fbpx

Τι είναι το Μαχλέπι;

Το μαχλέπι είναι το μπαχαρικό που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα του Πάσχα

Τι είναι το Μαχλέπι;

Το Μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τους σπόρους ενός άγριου κερασιού, που είναι γνωστό ως Πετροκερασιά ή Μαχλεποκερασιά (Prunus mahaleb – Cerasus Mahaleb – Κέρασος ο Μαχλέμπιος), το δέντρο είναι ιθαγενές της Μικράς Ασίας. Χρησιμοποιείται για να δίνει ιδιαίτερη γεύση σε ορισμένα αρτοσκευάσματα, ωστόσο στις χώρες της Δύσης είναι σχεδόν άγνωστο και δυσεύρετο , ενώ χρησιμοποιείται ευρέως σε χώρες της Μ.Ανατολής, καθώς και στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Χαρακτηριστικά

Τα φρούτα του είναι μικρά, πολύ σκούρα, σχεδόν μαύρα, και πικρά. Η γεύση του μοιάζει αρκετά με τον συνδυασμό πικραμύγδαλου και κερασιού.

Πώς γίνεται;

Για να εξαχθεί ο πυρήνας του σπόρου , σπάζεται ο σπόρος , ο οποίος είναι περίπου 30 χιλιοστά (διάμετρος) και όταν είναι φρέσκος έχει μαλακή και μαστιχωτή υφή. Έπειτα ο πυρήνας αλέθεται ώστε να γίνει σκόνη. Στο εμπόριο πωλείται και σπόρος, για να τον σπάσουμε χρησιμοποιούμαι το γουδί. Χρησιμοποιείται είτε αλεσμένο είτε σαν σπυρί για να τονίσει την γλυκιά γεύση, όμως όχι σε μεγάλες ποσότητες καθώς μπορεί να πικρίσουν τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματά μας.

Συντήρηση

Μπορούμε να διατηρήσουμε τους σπόρους μέσα σε αεροστεγές βάζο, σε ξηρό περιβάλλον, χωρίς υγρασία. Έτσι δεν θα χάσουν οι σπόροι το άρωμά τους.

Διατροφική αξία και ιδιότητες

Το μαχλέπι περιέχει τις  κουμαρίνες οι οποίες είναι ουσίες που έχουν καταπραϋντική, ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχει επίσης ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ που ανήκουν στα  ωμέγα-3 λιπαρά.

Πώς χρησιμοποιείται στη μαγειρική;

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται μαζί με το κακουλέ ( κάρδαμο), κυρίως  στα τσουρέκια, στα Πασχαλινά κουλουράκια και στις Βασιλόπιτες, οπότε και έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα των γιορτών.

 

 

 

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top