fbpx

Τι είναι το Κεφίρ;

Το κεφίρ είναι προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση σχεδόν ίδια με το γιαούρτι.

Το κεφίρ είναι προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση σχεδόν ίδια με το γιαούρτι. Προέρχεται από βουνά του Καυκάσου της Ρωσίας. Πολλές φορές αναφέρεται ως η “σαμπάνια του γάλακτος” εξαιτίας της ανθρακούχας υφής του. Η γεύση του είναι ελαφριά, αφρώδη με κρεμώδη υφή, ακόμη και αν παρασκευαστεί με γάλα χαμηλης περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Εμπορική Παρασκευή του Κεφίρ

Το κεφίρ παρασκευάζεται από γάλα, προστίθεται ένα μείγμα βακτηρίων και καλλιεργειών ζύμης για να ξεκινήσει η ζύμωση. Οι καλλιέργειες εκκίνησης ονομάζονται “κόκκοι κεφίρ” και μοιάζουν με το κουνουπίδι.Τα βακτήρια “Lactobacillus caucasius” ζυμώνουν τη λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ, το οποίο παρέχει την πικάντικη γεύση. Η ζύμωση στο κεφίρ παράγει μια μικρή ποσότητα αλκοόλης περίπου 0,2 έως 0,3 τοις εκατό αλκοόλ. Πριν καταναλωθεί το κεφίρ στραγγίζονται οι κόκκοι και επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή κεφίρ. Στην εμπορική παραγωγή , υπάρχει και ένας εκκινητής κεφίρ σε σκόνη που παρέχει ένα συγκεκριμένο σύνολο βακτηρίων και ζύμης, έτσι ώστε να υπάρχει γευστική “συνέπεια”

Ποικιλίες Κεφίρ

Οι ποικιλίες κεφίρ διαφέρουν ανάλογα με το γάλα και τη μαγιά που χρησιμοποιειται για τη ζύμωση. Στην Ευρώπη, το κεφίρ παρασκευάζεται κυρίως από γάλα κατσίκας ή αγελάδας, ενω στις ΗΠΑ παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Επίσης μπορεί να παρασκευαστεί απο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας.

Χαρακτηριστικά του Κεφίρ

Το απλό κεφίρ για να γίνει πιο εύγευστο, πολλές εταιρείες προσθέτουν γεύσεις όπως φρούτα ή βανίλια. Το αρωματισμένο κεφίρ μοιάζει πολύ με τη γεύση του γιαουρτιού.Το κεφίρ μπορεί επίσης να γίνει με μη γαλακτοκομικό γάλα,όπως αμύγδαλο ή σόγια. Αυτά τα μη γαλακτοκομικά κεφίρ παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας τις ίδιες καλλιέργειες βακτηρίων και ζύμης και προσφέρουν τα ίδια προβιωτικά οφέλη, καθιστώντας τα μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους vegan καταναλωτές.

Αγορά και αποθήκευση κεφίρ

Το κεφίρ μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής ή φυσικής διατροφής ,πλέον βρίσκεται και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Συνήθως έχει μακρά διάρκεια ζωής και καταναλώνεται μέχρι την αναγραφόμενη στη συσκευασία ημερομηνία

Διατροφή και οφέλη για την υγεία του Κεφίρ

Μια μερίδα (250ml) κεφίρ από πλήρες γάλα, περιέχει:

Θερμίδες: 145 kcal
Πρωτείνη:8.3γρ
Λίπος : 7.5γρ
Υδατάνθρακες: 11γρ.
Ασβέστιο: 333 mg
Mαγνήσιο : 28mg
Κάλιο : 383mg

Επίσης περιέχει βιταμίνη Β12. Είναι προβιοτικό και τα προβιοτικά είναι γνωστά ως «φιλικά βακτήρια» που μπορεί να διευκολύνουν τα συμπτώματα όπως φούσκωμα και πεπτική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους.Η συχνή κατανάλωση του κεφίρ έχει επίσης συσχετιστεί με οφέλη για την αρτηριακή πίεση, την ισορροπία χοληστερόλης και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε κεφίρ μόνοι μας;

Αρχικά χρειαζόμαστε κόκκους κεφίρ. Οι κόκκοι δεν πωλούνται, αλλά χαρίζονται! Αφού πολλαπλασιάζονται αρκούν λίγοι κόκκοι ώστε να παράγουμε το δικό μας κεφίρ.

Χρειαζόμαστε:

  • ένα γυάλινο βάζο
  • μια πλαστική σπάτουλα
  • ενα πλαστικό σουρωτήρι ( αυστηρά πλαστικό)
  • κόκκους κεφίρ
  • γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο, αμυγδάλου ή ότι άλλο θέλουμε)

Εκτέλεση:
Η αναλογία κεφίρ – γάλακτος πρέπει να είναι 1 προς 10, δηλαδή στα 100 γραμμάρια κεφίρ χρειαζόμαστε 1000 ml γάλα. Σε ένα γυάλινο βάζο προσθέτουμε τους κόκκους του κεφίρ που μοιάζουν με μικρα κουνουπίδια, ρίχνουμε γάλα και κλείνουμε το βάζο. Το βάζο πρέπει να έχει κενό , να μην είναι γεμάτο μέχρι πάνω. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 24 ώρες, το καλοκαίρι χρειάζεται λιγότερες ώρες. Στραγγίζουμε μ ένα πλαστικό σουρωτήρι και το προϊόν που παίρνουμε από τη στράγγιση με υφή λίγο πιο αραιή από το γιαούρτι, είναι το κεφίρ. Το σουρωτήρι πρέπει να είναι πλαστικό , όπως και η σπάτουλα που θα χρησιμοποιήσουμε , γιατί το κεφίρ δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με μέταλλο. Το γάλα κατά την παρασκευή του κεφίρ μπορεί να μοιάζει ότι έκοψε, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αν το ανακατέψουμε θα έχει και πάλι την κανονική του υφή.


Στη συνέχεια ξεπλένουμε τους κόκκους του κεφίρ μέσα στο σουρωτήρι, στραγγίζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το γάλα. Αν παρασκευάσουμε μεγάλη ποσότητα κεφίρ, μπορούμε να το συντηρήσουμε μέσα στο ψυγείου για 3 ώς 4 μέρες και τους κόκκους να τους βάλουμε μέσα σε γυάλινο βάζο με λίγο γάλα μέσα στο ψυγείο ώστε να συντηρηθούν. Αν θέλουμε να παρασκευάσουμε κεφίρ, κάνουμε την ίδια διαδικασία με το γάλα.

Πώς χρησιμοποιείται το κεφίρ

Το κεφίρ καταναλώνεται συχνότερα ως κρύο ρόφημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν κεφίρ λόγω της ευχάριστης γεύσης και υφής του, αλλά μερικοί αισθάνονται ότι βοηθά στην πέψη και στην ηρεμία ενός στομάχου. Το κεφίρ μπορεί επίσης να αναμιχθεί σε smoothies, σε δημητριακά, να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευές όπως το κέικ, τα τσουρέκια ή ακόμη μπορούμε μόνο με το κεφίρ να φτιάξουμε το δικό μας τυρί!!!

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top