Γνωρίζατε ότι γεννηθήκαμε με την ικανότητα να αυτορυθμίζουμε τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας, τα οποία μας λένε πόσο συχνά και πόσο πρέπει να τρώμε;
Δυστυχώς, καθώς γερνάμε εξωτερικά στοιχεία – σκεφτείτε τους κανόνες «καθαρίστε το πιάτο σας», οι επιρροές των μέσων ενημέρωσης, οι κοινωνικές πιέσεις και τα λανθασμένα σχόλια των αγαπημένων μας προσώπων, μπορούν να θολώσουν την ικανότητά μας να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε σε αυτά τα φυσικά, εσωτερικά στοιχεία. Αυτή η εξάρτηση από εξωτερικά στοιχεία μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίς στη ζωή και να οδηγήσει σε αδυναμία αυτορρύθμισης της πρόσληψης τροφής μας ως παιδιά και ενήλικες.
Ωστόσο, ένας τρόπος με τον οποίο οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να καλλιεργήσουν και να υποστηρίξουν τη σχέση του παιδιού τους με τα τρόφιμα από μικρή ηλικία είναι μέσω της ανταπόκρισης στο τάισμα. Η ανταποκρινόμενη σίτιση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα στυλ σίτισης που δίνει έμφαση στην αναγνώριση και την ανταπόκριση στα σημάδια της πείνας και της πληρότητας ενός βρέφους ή μικρού παιδιού. Δεδομένου ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να τρέφονται μόνα τους, η ανταπόκριση στη σίτιση απαιτεί από έναν γονέα ή φροντιστή να γνωρίζει τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας του βρέφους ή του παιδιού τους και να ανταποκρίνεται άμεσα και με συναισθηματική υποστήριξη.
Γιατί είναι σημαντική η ανταποκριτική σίτιση;
Η ανταπόκριση στη σίτιση είναι σημαντική γιατί τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αυτορυθμίζουν τη δική τους πρόσληψη τροφής. Η ικανότητα αυτορύθμισης έχει συσχετιστεί με λιγότερη ανησυχία κατά τη διάρκεια των γευμάτων και την πρόληψη της χρήσης τροφίμων για να ηρεμήσει .
Οι γονείς μερικές φορές διστάζουν να ασκήσουν ανταπόκριση στη σίτιση επειδή ανησυχούν για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική κατάσταση βάρους του παιδιού τους. Μπορεί επίσης να ανησυχούν ότι το βρέφος ή το μικρό παιδί τους μπορεί να είναι υπερβολικό ή να υποφορτίζεται ή να μην είναι βέβαιοι για το τι προσπαθεί να μεταφέρει το βρέφος τους μέσω διαφορετικών εκφράσεων του προσώπου, κινήσεων κεφαλής ή ενδείξεων σώματος.
Παρ ‘όλα αυτά, όταν οι γονείς ή οι φροντιστές δεν ασκούν ανταπόκριση στη σίτιση, κινδυνεύουν να παρακάμψουν την εσωτερική ένδειξη της πείνας και της πληρότητας του μωρού τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το παιδί να αναπτύξει μια λιγότερο υγιή σχέση με το φαγητό , να τρώει ελλείψει πείνας και να αδυνατεί να ρυθμίσει τα συναισθήματα και επιλογές φαγητού .
Πώς να εξασκήσετε την ανταποκριτική σίτιση
Επειδή η ανταπόκριση στη σίτιση περιλαμβάνει έναν γονέα ή έναν φροντιστή που ανταποκρίνεται στην εξωτερική ένδειξη της πείνας και της πληρότητας του μωρού τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια τους, τόσο κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή του γάλακτος όσο και όταν τρώμε στερεές τροφές. Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα για το καθένα.
Σημάδια πείνας κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή του γάλακτος
Ένα βρέφος μπορεί να πεινάει εάν:
- Βάζει τα χέρια στο στόμα
- Ενθουσιάζεται όταν υπάρχει φαγητό
- Στρέφει το κεφάλι προς το στήθος ή το μπουκάλι
- Πουκάκια, χτυπάει ή γλείφει τα χείλη
- Έχει σφιγμένα χέρια
Σημάδια πείνας όταν τρώτε στερεά τρόφιμα
Ένα παιδί μπορεί να πεινάει εάν:
- Γέρνει προς το φαγητό και ανοίγει το στόμα
- Ενθουσιάζεται με τη θέα του φαγητού
- Εστιάζει και ακολουθεί το φαγητό με τα μάτια
Οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να ανταποκρίνονται θερμά σε αυτά τα σημάδια και να παρέχουν επιλογές σίτισης όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Σημάδια πληρότητας κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή του γάλακτος
Ένα βρέφος μπορεί να είναι χορτάτο εάν:
- Αρχίζει και σταματάει να τρέφεται συχνά
- Χαλαρώνει συχνά κατά τη διάρκεια του θηλασμού
- Κλείνει το στόμα και γυρίζει το κεφάλι μακριά όταν προσφέρεται στήθος ή μπουκάλι
- Φτύνει ή διώχνει το φαγητό μακριά
- Αναστατώνεται ή αποσπάται εύκολα
- Χαλαρώνει τα χέρια
Σημάδια πληρότητας όταν τρώτε στερεά τρόφιμα
Ένα παιδί μπορεί να είναι χορτάτο εάν:
- Φτύνει ή διώχνει το φαγητό μακριά
- Ταράζει ή αποσπάται εύκολα την ώρα του φαγητού
- Κλείνει το στόμα όταν προσφέρεται φαγητό
- Απομακρύνεται από το φαγητό
- Παίζει με φαγητό
Εάν ένα βρέφος εμφανίζει αυτά τα σημάδια, οι γονείς πρέπει να σταματήσουν τη σίτιση, ακόμη και αν το βρέφος έχει φάει λιγότερο από το συνηθισμένο ή λιγότερο από ό, τι ο γονέας ή ο φροντιστής θα ήθελε να φάει.
Όταν οι γονείς και οι φροντιστές παρέχουν μια ζεστή και συνεπή επίγνωση των αναγκών του βρέφους τους μέσω της ανταποκρινόμενης σίτισης, τα βρέφη μαθαίνουν ότι ο φροντιστής τους είναι αξιόπιστος και αξιόπιστος, γεγονός που ενισχύει τη δική τους ικανότητα να αυτορρυθμίζεται η πρόσληψη τροφής.
Εάν ένας γονιός ή φροντιστής ανησυχεί ότι το παιδί του δεν τρώει αρκετά ή δεν μεγαλώνει καλά, θα πρέπει να καλέσει το γιατρό του και να προγραμματίσει μια εξέταση για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.