fbpx

Πώς στολίζουμε τσουρέκι με ζαχαρόπαστα

Μπορούμε μόνοι μας πολύ εύκολα να στολίσουμε τσουρέκι με ζαχαρόπαστα,έτσι ώστε να γίνει το πιο όμορφο χειροποίητο δωρο!

Η συνταγή για το τσουρέκι είναι του Live Kitchen,  Αφράτα Πασχαλινά Τσουρέκια με ινες χωρις μιξερ .

Η συνταγή για τα τσουρέκια

Για το προζύμι

  • 100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ νωπή μαγιά
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 150 γρ νερό

Για την ζύμη

  • 680 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 280 γρ ζάχαρη
  • 150 γρ νερό
  • 2 μεσαία αυγά
  • 130 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • 2 γρ μαστίχα
  • 1 κτγ μαχλέπι
  • 1/2 κτγ κακουλέ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανιλίνη

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό
  • Σουσάμι

Ταψί 25χ35

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό , τις νωπές μαγιές, την ζάχαρη και το αλεύρι για τσουρέκι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην έχει σβόλους το μείγμα
  2. Κάνουμε στόφα τον φούρνο (τον ανοίγουμε στους 100 c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό στην συνέχεια τον κλείνουμε κοιτάμε να μην καίει η σχάρα )και βάζουμε μέσα το προζύμι να φουσκώσει(περίπου15-20 λεπτά).
  3. Όσο φουσκώνει το προζύμι συνεχίζουμε με τα μυρωδικά.
  4. Στον πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα(4 δάκρυα),το κακουλέ, το μαχλέπι ,την βανιλίνη, το αλάτι και την μισή ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε πολύ καλά.
  5. Αφού γίνουν σκόνη τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ.
  6. Προσθέτουμε τα αυγά, το νερό , το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  7. Βάζουμε το προζύμι εφόσον έχει ενεργοποιηθεί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.
  8. Παίρνουμε το αλεύρι για τσουρέκι και το προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά.
  9. Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά με δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο.
  10. Αφού το ρίξουμε όλο πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την βάζουμε να ξεκουραστεί κάνοντας τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι μέχρι να διπλασιαστεί.
  11. Μόλις διπλασιαστεί μετράμε και κόβουμε το ζυμάρι σε 9 μπαλάκια των 185 γρ
  12. Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά.
  13. Μετά από 10 λεπτά ανοίγουμε σε φυτίλια ένα ένα τα μπαλάκια και πλάθουμε σε πλεξούδα με 3 φυτίλια κάθε φορά το κάθε τσουρέκι.
  14. Βάζουμε στριμωχτά και τα 3 τσουρέκια σε ένα πυρέξ 25χ30 εκ. με λαδόκολλα να διαχωρίζει το ένα δίπλα στο άλλο.
  15. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
  16. Αφού φουσκώσουν πολύ καλά τα αλείφουμε με ένα αυγό και πασπαλίζουμε σουσάμι.
  17. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 170 c.( Να προσθέσω οτι μπορεί να αλλάξει ο χρόνος ψησίματος ανάλογα με το φούρνο σας)
  18. Μόλις ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Θα αλλείψουμε τα τσουρέκια με αυγό, αλλά δεν θα ρίξουμε σουσάμι γιατί θα εφαρμόσουμε πάνω τη ζαχαρόπαστα

Στολισμός με Ζαχαρόπαστα για στρόγγυλο τσουρέκι διαμέτρου 24 εκ και ύψους 7 εκ.

Υλικα:

  • 300 γρ. ροζ ζαχαρόπαστα
  • 50 γρ. λευκή ζαχαρόπαστα
  • Μαύρο μαρκαδόρο ζαχαροπλαστικής
  • Νισεστέ για το άνοιγμα της ζαχαρόπαστας
  • Κόλλα ζαχαροπλαστικής

Εργαλεία που θα χρειαστούμε:

  • Κουπάτ κεφάλι κουνελάκι
  • Πλάστη
  • Κοπίδι ζαχαροπλαστικής
  • Κουπάτ λουλούδι σε διάφορα μεγέθη
  • Φόρμα σιλικόνης για γράμματα
  • πινέλο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε περιμετρικά στο τσουρέκι, αλλά και στην πάνω μεριά κόλλα ζαχαροπλαστικής

  • Ρίχνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας νισεστε, ώστε να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα και ανοίγουμε σε φύλλο τη ροζ ζαχαρόπαστα με τη βοήθεια του πλάστη

  • Την τοποθετούμε προσεκτικα πάνω στο τσουρέκι και την κολλάμε πιέζοντας απαλά με τα χέρια μας.
  • Ξεκινάμε να την κολλάμε απ την μέση προς τα έξω έτσι ώστε να μην σχηματιστουν φουσκάλες και τσαλακώματα, δεν κόβουμε σύριζα με το τελειώμα του τσουρεκιού, αφήνουμε ζαχαρόπαστα στο τελείωμα, γυρίζουμε προσεκτικα το τσουρέκι ανάποδα, βάζουμε λίγη κόλλα και κολλάμε

  • Φτιάχνουμε το κουνελάκι ( μπορείτε να διαβάσετε τη διαδικασία πατώντας πάνω στον σύνδεσμο) ή ότι άλλο σχημα θέλουμε και το κολλάμε με λίγο νερό στο κέντρο της πάνω μεριάς του τσουρεκιού. Δεν χρειάζεται να κάνουμε μπισκότο, μπορούμε να κάνουμε το σχέδιο μόνο με ζαχαρόπαστα.
  • Με τη λευκη ζαχαροπαστα γραφουμε τις ευχες που θελουμε, για να δουλεψουμε φορμα σιλικονης πρεπει κανουμε τη ζαχαροπαστα σκληρη δουλευοντας την με νισεστε, ώστε να μην κολλάει και να βγαίνει απ τα καλούπια.Κολλάμε τα γράμματα πάνω στο τσουρέκι που εχουμε καλύψει με ζαχαρόπαστα με λιγο νερο

  • Ανοίγουμε τη λευκη ζαχαρόπαστα σε φύλλο και κόβουμε με τα κουπατ των λουλουδιων, λουλουδια διαφόρων διαστάσεων. Τα κολλάμε πάνω στη ζαχαρόπαστα με λίγο νερο.
  • Φτιαχνουμε και τις πεταλούδες κόβωντας λευκή και ροζ ζαχαρόπαστα με το κουπάτ ¨πεταλουδα¨

Είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία! Μπορείτε να στολίσετε τα τσουρέκια σας με ότι σχέδιο θέλετε!Για Πασχαλινό δώρο μπορείτε να κάνετε σχέδια με κοτοπουλάκια, πασχαλίτσες, κουνελάκια, προβατάκια, λουλούδια ή ότι άλλο εσεις θέλετε!

Καλή Επιτυχία!

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top