fbpx

“Κόρες” ,γιοφκάδες,λαζάνια,χυλοπίτες,πέτουρα! Παραδοσιακή συνταγή της προγιαγιάς μου

Παραδοσιακή συνταγή για χειροποίητες χυλοπίτες από προγιαγιά σε γιαγιά και πλέον σε εγγονή!

Υλικά:

  • 10 αυγα
  • 4,5 κιλα αλευρι
  • 1,5 λιτρο γαλα αγελαδινο ή κατσικισιο
  • 3κγ αλατι
  • 500γρ ψιλό σιμιγδαλι

Εκτελεση:

 Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα τα αυγά  και τα χτυπάμε καλά

Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα

Σε μια μεγαλύτερη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε!

Επειτα ανοιγουμε μια λακουβα στο αλευρι και ριχνουμε το μιγμα με τα αυγα. Ανακατευουμε με τα χερια ωσπου να αρχίσει να γίνεται ζύμη κι ετσι ζυμωνουμε ωσπου να ενσωματωθουν τα υλικα!Πρεπει η ζυμη να γινει λεια και να μην κολλαει στα χερια

Ανοιγουμε το φυλλο οπως για τις πιτες

Έπειτα απλώνουμε τα φύλλα σε καθαρά σεντόνια ή τραπεζομάντιλα και τα αφήνουμε σε ζεστό -ξηρό μέρος να ξεραθουν, σκεπάζοντάς τες με μία σήτα!!! Συνηθως τα απλωνουν σε μερος με ηλιο ωστε να σπάσουν σε ακανόνιστα κομμάτια, αλλοι τα αφηνουν να τραβηξουν λιγες ωρες κι επειτα τα κοβουν σε λωριδες οπως τα λαζανια του εμποριου!

Οταν ξεραθουν καλα τα αποθηκευουμε σε υφασματινες σακουλες ή μαξιλαροθηκες

Καλή Επιτυχία!!

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top