fbpx

Κάρδαμο ή Κακουλέ

Το Κάρδαμο ή Κακουλέ, είναι μπαχαρικό και χρησιμοποιείται σε γλυκά και αλμυρά πιάτα

Τι είναι το Κάρδαμο;

Είναι μπαχαρικό φτιαγμένο από τον λοβό σπόρων διαφόρων φυτών που ανήκουν στην στην οικογένεια  τζίντζερ. Οι λοβοί καρδάμου έχουν σχήμα ατρακτοειδές. Οι λοβοί περιέχουν σπόρους, αλλά χησιμοποιείται και ολόκληρος ο λοβός του κάρδαμου. Έχει σπόρους μικρούς και μαύρους.

Ποιες είναι οι ποικιλίες καρδάμου;

Οι  ποικιλίες κάρδαμου είναι δύο, είναι το  μαύρο κάρδαμο και το πράσινο κάρδαμο.Το πράσινο κάρδαμο ( Elettaria cardamomom ), είναι η πιο γνωστή  ποικιλία αφού θα την βρείτε να  πωλείται στα σούπερ μάρκετ. Χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά πιάτα και σπάνια σε αλμυρά. Υπάρχει και το λευκό κάρδαμο που προκύπτει απ τη λεύκανση του πράσινου.

Το μαύρο κάρδαμο (Amomum subulatum) μεγάλους  λοβούς που έχουν χρώμα σκούρο καφέ. Έχει μία ιδιαίτερη – Καπνιστή γεύση και γι αυτό χρησιμοποιείται κυρίως σε αλμυρά πιάτα και σπάνια σε γλυκά πιάτα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Το πράσινο κάρδαμο έχει έντονη, γλυκιά, έντονη γεύση και άρωμα, με νότες λεμονιού και μέντας. Το μαύρο κάρδαμο έχει μια καπνιστή νότα και ένα δροσερό μέντα.

Από που να αγοράσω

Μπορείτε να βρείτε πράσινη κάρδαμο που πωλείται ως αλεσμένο κάρδαμο και ολόκληρα λοβό κάρδαμο στην ενότητα μπαχαρικών του μανάβικου. Το μαύρο κάρδαμο βρίσκεται καλύτερα σε έναν διεθνή σούπερ μάρκετ και θα βρείτε πράσινο κάρδαμο εκεί γενικά σε πολύ καλύτερη τιμή από το συνηθισμένο σούπερ μάρκετ.

Αποθήκευση

Προτιμώτερο είναι να αποθηκεύεται το κάρδαμο ως ολόκληρος λοβός , έτσι ώστε να κρατάει όλη την μυρωδιά του. Βάζουμε τους λοβούς σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τα φυλάσσουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος. Το κάρδαμο σε σκόνη, το αλεσμένο κάρδαμο, αφού ανοιχτεί η συσκευασία του πρέπει να χρησιμοποιηθεί γρήγορα γιατί ¨χάνει¨την αρχική του μυρωδιά και γι αυτό καλό είναι να μην αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οφέλη από το Κάρδαμο

Το κάρδαμο χρησιμοποιείται ιδίως στην εναλλακτική ιατρική. Ωστόσο, πολλοί  χρησιμοποιούν τους λοβούς ή τους σπόρους ως μασώμενους για καλύτερη αναπνοή.

Κάρδαμο και Μαγειρική

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κάρδαμο απευθείας αν είναι σε μορφή σκόνης, αν όμως αγοράσουμε σπόρους μπορούμε να τους χτυπήσουμε στο γουδί. Προτιμάται το δεύτερο , καθώς απελευθερώνεται το πλούσιο άρωμά του. Χρησιμοποιείται ιδίως σε γλυκές ζύμες, όπως είναι το τσουρέκι , τα Πασχαλινα κουλουράκια, η Βασιλόπιτα,   αρτοσκευάσματα,οι γλυκές πίτες και πολλά άλλα παρασκεύασματα. Κάποιοι προσθέτουν σκόνη καρδάμου σε ροφήματα όπως το πράσινο τσάι.

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top