τι είναι το βούτυρο κακάο και πού χρησιμοποιείται;
Με απλά λόγια, το βούτυρο κακάο είναι το λίπος στη σοκολάτα που την κάνει να λιώνει στο στόμα και στο χέρι σας. Είναι ένα φυτικό λίπος από τον κόκκο κακάο που έχει σημείο τήξης που είναι ακριβώς γύρω από τη θερμοκρασία του σώματος (κάπου γύρω στους 35C), που σημαίνει ότι είναι στερεό σε οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από αυτό το σημείο και υγρό σε οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από αυτό. Είναι αυτή η ιδιότητα του βουτύρου κακάο, ακόμη περισσότερο από τη γεύση του κακάο/σοκολάτας, που κάνει τη σοκολάτα τόσο ακαταμάχητα μοναδική σε υφή. Από μόνο του, το βούτυρο κακάο έχει ένα κιτρινωπό λευκό χρώμα. Δεν θα το βλέπετε μόνο του πολύ συχνά, αλλά αν έχετε δει ποτέ τη σοκολάτα να «ανθίζει» ή να έχει μια υπόλευκη χροιά, είναι συνήθως το βούτυρο κακάο που ανεβαίνει στην επιφάνεια της σοκολάτας μετά από ταχεία μεταβολή της θερμοκρασίας.
Μπορείτε να αγοράσετε βούτυρο κακάο διαδικτυακά ή σε εξειδικευμένα καταστήματα και να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις δικές σας σοκολάτες. Επίσης η ζαχαρόπαστα μοντελισμού που χρησιμοποιείται για να φτιάχνονται οι φιγούρες περιέχει βούτυρο κακάο.