατάψυξη, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σωστά η γκανάζ.
Γκανάζ Σοκολάτας
Υλικα
400 γρ. κουβερτούρα υγείας
200 γρ κρέμα γάλακτος με 38% λιπαρά
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά. Σταματάμε όταν αρχίζει και ζεσταίνεται, δεν την βράζουμε. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα ( όσο πιο μικρά κομμάτια, τόσο ευκολότερα λιώνει). Όταν έχει ζεσταθεί η κρέμα γάλακτος , τη ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα. Αφήνουμε για 1 λεπτό και ανακατεύουμε καλά ώσπου να γίνει ένα λείο μείγμα και να λιώσει τελείως η κουβερτούρα. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ώσπου να κρυώσει και να πήξει τόσο όσο μια ρευστή πραλίνα.
Για Κέικ 18 εκ. και ύψος 10 εκ , θα χρειαστούμε:
Υλικά:
- 250 γρ κίτρινη ζαχαρόπαστα (ή ότι χρώμα θέλουμε)
- 250 γρ καφέ ζαχαρόπαστα
- ελάχιστη μαύρη ( για τις μέλισσες)
- 50 γρ. πράσινη ζαχαρόπαστα
- βρώσιμη κόλλα ζαχαροπλαστικής ή ελάχιστο νερό
- μαύρο βρώσιμο μαρκαδόρο
- 200 γρ πραλίνα ή 200 γρ μαρμελάδα
- νισεστέ
Εργαλεία:
- ανάγλυφο κουπάτ όψης κορμού δέντρου
- κουπάτ για τριαντάφυλλα ή
- καπάκι από μπουκάλι σε 2 μεγέθη
- κουπάτ κορνίζα
- κοπίδι ζαχαροπλαστικής
- χάρακα
- πλάστη
- σπάτουλα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Βγάζουμε το κέικ από την κατάψυξη, τοποθετούμε τον ένα πάτο σε πιατέλα η σε βάση για τούρτα και κάνουμε μία στρώση με 100 γρ πραλίνα. Συνεχίζουμε με τον δεύτερο πάτο, βάζουμε τα υπόλοιπα 100 γρ πραλίνας και βάζουμε τον τελευταίο πάτο. Εφαρμόζουμε τη γκανάζ , ξεκινάμε από την κορυφή του κέικ και έπειτα βάζουμε γκανάζ στα τοιχώματα , προσπαθώντας όσο μπορούμε να κάνουμε λέια την επιφάνεια. Σ αυτό βοηθάει πολύ μια περιστρεφόμενη βάση για τούρτες. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ¨σφίξει¨η γκανάζ.
Φτιάχνουμε τα τριαντάφυλλα, ανοίγουμε με τον πλάστη την κίτρινη ζαχαρόπαστα , αφού έχουμε ρίξει στην επιφάνεια εργασίας μας νισεστέ για να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα. Υπάρχουν 2 τρόποι για να κάνουμε τριαντάφυλλα, ο ένας ειναι με κουπάτ και ο άλλος με πλαστικά καπάκια απο μπουκάλια. Βέβαια υπάρχουν πολλοί τροποί ακόμη, όπως να χρησιμοποιήσουμε κουπάτ στρόγγυλο για να κόβουμε τα πέταλα.
Κόβουμε τη ζαχαρόπαστα με κουπάτ, ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη ώστε να γίνει πιο λεπτο το φύλλο, βάζουμε στη μέση λίγο νερό και διπλώνουμε παίρνωντας το κάτω μέρος προς τα πάνω.Έπειτα ξεκινάμε από την μία άκρη και προσεκτικά ρολάρουμε.Αν θέλουμε μεγαλύτερο τριαντάφυλλο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, βάζουμε νερό και ξεκινάμε να κολλάμε στο τελείωμα του τριαντάφυλλου.
Με καπακι, κόβουμε τη ζαχαρόπαστα με τα καπάκια οπότε και σχηματίζουμε στρόγγυλα σχήματα. Ρολάρουμε το πρώτο και το δεύτερο το κολλάμε στο ¨κλείσιμο¨του πρώτου κι έτσι συνεχίζουμε. Κάνουμε όσα πέταλα θέλουμε ανάλογα με το πόσο μεγάλο θέλουμε να ειναι το τριαντάφυλλο. Έπειτα αφού το ολοκληρώσαμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μας λεπταίνουμε τις άκρες των πετάλων.
Φτιάχνουμε τις μέλισσες, παίρνουμε λίγη κίτρινη ζαχαρόπαστα την ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κύλινδρο, βάζουμε 2 γραμμές μάυρη ζαχαρόπαστα, κάνουμε ματάκια με τον μαρκαδόρο το στόμα με ένα αιχμηρό αντικείμενο και τα φτερά τα φτιάχνουμε κάνωντας μικρά τριγωνάκια. Κολλάμε όλα τα μέρη πάνω στον κίτρινο κύλινδρο με ελάχιστο νερό.
Φτιάχνουμε τα φύλλα, ανοίγωντας σε φύλλο πράσινη ζαχαρόπαστα και κόβωντας με κουπάτ για φύλλα .
Φτιάχνουμε την πινακίδα, ανοίγουμε λευκή ζαχαρόπαστα και την κόβουμε με το κουπατ για πινακίδες. Έπειτα γράφουμε τις ευχές με βρώσιμο μαρκαδόρο ζαχαροπλαστικής.
Φτιάχνουμε τον κορμό, ανοίγουμε την καφέ ζαχαρόπαστα σε φύλλο και πατάμε καλά με το ανάγλυφο κουπάτ. Μετράμε το ύψος του κέικ και κόβουμε σε ύψος 2 εκ μεγαλύτερα τα φύλλα ζαχαρόπαστας. Οι γραμμές για τον κορμό μπορούν να γίνουν με ένα αντικείμενο με αιχμηρή μύτη και όχι με το ανάγλυφο κουπάτ
Σύνθεση, βάζουμε ένα ένα τα φύλλα του κορμού αφού πρώτα βάλουμε στην πίσω μεριά τους λίγο νερό ή κόλλα βρώσιμη. Τα κολλάμε προσεκτικά, ξεκινώντας από μπροστά και τα κολλάμε ώστε να μπαίνουν κολλητά το ένα με το άλλο. Όταν τελειώσουμε τοποθετούμε τα τριαντάφυλλα όπως θέλουμε εμείς στο πάνω μέρος του κέικ, ανάμεσα βάζουμε τα φύλλα και τις μέλισσες .Τέλος κολλάμε με λίγο νερό ή με κόλλα ζαχαροπλαστικής την πινακίδα με τις ευχές.
Μπορούμε με πολλές εναλλακτικές λύσεις και χωρίς πολλά εργαλεία να μετατρέψουμε ένα απλό κέικ σε μία πολύ όμορφη γλάστρα με τριαντάφυλλα και να τη δωρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα!
Καλή Επιτυχία!