fbpx

Πώς να επιλέξετε έναν πλάστη;

Υπάρχουν διαφόρων ειδών πλάστες, ο καθένας χρησιμοποιείται για διαφορετικές περιπτώσεις!

Οι πλάστες είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού κουζίνας για μια ποικιλία διαφορετικών εργασιών μαγειρέματος. Τους χρειάζεστε για να ανοίξετε τη ζύμη πίτας, τη σφολιάτα και τη ζύμη μπισκότων για κομμένα μπισκότα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για άλλες εργασίες κουζίνας, όπως σύνθλιψη ξηρών καρπών, πιπεριού και πάγου ή τρυφερό κρέας. 

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι πλάστης στο εμπόριο.

Πώς μπορείτε να επιλέξετε έναν;

Υπάρχουν δύο κύριες ιδιότητες ενός πλάστη που πρέπει να λάβετε υπόψη, το σχήμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, αλλά θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας για τι θα χρησιμοποιήσετε τον πλάστη όταν επιλέγετε έναν.

Σχήμα με πλάστη

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κυλιόμενων πλαστων : κωνικοί κυλιόμενοι πλάστες, ίσιοι (κυλινδρικοί) πλάστες και κυλιόμενοι πλάστες με λαβές. Οι κωνικοί πλάστες θεωρούνται γενικά ότι είναι η καλύτερη επιλογή για το ξετύλιγμα ζύμης και μαγιάς. Τα άκρα ενός κωνικού πλάστη πιάνονται εύκολα και διευκολύνουν τη μετακίνηση της ζύμης στον χώρο εργασίας σας, τεντώνοντάς την καθώς προχωράτε. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο επιθετικοί με μια ζύμη που μπορεί να προσπαθεί να επιστρέψει στη θέση της, όπως μπορούν να κάνουν πολλές ζύμες με μαγιά, αν χρειαστεί. Δεν θέλετε έναν κωνικό πλάστη που έχει μεγάλη διαφορά μεγέθους μεταξύ του κέντρου και των άκρων, ένας ελαφρύς κωνικός είναι ο ιδανικός.

Οι ίσιοι κυλιόμενοι πλάστες σας επιτρέπουν να ασκείτε πολύ ομοιόμορφη πίεση σε ό, τι τυλίγετε. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για ζύμη μπισκότων ή άλλα αντικείμενα που πρέπει να έχετε πολύ ομοιόμορφο πάχος, ειδικά αν το τελικό μέγεθος ή το σχήμα του αντικειμένου που τυλίγετε δεν είναι τόσο σημαντικό (η ζύμη μπισκότων δεν χρειάζεται να είναι έναν τέλειο κύκλο πριν βάλετε τους κόφτες μπισκότων σας!).

Οι πλάστες με λαβές είναι ευθείς. Είναι εύκολο να πιάνονται, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ασκηθεί πίεση όταν πρόκειται να ανοίξει μια παχιά ζύμη. Προσωπικά προτιμώ έναν πλάστη χωρίς λαβές, αλλά είναι δύσκολο να νικηθούν όταν πρόκειται για άνεση στο κράτημα και θα μοιάζουν με έναν ίσιο πλάστη χωρίς λαβές.

Υλικά Πλάστη:

Η πλειοψηφία των πλαστων είναι ξύλο, αλλά αυτές τις μέρες είναι πιθανό να βρεθούν επίσης από μέταλλο, μάρμαρο και σιλικόνη. Οι πλάστες από ξύλο είναι οι πιο παραδοσιακοί και δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με έναν ξύλινο πλάστη.

Η ιδέα πίσω από τις μεταλλικούς και μαρμάρινους πλάστες είναι ότι είναι πιο κρύοι (και μπορούν ακόμη και να παγώσουν), οπότε το βούτυρο είναι λιγότερο πιθανό να λιώσει καθώς τυλίγετε τη ζύμη σας. Αυτή είναι μια καλή ιδέα θεωρητικά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η θερμοκρασία του αέρα και το χρονικό διάστημα που δουλεύετε με τη ζύμη σας θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πόσο σφιχτή παραμένει η ζύμη όταν εργάζεστε με αυτήν. Αυτοί οι τύποι πλαστών τείνουν επίσης να είναι αρκετά βαρύς , κάτι που μπορεί να είναι αρνητικό για ορισμένους αρτοποιούς.

Οι πλάστες σιλικόνης, όπως τα τηγάνια σιλικόνης, έχουν αντικολλητικές ιδιότητες και μπορεί να μην χρειάζεται να προσθέσετε τόσο αλεύρι ή ζάχαρη στη ζύμη σας όσο την ανοίγετε. Τούτου λεχθέντος, ένας ξύλινος πλάστης πρέπει να συγκρατεί λίγο αλεύρι, οπότε μπορεί να μην χρειαστεί τόσο αλεύρι όσο νομίζετε για να κυλήσετε τη ζύμη εκεί που τη θέλετε.

Επιλογή πλάστη:

Τι είδους πλάστη λοιπόν πρέπει να επιλέξετε; Θα ήθελα να συστήσω να έχετε τόσο έναν ευθύ ξύλινο πλάστη και ένα κωνικό ξύλινο πλάστη, έτσι ώστε να έχουν μια σταθερή επιλογή τόσο για μπισκότων ζύμη και ζύμη μαγιάς. Δύο πλάστες δεν παίρνουν πολύ περισσότερο χώρο από έναν και θα καλυφτείτε για σχεδόν οποιοδήποτε έργο ψησίματος.

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top