fbpx

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σαλμονέλα

Σ' αυτό το άρθρο θα δούμε από τι προκαλείται η σαλμονέλα, τα συμπτώματα, αλλά και τους τρόπους αποφυγής της

Υπάρχουν πολλοί τύποι βακτηρίων σαλμονέλας και μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του τυφοειδούς πυρετού και της γαστρεντερίτιδας .

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοιμώξεις από σαλμονέλα έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένοι απαιτούν φροντίδα σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Οι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν αυτόν τον τύπο λοίμωξης μετά την επαφή τους με μολυσμένο φαγητό ή νερό.

Τι είναι η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα είναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκή ασθένεια στους ανθρώπους.

Υπάρχουν πάνω από 2.500 τύποι, συμπεριλαμβανομένων στελεχών ζώων και ανθρώπων. Μερικά υπάρχουν στα ζώα αλλά μπορούν να επηρεάσουν και τους ανθρώπους. Λιγότερα από 100 στελέχη βακτηριδίων σαλμονέλας είναι πιθανό να μολύνουν τους ανθρώπους.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 6 ώρες και 6 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση και διαρκούν 4-7 ημέρες,

Περιλαμβάνουν:

διάρροια

κράμπες στο στομάχι και κοιλιακό άλγος

ξαφνικός πυρετός

ναυτία

εμετό, σε ορισμένες περιπτώσεις

Ορισμένα στελέχη της σαλμονέλας μπορούν να μολύνουν τα ούρα, το αίμα, τα οστά, τις αρθρώσεις και το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του νωτιαίου υγρού και του εγκεφάλου. Μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές.

Αιτίες

Τα βακτήρια σαλμονέλας ζουν στα έντερα πτηνών, ζώων και ανθρώπων. Οι περισσότερες λοιμώξεις στους ανθρώπους αναπτύσσονται μετά την κατανάλωση τροφής ή πόσης νερού που έχει μολυνθεί από τα κόπρανα.

  • Άψητο κρέας, θαλασσινά και πουλερικά

Μπορεί να προκύψει μόλυνση κατά την επεξεργασία. Για παράδειγμα, η συγκομιδή θαλασσινών σε μολυσμένα νερά είναι μια κοινή αιτία μόλυνσης από σαλμονέλα . Επίσης, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί εάν ένα άτομο χειριστεί μολυσμένο ωμό κρέας και μετά αγγίξει άλλα τρόφιμα χωρίς να πλύνει τα χέρια του.

  • Άψητα αυγά

Τα αυγά από ένα πουλί με λοίμωξη από σαλμονέλα μπορεί να περιέχουν τα βακτήρια.

Το μαγείρεμα των αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Ωστόσο, μερικές δημοφιλείς σάλτσες, όπως η μαγιονέζα, μπορούν να περιέχουν ωμά αυγά.

  • Φρούτα και λαχανικά

Το πότισμα φυτών φρούτων ή λαχανικών με μολυσμένο νερό ή το πλύσιμο των προϊόντων σε αυτό το νερό, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από σαλμονέλα .

  • Έλλειψη υγιεινής

Μόλυνση και μόλυνση μπορεί να συμβεί εάν οι άνθρωποι δεν διατηρούν τις επιφάνειες της κουζίνας καθαρές και δεν πλένουν τα χέρια τους κατά την προετοιμασία του φαγητού, μετά τη χρήση του μπάνιου και μετά την αλλαγή των πάνων του μωρού.

Όταν ένα άτομο έχει τα βακτήρια στα χέρια του, μπορεί να τα μεταδώσει αγγίζοντας άλλα άτομα ή αγγίζοντας αντικείμενα και επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά.

  • Ερπετά κατοικίδια ζώα ή αμφίβια

Τα περισσότερα ερπετά και αμφίβια μεταφέρουν τη σαλμονέλα στα σπλάχνα τους χωρίς να αρρωστήσουν. Απορρίπτουν τα βακτήρια στα περιττώματά τους.

Τα βακτήρια μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν γρήγορα στο δέρμα τους και οτιδήποτε έρχονται σε επαφή, συμπεριλαμβανομένων κλουβιών, παιχνιδιών, ρούχων, επίπλων και οικιακών επιφανειών.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να διατηρούν ερπετά κατοικίδια ζώα σε εσωτερικούς χώρους εάν υπάρχουν παιδιά κάτω των 5 ετών, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στο σπίτι.

Παράγοντες κινδύνου

Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα είναι πιο συχνές το καλοκαίρι παρά το χειμώνα.

Συνολικά, τα άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης είναι:

παιδιά

μεγαλύτεροι άνθρωποι

άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

εγκυος γυναικα

Λόγω του κινδύνου μόλυνσης, οι φροντιστές δεν πρέπει να επιτρέπουν στα μικρά παιδιά να χειρίζονται ερπετά ή νεοσσούς και μικρά πτηνά.

Εάν μια γυναίκα αναπτύξει λοίμωξη από σαλμονέλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι. Η αφυδάτωση και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών που προκύπτουν από τη μόλυνση μπορεί να βλάψουν τη μητέρα και το μωρό.

Πρόληψη

Η καλή υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα . Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Πλύσιμο χεριών

Οι άνθρωποι πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι και ζεστό νερό ή να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό:

πριν ετοιμάσετε ή φάτε φαγητό

μετά τη χρήση του μπάνιου

μετά την αλλαγή της πάνας του μωρού

αφού αγγίξετε κατοικίδια και άλλα ζώα

μετά την κηπουρική

  • Διαχείριση τροφίμων

Όταν ασχολείστε με το φαγητό:

Κρατήστε τα μαγειρεμένα και τα ωμά τρόφιμα χωριστά.

Αποθηκεύστε τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο στα ράφια κάτω από τα έτοιμα φαγητά.

Πλύνετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά καλά πριν τα φάτε.

Μαγειρέψτε καλά τα τρόφιμα, ειδικά τα κρέατα και τα αυγά.

Κρατήστε τα μαγειρικά σκεύη και τις επιφάνειες εργασίας καθαρά.

Αντικαταστήστε τακτικά τα χρησιμοποιημένα πανιά με καθαρά.

Αποφύγετε να πίνετε νερό χωρίς επεξεργασία, για παράδειγμα, από ρυάκια, ποτάμια και λίμνες.

  • Ασφάλεια αυγών

Όταν αγοράζετε αυγά, συγουρεύομαι  ότι προέρχονται από έναν προμηθευτή που τα διατηρεί στο ψυγείο

Στο σπίτι, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε αυγά σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 4 ° C. Πετάξτε τυχόν σπασμένα ή βρώμικα αυγά.

  • Κατοικίδια ζώα

Τα ερπετά κατοικίδια ζώα ή τα αμφίβια δεν πρέπει να ζουν μέσα στο σπίτι εάν υπάρχουν ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, πολύ μικρά παιδιά ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στο σπίτι.

Αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης

Εάν κάποιος σε ένα νοικοκυριό αναπτύξει λοίμωξη από σαλμονέλα :

πλύνετε ρούχα, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες στο πλυντήριο στο πιο ζεστό δυνατό περιβάλλον

Καθαρίστε καλά τα καθίσματα τουαλέτας, τα μπολ τουαλέτας και όλες τις λαβές του μπάνιου, τις λεκάνες και τις βρύσες με απορρυπαντικό και ζεστό νερό, ακολουθούμενο από ένα οικιακό απολυμαντικό τακτικά

 

 

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top