30'
Χρόνος Εκτέλεσης
Μέτριο
Δυσκολία
12
Μερίδες
Λαχταριστά-Πατατοπιτάκια-Ιδιαίτερη Ζύμη
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
Για την ζύμη:
- 220 γρ ζεστό νερό
- 220 γρ ζεστό γάλα
- 210 γρ ηλιέλαιο
- 1 κτσ ζάχαρη
- 2 κτσ γιαούρτι
- 9 γρ ξηρή μαγιά
- Ασπράδι από 2 αυγά
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κτσ αλάτι
Για την γέμιση:
- 850 γρ βρασμένες πατάτες
- 1 αυγό
- ρίγανη
- αλάτι
- 200 γρ μίξη 3 τυριών
- 100 γρ λιωμένο βούτυρο
Για το άλειμμα:
- 2 κρόκοι αυγού
Εκτέλεση
- Σ ένα μπολ ρίχνουμε 220 γρ. ζεστό νερό, 210 γρ ηλιέλαιο, 220 γρ ζεστό γάλα, 1 κτσ ζάχαρη, 2 κτσ γιαούρτι, 9 γρ. ξερή μαγιά,300γρ αλεύρι, ασπράδι απο 2 αυγά κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός
- Ξεσπάζουμε το μείγμα με μία μεμβράνη και αφήνουμε 30′ λεπτά να ξεκουραστεί
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση, μέσα σ ένα μπολ πατάμε τις βρασμένες πατάτες με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για να λιώσουν καλά, προσθέτουμε 1 αυγό, αλάτι, ρίγανη, 200γρ μιξ 3 τυριών και ανακατεύουμε.
- Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι (700γρ)στον χυλό που φτιάξαμε,προσθέτουμε 1 κτσ αλάτι κι ανακατεύουμε.Το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά και στο τέλος ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
- Ζυμώνουμε πολύ καλά, κάνοντας διπλώματα ,αλλά και μπουνιές, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα
- Μετά απο 1 ώρα χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια, σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μη ξεραθούν
- Παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε σε φύλλο, αλείφουμε με λιωμένο φύλλο, ρίχνουμε αλάτι, βάζουμε στο κέντρο του φύλλου γέμιση, σχηματίζουμε ένα πουγκι, κλείνοντας με τις άκρες τις ζύμης
- Γυρίζουμε ανάποδα, έχοντας από πάνω την “μπάλα” με τη γέμιση κι από την κάτω μεριά της παλάμης μας τις άκρες απ το φύλλο και στριφογυρίζουμε, έπειτα ανοίγουμε τις άκρες και αγκαλιάζουμε την “μπάλα” με τη γέμιση
- Αλείφουμε με κρόκο αυγών
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 30-35′ λεπτά στους 180c
Καλή σας Επιτυχία!!!