fbpx

Πώς να φτιάξετε εκχύλισμα βανίλιας στο σπίτι !!

Η Βανίλια είναι το Νούμερο 1 άρωμα που χρησιμοποιείται στις συνταγές! Σ αυτό το άρθρο θα δούμε πώς κάνουμε σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας!

Οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες τείνουν να περνούν πολλές βανίλιες επειδή το απαιτεί η πλειοψηφία των συνταγών. Δεν είναι ότι οι συνταγές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς βανίλια, αλλά συμβαίνει επειδή η βανίλια είναι τόσο νόστιμη, προσθέτοντας μια μοναδική γλυκιά, λεπτή γεύση της δικής της και ενισχύοντας τυχόν άλλες γεύσεις με τις οποίες συνδυάζεται. Θα έχετε επίσης παρατηρήσει ότι η τιμή της βανίλιας έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Αντί να το αγοράσετε, δοκιμάστε να φτιάξετε εκχύλισμα βανίλιας στο σπίτι. Δεν είναι μόνο  διασκεδαστικό, αλλά θα παράγει άφθονο εκχύλισμα βανίλιας για όλες τις συνταγές ψησίματος.

Η παρασκευή εκχυλίσματος βανίλιας είναι απλή και απαιτεί μόνο δύο συστατικά: κόκκους βανίλιας και βότκα (ή λευκό ρούμι). Οι κόκκοι βανίλιας μπορεί να είναι εξίσου ακριβοί με το έτοιμο εκχύλισμα, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να πάρετε πολύ περισσότερη γεύση από αυτούς, οπότε το εκχύλισμα βανίλιας σας θα έχει πιο ισχυρή γεύση από πολλά προϊόντα που θα αγοράσατε από το κατάστημα. Θα χρειαστείτε επίσης λίγο χρόνο, καθώς μπορεί να χρειαστούν από 2-4 εβδομάδες για να φτιάξετε το εκχύλισμα.

“Φασόλια Βανιλιας”

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φασόλι βανίλιας, αλλά θα έχετε την καλύτερα αποτελέσματα εάν αναζητήσετε στο διαδίκτυο φασόλια βανίλιας ποιότητας Β αντί να χρησιμοποιήσετε “κανονικά” φασόλια ποιότητας Α. Η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων φασολιών είναι κυρίως το μήκος, καθώς τα φασόλια βαθμού Β είναι πολύ μικρότερα. Εάν τυχαίνει να έχετε φασόλια ποιότητας Α στο σπίτι και ανυπομονείτε να φτιάξετε το εκχύλισμά σας, μπορείτε να προχωρήσετε και να τα χρησιμοποιήσετε επίσης. Τα φασόλια πρέπει να ανοίξουν ή να τεμαχιστούν πριν από τη χρήση, καθώς θα επιταχύνει τη διαδικασία έγχυσης φέρνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη βανίλια σε άμεση επαφή με το οινόπνευμα.

Το αλκοόλ

Η αρωματισμένη βότκα είναι γενικά το αλκοόλ της επιλογής για την παρασκευή εκχυλίσματος βανίλιας, αν και ένα ουδέτερο λευκό ρούμι (όπως το Bacardi) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Προσωπικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ ρούμι επειδή έχει μια φυσική νότα γλυκύτητας που νομίζω ότι κάνει ακόμα καλύτερο εκχύλισμα. Όποιο αλκοόλ και αν επιλέξετε, συνεργαστείτε με ένα που είναι αξιοπρεπούς ποιότητας, ώστε να μην απολαμβάνετε γεύσεις στο εκχύλισμα βανίλιας σας από κακώς φτιαγμένα οινοπνευματώδη ποτά. Δεν πρόκειται να πιείτε το εκχύλισμα, αλλά είναι ακόμα καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε οινοπνευματώδη ποτά που θα νιώθετε άνετα να πιείτε.

Ακόμα κι αν δεν πίνετε συνήθως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ για να φτιάξετε το εκχύλισμά σας. Το αλκοόλ είναι ένας εξαιρετικός διαλύτης για πολλές γεύσεις, και συγκεκριμένα για τη βανίλια. Αυτό σημαίνει ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τους κόκκους βανίλιας χρησιμοποιώντας αλκοόλ για να φτιάξετε ένα εκχύλισμα. Και όπως συμβαίνει με όλα τα εκχυλίσματα βανίλιας, το αλκοόλ θα καεί καθώς ψήνετε μαζί του.

Παρασκευή Εκχυλίσματος:

Χωρίστε τους κόκκους βανίλιας κατά μήκος ή κόψτε σε κομμάτια. Συνδυάστε φασόλια βανίλιας με βότκα σε σφραγιστικό γυάλινο βάζο ή μπουκάλι. Ανακινήστε δυνατά, στη συνέχεια φυλάξτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 2-4 εβδομάδες για να εγχυθεί. Ανακινήστε το βάζο κάθε δύο ημέρες για να επιταχύνετε την έγχυση.
Οι κόκκοι βανίλιας μπορούν να στραγγιστούν από το εκχύλισμα μετά την έγχυση, να στεγνώσουν και να προστεθούν στη ζάχαρη για να φτιάξουν ζάχαρη βανίλιας . Αφήστε τις κηλίδες φασολιών βανίλιας στο εκχύλισμα για να δώσετε μια όψη πάστας βανίλιας στα αρτοσκευάσματα σας!

*Περισσότεροι κόκκοι βανίλιας θα σας δώσουν ένα ισχυρότερο εκχύλισμα βανίλιας.

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top