fbpx

Πώς να φτιάξετε ζωμό κοτόπουλου και γιατί πρέπει;

Μάθετε συμβουλές για το πώς να φτιάξετε ζωμό και βρείτε συνταγή για σπιτικό ζωμό κότας.

Γιατί να φτιάξετε ζωμό κοτόπουλου στο σπίτι; Ο σπιτικός ζωμός έχει μια βελούδινη υφή και γεμάτη γεύση που τα κονσερβοποιημένα υλικά (πόσο μάλλον οι κύβοι) δεν μπορούν να αγγίξουν. Πλούσιο σε κολλαγόνο και γεμάτο με λαχανικά και βότανα, το σπιτικό είναι επίσης υγιεινό, ενώ το εμπορικό απόθεμα είναι γεμάτο με συντηρητικά και αλάτι.

Θα χρειαστείτε:

  • 2-1/2 κιλά αποστεωμένα κομμάτια κοτόπουλου (μπούτια, φτερούγες, λαιμοί ή κόκαλα στην πλάτη)
  • Αρωματικά λαχανικά, για να δώσετε γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα περισσότερα λαχανικά (ή ακόμα και υπολείμματα που έχουν μείνει). Η βασική μας συνταγή απαιτεί:
     2 παϊδάκια σέλινο, κομμένα σε κύβους
    2 μέτρια καρότα, κομμένα σε κύβους
    2 μέτρια κρεμμύδια,
    μπαχαρικά κομμένα στα τέσσερα . Χρησιμοποιούμε μερικά κλασικά:
    2 φύλλα δάφνης
    1/2 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, θρυμματισμένο
    1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι
    8 με 10 ολόκληρους κόκκους πιπεριού
    2 λίτρα κρύο νερό

Δοκιμαστική συμβουλή για την κουζίνα: Ενώ μπορείτε να πειραματιστείτε ανταλλάσσοντας τα αγαπημένα σας βότανα και μπαχαρικά, είναι καλή ιδέα να επιμείνετε σε μικρές ποσότητες. Ο μακρύς χρόνος σιγοβρασμού του ζωμού θα αποσπάσει πολύ άρωμα, έτσι η υπερβολική ποσότητα μπαχαρικών μπορεί να υπερνικήσει τον έτοιμο ζωμό. Επιπλέον, το απόθεμα προορίζεται να είναι μια βάση από την οποία θα δημιουργηθούν γεύσεις για μια ποικιλία συνταγών. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερα καρυκεύματα αργότερα.

 

Βήμα 1:   Προετοιμάστε και συνδυάστε όλα τα υλικά

Όλα μπαίνουν στην κατσαρόλα αμέσως, οπότε το πρώτο βήμα είναι το κόψιμο σε φέτες και η μέτρηση των υλικών. Καθώς είναι έτοιμα, τα βάζετε σε ολλανδικό φούρνο ή κατσαρόλα. Ρίξτε το νερό πάνω από όλα.

 

Βήμα 2:   Αφήστε να πάρει μια βράση και μειώστε αμέσως τη φωτιά

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγά σιγά βράζουμε. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε

Βήμα 3:   Σιγοβράζετε για να βγάλετε τη γεύση

Σιγοβράζουμε, ξεσκέπαστο, για 3-4 ώρες. Όσο περισσότερο σιγοβράζει ο ζωμός, τόσο περισσότερο κολλαγόνο εξάγεται, δίνοντας στον έτοιμο ζωμό μια πλήρη, μεταξένια υφή (αντί για υδαρή).Ο αφρός θα ανέβει στην κορυφή και θα παρασυρθεί στις άκρες της κατσαρόλας. το ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι και το πετάμε.

Βήμα 4:   Σούρωσε και φύλαξε το κρέας

Μετά από λίγες ώρες,  θα πρέπει να μυρίζει εκπληκτικά και να έχει μια ωραία χρυσοκαφέ απόχρωση. Με λίγα λόγια, έγινε!

Τώρα ήρθε η ώρα να στραγγίξετε το απόθεμα. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε ένα μεγάλο μπολ με ένα λεπτό διχτυωτό σουρωτήρι πάνω του. Αφαιρέστε τα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος και λαχανικών με μια λαβίδα ή μια κουτάλα. Μόλις αφαιρέσετε τα περισσότερα στερεά, σηκώστε την κατσαρόλα και ρίξτε προσεκτικά τον υπόλοιπο ζωμό.

Δοκιμαστική συμβουλή κουζίνας: Σουρώστε δύο φορές εάν χάσατε μερικά κομμάτια. για πολύ καθαρό ζωμό, απλώστε ένα κομμάτι πανί πάνω από το σουρωτήρι.

Δοκιμαστική συμβουλή κουζίνας: Μας αρέσει να σώζουμε το κρέας. Αποτελεί ένα καλό υλικό πλήρωσης για σαλάτα κοτόπουλου, κατσαρόλες, τάκος και άλλα, κάνοντας το βραδινό δείπνο εύκολο. Βγάλτε το κοτόπουλο με λαβίδες και αφήστε το στην άκρη. Μόλις κρυώσει αρκετά, κόψτε το κρέας από τα κόκαλα. (Πετάξτε τα κόκαλα, έχουν δώσει τη γεύση τους στο ζωμό. Πετάξτε επίσης τα λαχανικά και τα καρυκεύματα.)

 

Βήμα 5:   Αφήνουμε να κρυώσει και ξαφρίζουμε το λίπος

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ζωμό αμέσως, είστε τυχεροί, γιατί είναι έτοιμος για κατανάλωση. Λάβετε υπόψη: Όσο πιο ζεστός είναι ο ζωμός, τόσο πιο δύσκολο είναι να αφαιρέσετε το λίπος.

Δεν τρώτε το απόθεμα αμέσως; Είναι πιο εύκολο να αφαιρέσετε το λίπος μόλις κρυώσει. Αφήνουμε τον ζωμό να κρυώσει ελαφρώς σε θερμοκρασία δωματίου. Μου αρέσει να ρίχνω ζωμό σε μερικά ρηχά δοχεία αποθήκευσης και αν βιάζομαι, ρίχνω μερικά παγάκια για να κρυώστε το πιο γρήγορα.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες ή όλη τη νύχτα. Όσο κρυώνει, θα σχηματιστεί ένα σκληρό στρώμα λίπους στην επιφάνεια. Αυτό είναι εύκολο να το αφαιρέσετε με ένα κουτάλι.

Δοκιμαστική συμβουλή κουζίνας: Λίπος κοτόπουλου (ή schmaltz ) είναι νόστιμο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν βούτυρο, για να μαγειρέψετε αυγά ή να το αλείψετε σε φρυγανιά. Διατηρήστε το σε καλά κλεισμένο δοχείο στο ψυγείο.

Βήμα 6: Αποθήκευση

Το απόθεμα θα διατηρηθεί στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο, για τέσσερις έως πέντε ημέρες.

Εάν θέλετε να το διατηρήσετε περισσότερο, κλείστε το καλά σε δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και παγώστε. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί έως και ένα χρόνο. 

 

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top